Pierwszy tom serii "Cztery pory roku", czyli “Jesień, by ci wybaczyć" znalazł się w mojej topce tego roku. To absolutnie trzymający w napięciu romanso-thriller, z silnymi emocjami i dynamiczną relacją głównych bohaterów. Sądziłam, że "Zima, by się nie zakochać" będzie utrzymana w podobnym klimacie, a tu zaskoczenie, bo autorka, mimo iż zachowała spójność stylu, to sięgnęła po zupełnie inny rodzaj romansu i zafundowała inne emocje.
✨️Kto pokocha?
Myślę, że pokochają fani romansów sportowych, w tym wypadku łyżwiarstwa. Choć mnie jest daleko do tej dyscypliny, czy nawet podstawowej wiedzy na jej temat (jeżdżą na lodzie w ładnych strojach i robią fiku-miku i salta, ok?), to wciągnęłam się w ten świat. Pokocha każdy, kto lubi zawzięte bohaterki, które ciężką pracą spełniają swoje marzenia i cele oraz temat rywalizacji (a ta została tu nakreślona bardzo mocno, niemal boleśnie). I nie mogę zapomnieć o zimowym, mroźnym klimacie tej historii - jest miłość.
✨️Za co pokochasz?
Emocje, emocje, emocje- to chyba znak rozpoznawczy pani Moncomble, która potrafi z wirtuozerią grać na ludzkich uczuciach. Pokochasz za dbałość, z jaką autorka podchodzi zarówno do formy literackiej, jak i tematyki łyżwiarstwa — żadnego z tych elementów nie traktuje po macoszemu, dzięki czemu świat przedstawiony został skonstruowany z wielką dbałością o detale. Pokochasz za relację Lily i Oriona oraz ich rozwój nie tylko jako pary, ale też jednostek.
✨️Czy ja pokochałam?
Może odrobinę mniej niż część jesienną, ale tak, pokochałam. Podobały mi się momenty i te romantyczne i te skupiające się na zawodzie łyżwiarki/łyżwiarza. Ale najbardziej urzekły mnie momenty dramatyczne, te łamiące serce. Daleko tej historii do sklepu ze słodyczami. To historia wypełniona prawdą, potem, łzami, marzeniami i miłością do sportu, ale też drugiego człowieka. Wyjątkowa powieść, która długo zostanie w mojej pamięci, tego jestem pewna.
✨️Czy polecam?
__
Oczywiście! Głównie ze względu na emocjonalne napięcie, jakie towarzyszy podczas czytania od samiutkiego początku do samiutkiego końca oraz kreację bohaterów. A to jest akurat totalne mistrzostwo. Autorka stworzyła postaci, które mają w sobie prawdę, naturalność, siłę, a mimo niepowodzeń i porażek, które stanęły na ich drodze, wciąż chcą walczyć o samych siebie i siebie nawzajem.
✨️O czym jest?
__
Lily, młoda gwiazda łyżwiarstwa figurowego, marzy o złotym medalu mistrzostw świata. Okazuje się, że jej nowym partnerem zostaje Orion Williams, idol Lily. Mężczyzna zmęczony sławą i naznaczony tragediami poprzednich partnerek pragnie jedynie zakończyć karierę. Choć ich pierwsze spotkania rodzą niechęć, a wspólne mieszkanie i treningi jeszcze bardziej zaostrzają atmosferę między nimi, to determinacja i dramatyczne wydarzenia zbliżają ich do siebie.
Wydawnictwo: We need YA
Data wydania: 2025-11-26