Okładka książki - Zimne wody Wenisany

Zimne wody Wenisany

Tom 1 cyklu Zimne wody Wenisany

Agata po drugiej stronie lustra

Nie powinno się oceniać książki po okładce, jednak obok ilustracji Rocha Urbaniaka nie można przejść obojętnie. Mamy tu skąpane w blasku rozgwieżdżonego nieba tytułowe miasto Wenisanę. W oknach palą się światła, a nad wodami kanałów szybują ptakokształtne stwory.  Ta klimatyczna oprawa doskonale koresponduje z niesamowitą treścią.

Wenisana to niezwykłe miejsce. Świat złożony z dwóch przestrzeni Weniskajla (miasto nad kanałami) i Weniswajta (jego podwodne odbicie).  Każde dziecko niemal od urodzenia słyszy o niebezpieczeństwach czyhających w wodzie, dlatego uczniowie poruszają się po mieście tylko powiązani sznurem i pod opieką nauczycieli.  Trójka przyjaciół Agata, Melissa i Torson wyruszają wraz z innymi dziećmi w drogę na rynek, by podczas dorocznego Dnia Oczyszczenia obserwować miejsce kaźni przestępców. To miejscowy zwyczaj i obowiązek młodych ludzi. Tymczasem wydarzenia przybiorą zgoła nieoczekiwany obrót i Agata niespodziewanie wpadnie do wody.

Opowieść podzielono na 16 scen, poświęconych miejscowym świętym z opisem komu patronują, to pewnego rodzaju klamry, które spinają wartko toczącą się akcję. Od samego początku czytelnik intuicyjnie wyczuwa, że coś jest nie tak. Podobnie czuje główna bohaterka – Agata. Od chwili, gdy wpadnie do wody i pozna tajemnice Weniswajty i jego mieszkańców, nie będzie mogła być obojętna wobec kłamstw, którymi karmią ją nauczyciele.

Trudno jednoznacznie sklasyfikować tę historię. W dużym uproszczeniu to opowieść o dorastaniu do własnego zdania, samodzielności myślenia i poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące pytania. Historia o władzy i chciwości, granicach manipulacji i chęci kontrolowania każdej dziedziny życia. Opowiedziana metaforycznym, baśniowym językiem, w której nic nie jest takie, jak się na pierwszy rzut oka wydaje.   Polecam czytelnikom 12+, bo metaforyczny język i przenośny sens może być nieczytelny dla młodszego dziecka.  Z niecierpliwością czekam na drugi tom przygód młodej buntowniczki Agaty.  Historia ma niesamowity potencjał.

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Informacje dodatkowe o Zimne wody Wenisany:

Wydawnictwo: Dwukropek
Data wydania: 2021-05-19
Tytuł oryginału: Kholodnaia voda Venisany
Tłumaczenie: Agnieszka Sowińska
Dodał/a opinię: ania_gt

Tagi: Fantasy dla dzieci i młodzieży bóg

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Zimne wody Wenisany

Kup książkę Zimne wody Wenisany

Podwójne mosty Wenisany.Wenisana, tom 2
Linor Goralik0
Okładka ksiązki - Podwójne mosty Wenisany.Wenisana, tom 2

W Wenisanie wybuchła wojna między ludźmi a undami. Przyniosła strach, głód i poczucie osamotnienia. Na ulicach jest coraz więcej żołnierzy, którym trzeba...