🏔 „ᴢᴌᴀᴘᴀć ᴏᴅᴅᴇᴄʜ” ᴇᴡᴇʟɪɴᴀ ᴅᴏʙᴏꜱᴢ 🏔
Niektóre szczyty zdobywa się siłą mięśni, inne - siłą serca.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
„Złapać oddech” autorstwa Eweliny Dobosz do poprawione wydanie książki „Droga na szczyt” z 2021 roku.
💙 Główną bohaterką książki jest Liwia Sosnowska, młoda, zdeterminowana i świadoma swojej atrakcyjności kobieta, która bardzo pasjonuje się górami i zdobywaniem szczytów. Niestety jej życie tylko z pozoru wydaje się być idealne. Bowiem Liwia mierzy się z trudną przeszłością, napiętą relacją z siostrą, presją ze strony wymagającego narzeczonego oraz odpowiedzialnością za rozwój dużej firmy i zainteresowanie mediów. Pewnego dnia w jej życiu pojawia się Daniel Terlecki, ceniony himalaista, który wraz z zespołem planuje wyprawę na Mount Everest. Dla niego jest to nie tylko wyzwanie sportowe, ale również próba zmierzenia się z własnymi przeżyciami i rozpoczęcia wszystkiego od nowa. Firma Liwii postanawia wesprzeć tę wyprawę finansowo, jednak ma pewien warunek, chce wziąć udział w wyprawie. Wspólna podróż staje się początkiem relacji, która rodzi wiele pytań: czy połączy ich coś więcej niż cel wyprawy? Czy Liwii uda się uwolnić ze szponów trudnej przeszłości? 💙
„Złapać oddech” to bardzo emocjonująca historia, która wywołuje w czytelniku przeróżną gammę emocji od strachu, po rumieńce wywołane na twarzy przez niektóre sceny. Fakt faktem – tę książkę czytało mi się naprawdę bardzo przyjemnie, bo choć pomimo kilku mankamentów naprawdę nie byłam w stanie się od niej oderwać. Autorka tak fajnie konstruuje tempo akcji, tak fajnie przedstawia czytelnikowi kolejne wydarzenia, że nie sposób jest oderwać się od tej powieści. Bardzo chciałam wiedzieć, co wydarzy się dalej, czy główni bohaterowie będą cieszyć się szczęśliwym zakończeniem. W pewnym momencie klimat książki się zmienia. Staje się bardziej mroczny i smutny, bowiem bohaterowie muszą zmierzyć się z naprawdę nieprzewidzianymi sytuacjami.
„Złapać oddech” to historia o dążeniu do realizacji marzeń oraz o konfrontacji z trudną przeszłością, która wciąż odciska piętno na teraźniejszości. To opowieść o doświadczeniach tak bolesnych, że bohaterom ciężko sobie z nimi poradzić i przemilczeć pewne sprawy, choć w rzeczywistości nieustannie wpływają one na ich decyzje i relacje.
Ta historia wywołała we mnie wiele cudownych emocji. Relacja pomiędzy Liwia, a Danielem była do bólu szczera i prawdziwa, dlatego tak bardzo mi się spodobała. Nie ma w niej sztuczności, ani przesadnej słodkości. Jest naprawdę dobra, dlatego jeśli macie ochotę na naprawdę dobry romans, to sięgnijcie po tę książkę! 💙
„Złapać oddech” to książka, którą się przeżywa całą sobą. Nie mogłam się oderwać od tej historii. Rozdział za rozdziałem mi umykał i wiedziałam, że nie zasnę dopóki nie poznam zakończenia. A gdy już skończyłam to nie mogłam zasnąć, ponieważ emocje nagromadzone we mnie przez książkę spowodowały burzę uczuć.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-04-13
Małgosia Szydlak
Kontynuacja Nowej tożsamości, porywającego debiutu Eweliny Dobosz Emily nie potrafi poradzić sobie z traumatycznymi wspomnieniami sprzed dwóch...
Miłość nie pyta, skąd przychodzisz. Miłość pokazuje ci drogę, którą powinieneś iść. Ania i Oliwier spotykają się przypadkiem na promie wycieczkowym. Dla...