Okładka książki - Zlot

Zlot

„Zlot” Daniela Komorowskiego to dość sprawnie napisany i chwilami bardzo wciągający thriller, w którym autor stara się budować napięcie i atmosferę grozy. Spodobała mi się fabuła książki, gdyż niemal wszystkie thrillery mają nieco podobna treść, a w tej książce jest trochę coś innego.

Grupa Internetowych znajomych zaplanowała wspólne spędzenie majówki na wsi. Co prawda nie znają się zbyt długo, na żywo spotkali się tylko raz i to nie całą grupą, ale często rozmawiają w sieci, więc wiedzą o sobie co nieco. Założycielem grupy pasjonatów Wiedźmina i głównym organizatorem ich spotkania jest Artur, który często wciela się w tę postać, co najmniej próbuje... Pierwszy raz spotkali się na jego urodzinach, ale teraz ma być wspaniała zabawa w plenerze a nie w mieszkaniu.

"To nasz pierwszy taki wypad. Głównie znamy się z internetu, chociaż już raz spotkaliśmy się w Krakowie, może nie w identycznym składzie, ale większość była obecna. Tamto spotkanie ochrzciliśmy zlotem, więc i ten nosi podobne miano, ale z dopiskiem adekwatnego numeru."
Chyba wszyscy kiedyś byliśmy na takim majówkowym wypadzie ze znajomymi. Takie imprezy mają to do siebie, że w zasadzie zawsze się udają, pozwalają na odprężenie i można też oderwać się od kłopotów codziennych i myśli o pracy. Czy może się coś nie udać na takiej wyprawie? Pewnie, że może, ale zazwyczaj nie sprawia to wielkiej różnicy w zabawie.
Grupa Artura wybrała się na obchodzone w tej wsi słowiańskie święto. Nie słyszeli wcześniej o takiej nazwie, ale organizowany tu zwyczaj Czarodzielnicy bardzo im się spodobał.
Jednak ten wyjazd, chociaż zapowiadał się wyśmienicie i nawet rozpoczął się znakomicie spędzonymi dniami, nie był dla uczestników wyprawy miłym wypoczynkiem.
Co spowodowało, że majówka grupy znajomych okazała się koszmarem?

"Nieźle zaczął się ten dzień. Dwa pierwsze boskie, a ten, kurwa, jebnął z grubej rury."
Nikt nie spodziewał się takich wydarzeń, które spowodowały, że sielankowa impreza zmieniła się w walkę o przetrwanie...
Komu zależało na tym, żeby akurat ich ściągnąć w to miejsce? Czy uda się rozwikłać zagadkę? Czy uda się wyrwać grupie Wiedźmina z rąk zabójców?

Co ciekawe, to autor wspomina, że książkę napisał na podstawie swojego wypadu...
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Daniela Komorowskiego, lecz z pewnością sięgnę po jego zachwalanego "Szklarza" oraz po następny kryminał.

Informacje dodatkowe o Zlot:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-04-23
Dodał/a opinię: Myszka77

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Zlot

Kup książkę Zlot

Delikatny powiew chłodnego powietrza omiótł stopy Artura. Tiktoker aż obruszył się niespokojnie i poprawił kołdrę, chowając pod nią nogi.

Więcej cytatów z tej książki

Ogień zagłady
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Ogień zagłady

Co przyniesie wielka wojna Danów ze Swionami? Kto przeżyje, a kto polegnie? I co stanie się z tronem Norwegii? Ivar poszerza swoje wpływy w angielskich...

Potęga zemsty
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Potęga zemsty

Synowie Ragnara dokonują okrutnej zemsty za śmierć ojca. Pod wodzą Ivara wikingowie zdobywają odległe i nieznane im dotąd ziemie, gdzie pozostawiają krwawy...