Kiedy uda³o mi siê dostaæ do recenzji ksi±¿ki, czeka³am z niecierpliwo¶ci± a¿ trafi w moje rêce. Teraz jestem ¶wie¿o po lekturze i nie wiem, jak zabraæ siê za jej recenzjê. Ostatnio mam ma³y zastój czytelniczy, a raczej cierpiê na chroniczny brak czasu. A je¶li uda mi siê w koñcu co¶ przeczytaæ, to nie idzie z pisaniem. "Z³y" to tom pierwszy serii Kalabria. Kto¶ powie, ¿e mafia ju¿ by³a. Ale czy ka¿da ksi±¿ka mafijna jest taka sama?
Domenico poznajemy gdy ucieka przed w³asnymi lud¼mi. Wszystkiemu winna kobieta, przez która cz³onkowie mafii wydali wyrok na swojego capo. Zanim przekolmy siê czy wyrok zostanie wykonany poznajemy jego historiê. Domenico to m³ody mê¿czyzna, który wychowa³ siê jako dziecko w Polsce. W wieku 12 lat poznaje ojca i historiê mi³o¶ci swoich rodziców. Jego ojciec to syn capo i dopiero dowiedzia³ siê niedawno o istnieniu syna. Domenico musi nauczyæ siê nowej rzeczywisto¶ci, poznaje ojca i dziadka oraz musi zapomnieæ sk±d pochodzi. Po ¶mierci dziadka jego ojciec "oddaje mu w³adzê" Wszystko siê zmieni gdy spotyka Igê, swoja dawna mi³o¶æ. Pocz±tkowo ich romans pozostaje w ukryciu ale los ma swój plan. Czy mi³o¶æ bêdzie jego zgub±?
Iga to m³oda policjantka, która wyje¿d¿a do W³och, by odszukaæ zaginion± siostrê. Tu spotyka Domenico, swoja m³odzieñcz± mi³o¶æ. To on pomaga jej odnale¼æ siostrê. Iga i Domenico spotykaj± siê ukradkiem. Wszystko idzie dobrze do czasu a¿ dostaje zlecenie, by pomóc w³oskim policjantom znale¼æ dowody na to, ¿e pewna farma pomidorów jest przykrywka dla mafii Iga odkrywa, ¿e Domenico nie jest tym za kogo go uwa¿a³a. Czy prawda bêdzie bolesna? Co odkryje Iga?
Ksi±¿ka jest rewelacyjna i co najwa¿niejsze nieszablonowa. Poznajemy historie nie tylko Domenico i Igi, ale tak¿e Luciano oraz Agnieszki. To by³a historia pe³na emocji, uczuæ i po¶wiêcenia. Nie wszystko by³o takim, jakim siê wydawa³o. Wspó³czesna historia rodem Romeo i Julia w dwóch ró¿nych wersjach. Autorka ¶wietnie przedstawi³a ¶wiat mafii, która nie wybacza b³êdów. Z mafii nie da siê odej¶æ, chyba ¿e martwym. W mafii nie ma miejsca na mi³o¶æ. Bole¶nie przekona³ siê o tym Luciano, który musia³ po¶wiêciæ w³asne szczê¶cie, by chroniæ ukochan±. Tak samo jego syn dla mi³o¶ci "zdradzi³" mafie. Jako capo zrobi³ co¶ wbrew zasadom. I tu kolejna nieszablonowo¶æ. Do tej pory capo to najwa¿niejsza osoba w mafii. Jego s³owo jest ¶wiête. Wiele razy capo ³ama³ zasady lub nagina³ j dla kobiety i wszystko mu uchodzi³o. Tu mamy co¶ zupe³nie innego. Capo pope³ni³ b³±d, za co musia³ ponie¶æ konsekwencje. Czy bêdzie to najwy¿sza cena, jak± zap³aci za mi³o¶æ?
Postacie s± ¶wietnie wykrywane, zw³aszcza Luciano, którego pokocha³am od pierwszych stron, w jakich siê pojawia³. Fabu³a genialnie przemy¶lana. Mamy prolog, który ju¿ sam przez siê sugeruje nam, ¿e bêdzie to historia, jakiej jeszcze nie czytali¶my. Potem mamy rozdzia³y z punktu widzenia Luciano i Agnieszki. Potem do akcji wkracza Domenico i poznajemy jego historie. Wszystko w ró¿nych p³aszczyznach czasowych, piêknie opisanych. Akcja dynamiczna, nieprzewidywalna i totalnie zaskakuj±ca. Dodatkowo autorka sprawi³a, ¿e teraz zupe³nie inaczej patrze na pomidory. Je¶li chcecie poznaæ przyczynê tego spojrzenia musicie sami przeczytaæ historiê ojca i syna. Dwóch cz³onków rodzinny Buscetta, dla których mi³o¶æ by³a wa¿niejsza ni¿ mafia.
Zakoñczenie zaskakuje i muszê przyznaæ , ze choæ gdzie¶ siê takiego mo¿e spodziewa³am to jednak a¿ takich emocji ju¿ nie. Polecam ka¿demu, koto lubi mafie w nieszablonowym wydaniu. I ju¿ siê nie mogê doczekaæ kontynuacji. I tu du¿y uk³on dla autrorki bo nie pozostawi³a nam wskazówki, o czym bêdzie kolejny tom. A to jest to co ja jako czytelnik kocham najbardziej. Jeste¶cie gotowi na Z³ego?
Data wydania: 2023-10-10
Doda³/a opiniê:
lalkabloguje
Spogl±daj±c na tytu³ ksi±¿ki, nastawi³am siê na szeroko rozbudowany motyw mechanika, ale nieco siê w tej materii zawiod³am (chocia¿ mo¿e jako kobieta,...
Micha³ Myszkowski ma 34 lata i jest wziêtym radc± prawnym z w³asn± kancelari± w Legnicy. Licz± siê dla niego pieni±dze i wygodne ¿ycie. Pochodzi z prawniczej...