„Zmieniam się. Co się ze mną dzieje podczas dojrzewania” Izabela Jąderek to tytuł, który na rynku jest bardzo potrzebny. Choć świat w znacznym stopniu ruszył do przodu, zniknęło wiele tematów tabu, to jednak w dalszym ciągu brakuje otwartości w rozmowach z dziećmi, które dotyczą dorastania, tego, jak zmienia się ich ciało, potrzeby i pragnienia. Niestety wychowanie seksualne, które jest dostępne dla dzieci w szkole, dalekie jest od tego, czego dzieci naprawdę powinny się uczyć, a i rodzice nie do końca potrafią odważyć się porozmawiać z dziećmi tak, jak należy.
Myślę, że dorastanie to niezwykle trudny czas, zarówno dla młodzieży, jak i dla rodziców. Bardzo często dziecko nie rozumie, co tak naprawdę się z nim dzieje, sam nie jest siebie w stanie zrozumieć, a jak można wymagać, aby rozumieli go inni, szczególnie rodzice, którzy stają się w tym okresie największymi wrogami.
Ta książka idealnie nadaje się dla każdego dziecka, które wchodzi w etap dorastania. Jest napisana prostym, zrozumiałym językiem, potrafi dotrzeć do młodzieży, a to niezwykle istotne. Zawarte zostały w niej wszystkie porady, podpowiedzi, zmiany, które nas czekają w tym trudnym czasie. Może okazać się niezwykle istotnym wprowadzeniem w trudny okres dojrzewania, bez pomijania wstydliwych tematów, bez owijania w bawełnę, z otwartością i należytą szczerością przybliża wszystkie czekające dzieci aspekty. Ja z pewnością będę książkę polecała wszystkim, których dzieci wchodzą w ten trudny, ale niezwykle ważny czas!
Za możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu.
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2022-03-23
Kategoria: Dla młodzieży
Małgorzata Styczeń
Jak rozmawiać z nastolatkami o seksie? Czym jest asertywność seksualna i jak przekonywać, że seksem można się cieszyć, jeśli jest on świadomy i odpowiedzialny...