Okładka książki - Zodiak

Zodiak

„Lubię zabijać ludzi, bo to świetna zabawa. To zabawniejsze niż polowanie w lesie na dzikie zwierzęta, bo człowiek jest najniebezpieczniejszym ze wszystkich zwierząt. Zabijanie dostarcza mi bardziej ekscytujących doznań”.

Tytułowy Zodiak siał terror w San Francisco i okolicach pod koniec lat 60 i początku lat 70. ubiegłego wieku.

Najbardziej znany seryjny morderca Stanów Zjednoczonych nie robił sobie nic z obławy, która ewidentnie trwała przez cały okres jego zabójczej działalności. Można nawet odnieść wrażenie, że depcząca mu po piętach policja powodowała, że zabijanie sprawiało mu większą „frajdę”.

Wydaje się, że Zodiak nie zdobył sławy zabijając. Zrobił to przy pomocy listów, które pisał do różnych „gazet” i telewizji. Prowadził pewnego rodzaju dyskusję z śledczymi i obywatelami. Chciał być słuchany i wielbiony. Jego listy zawierały trudny do złamania kod, który w końcu udało się złamać. Niestety sprawa morderstw i tożsamości sprawcy do dnia dzisiejszego pozostała nierozwiązana.

Ta książka ukazuje nam historię Zodiaka z zupełnie innej perspektywy – jego własnej. Przyznam szczerze, że wejście w skórę seryjnego mordercy to dla mnie nowość. Wiemy o nim naprawdę mało. Całość historii opiera się na materiałach zgromadzonych przez lata jego działalności oraz zaszyfrowanych listów jakie wysyłał.

Max Czornyj po mistrzowsku zebrał wszystko w całość i przyprawił dobra fikcją literacką. Finalnie powstała ciekawa książka o Zodiaku – najbardziej znanym i tajemniczym mordercy ostatniego stulecia.

Polecam serdecznie

Kup książkę Zodiak

Kat z Płaszowa
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Kat z Płaszowa

WYDARZENIA W TEJ KSIĄŻCE SĄ OPARTE NA FAKTACH. PRAWDA BYWA BARDZIEJ PRZERAŻAJĄCA OD NAJWYMYŚLNIEJSZEJ FIKCJI. Amon Göth uważał się za pana życia i śmierci...

Fatum
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Fatum

Fatum? Tak to nazywasz? Ja to nazywam po prostu przekleństwem. W jednym z lubelskich pustostanów dochodzi do makabrycznego morderstwa. Ofiara została...