⚡ RECENZJA PRZEDPREMIEROWA ⚡
Tytuł: "Zrabowane Nadzieje"
Autor: Nina Zawadzka
Wydawnictwo: Filia
#współpracabarterowa z @wydawnictwofilia
Trzydziestoletnia Magda Antoszewska jest wychowana na gospodarstwie w Ociesękach,ale zawsze ciągnęło ją do miasta.
Od zawsze czuła że marnuje się na wsi i że jest stworzona do rzeczy wielkich. Kiedy wybuchła II wojna światowa i naziści zdobywają Kielce, Magda nie patrząc na konsekwencje i obawy swojej matki, postanawia wstąpić do kieleckiej konspiracji.
Dzięki swojej odwadze i determinacji szybko pnie się po szczeblach hierarchii w organizacji. Wierzy, że podziemny ruch oporu zwalczy okupanta. Gdy pewnego dnia spod jej rodzinnego domu zostają porwane dzieci,Magda zrozumiała że teraz musi walczyć nie tylko o losy kraju ale również o życie swojej siostry Adeli i bratanków.
Czy uda jej się ich odnaleźć?
"Zrabowane Nadzieje" to inspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia rodziny rozbitej przez nazistowskie prawo.
To pełna emocji i wzruszeń opowieść o wojennych losach kieleckiej konspiracji,poświęceniu i histori zrabowanych do germanizacji dzieci.
Autorka pokazuje trudne i okrutne czasy wojny. Mamy tu przejmujące opisy sytuacji jakie miały miejsce w obozach koncentracyjnych. Ile te biedne dzieci musiały znieść cierpienia i krzywd z rąk Niemców. Jak musiały walczyć o to by przetrwać w tych okropnych warunkach. W czasach wojny życie drugiego człowieka nic nie znaczyło. Książka przesiąknięta jest smutkiem i strachem.
Mnie ta historia bardzo wzruszyła i wywołała we mnie ogromny wachlarz emocji. Takie historie są bardzo potrzebne, bo nie tylko pozwalają nam zapomnieć o największym piekle jaki człowiek zgotował człowiekowi w czasie wojny,ale pokazuje też jak wielu próbowało walczyć o tych których kochali, nawet ryzykując własne życie. Z całego serca polecam przeczytać bo naprawdę warto ❤️
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-03-27
Iza Naglik
DWIE KOBIETY, JEDEN MĘŻCZYZNA, DECYZJA, KTÓRA ZMIENIŁA WSZYSTKO. 1945 rok, koszmar II wojny światowej wreszcie się zakończył. Ignacy Jakubiak przybywa...
PRZEJMUJĄCA OPOWIEŚĆ O ZAKAZANEJ MIŁOŚCI W OBLICZU NADCIĄGAJĄCEJ KATASTROFY Zofia Buchowska czuje, że jest u schyłku życia. Za wszelką cenę chce zdążyć...