Okładka książki - Zrodzeni z legendy

Zrodzeni z legendy

Tom 1 cyklu The Legendborn Cycle

🖤🖤🖤🖤

,,Dla mnie nie jesteś damą, którą trzeba ratować, Bree. Jesteś wojowniczką. Jesteś silna i piękna, i mądra, i odważna. – Przyciska czoło do mojego, zamyka, oczy i wolno wciąga powietrze. – I naprawdę chciałbym cię pocałować”.

,,Zrodzeni z Legendy” autorstwa Tracy Deonn to kolejna niesamowita książka, którą miałam okazję przeczytać.

Mamy tutaj świetnie wykreowany świat fantasy z demonami, magią oraz uwaga… z arturiańskimi legendami🖤.

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam legendę o królu Arturze i o jego rycerzach okrągłego stołu.

Dlatego wprowadzenie jej do fabuły wydało mi się szalenie intrygujące. Od razu musiałam zabrać się do tej książki i szczerze liczyłam, że będzie to sztosik.

Nie myliłam się.

Lektura okazała się bardzo dobrze rozpisana. Akcja była spójna, logiczna i ciągle się w niej coś działo.

Przyznam jednak, że z początku ta historia bardzo przypominała mi pierwszą część ,,Darów Anioła”. Niektóre elementy, jak i sam klimat były podobne. Jednak dość szybko fabuła zaczęła się rozkręcać i to wrażenie całkowicie zniknęło.

Książka pochłonęła mnie na całego.

Bardzo spodobała mi się kreacja postaci zwłaszcza charakterystyka głównej bohaterki Bree. Jest ona inteligentną i bardzo sprytną dziewczyną, która błyskawicznie łączy ze sobą wszystkie fakty, przez co akcja niepotrzebnie nie zwalnia.

Jest naprawdę uparta i zadziorna, co ja osobiście bardzo lubię w bohaterkach😉.

Dodatkowo jako, iż Bree jest, osobą ciemnoskórą pojawia się tutaj także wątek rasizmu💔. Są to drobne wtrącenia jednak dość ważne dla całej historii.

Jeśli chodzi o wątek miłosny to póki, co jest on delikatny.

Mamy tutaj naszą Bree oraz Nicka, który jest typowo dobry, troskliwy i heroiczny. Książkowy przykład księcia na białym koniu. Jednak mamy także Sela, który jest jego przeciwieństwem. Takim typowym bad boyem, który z początku nie znosi naszej bohaterki i dość silnie uprzykrza, jej życie jednak z czasem się do niej przekonuje.

Tę trójkę łączy dość silna i nietypowa więź, która, póki, co może przeistoczyć się w każdy możliwy sposób.

Ja mam swoje domysły jak to się dalej potoczy, ale póki, co nie będę się nimi dzielić😉.

Ogólnie to była naprawdę fascynująca książka. Jak na pierwszy tom zadziało się dość dużo, a samo zakończenie było epickie. Nie mogę się doczekać kolejnych tomów tej serii.

Kochani z całego serca polecam wam tę pozycję.

Informacje dodatkowe o Zrodzeni z legendy:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-02-22
Tytuł oryginału: Legenborn
Tłumaczenie: Adam Olesiejuk
Dodał/a opinię: za_czytamm

Zobacz opinie o książce Zrodzeni z legendy

Kup książkę Zrodzeni z legendy

Naznaczona krwią
Tracy Deonn0
Okładka ksiązki - Naznaczona krwią

Druga część znakomitej serii Zrodzeni z legendy - retellingu mitu o królu Arturze. Bestseller z list ,,New York Timesa". Książka nominowana w plebiscycie...