Okładka książki - Zwiezda

Zwiezda

„Zwiezda” to kryształowe lutro, w którym odbijają się ludzkie dusze. Każda z nich niesie zakorzenioną w niej historię, ukrytą prawdę, głęboko skrywane traumy, niespełnione oczekiwania. Polka, Ukrainka, Szwed stają obok siebie, tak różni i tak do siebie podobni.

Kinga otwierając swój dom dla uciekinierek z Ukrainy otwiera też rodzinne trzewia. Liczne retrospekcje przenoszą ją w różne etapy jej życia.  Różnorodność kulturowa mieszkanek domu wywołuje napięcia, ale staje się też źródłem wielu przemyśleń.  Emocje obnażają się, przeszłość obiera się z kolejnych łupinek ukazując coraz boleśniejszą prawdę. Dochodzi do cichych starć, do przeciągania linii cierpliwości, do weryfikacji tolerancji oraz do zaskakujących zwierzeń.

Książka Katarzyny Michalczak jest też opowieścią o  macierzyństwie, ale nie tym wyidealizowanym, pełnym miłości i troski. To opowieść o porzuconych dzieciach, o ucieczce przed powinnościami, o silnym ja, które nie odnajduje się  w rodzicielskich obowiązkach oraz o przemocy.  Kindze nie jest wygodnie w życiu, nie jest jej też łatwo. Coś ją mocno gryzie, doskwiera, nie pozwala jej zaznać spokoju. Pomimo, że bardzo starałam się ją zrozumieć, nie udało mi się to i im lepiej ja poznawałam tym mniej ją lubiłam.

Przepiękny, poetycki, subtelny i obrazowy język tej powieści pozwala się nią rozkoszować, smakować jej różne postaci, oglądać ją z wielu perspektyw.  Liczne retrospekcje, podawane w nieco wydawałoby się chaotyczny sposób wymuszają na nas pełną koncentrację, w zamierzony sposób wybijają nas z obranej drogi i wyrzucają z wytyczonych ram wygodnych opinii.

„Zwiezda” wzbudza wiele refleksji, zatrzymuje czas w miejscu i każe się porozglądać po własnym życiu i otaczającym nas świecie, obnaża to czym kieruje się obecna cywilizacja, stawia nas nagimi wobec niewygodnych prawd.

Informacje dodatkowe o Zwiezda:

Zobacz opinie o książce Zwiezda

Kup książkę Zwiezda

Klub snów
Katarzyna Michalczak0
Okładka ksiązki - Klub snów

ak być dorosłą, gdy już się dorosło? A jak być dorosłą, kiedy ma się dziewięć lat? To książka o relacjach, których nie ma, ale które bardzo...

Tysiąc saun
Katarzyna Michalczak0
Okładka ksiązki - Tysiąc saun

Czytając pobieżnie nowy, drugi po świetnej Pamięci przyjęć, tom poetycki Katarzyny Michalczak, łatwo można by stwierdzić, że głównym bohaterem tych wierszy...

Opad
Opad