Recenzja
„Zwykłe życie”
Autor: Justyna Bordzio
Na pierwszy rzut oka tytuł „Zwykłe życie” może wydawać się skromny, wręcz niepozorny. Ale już po kilku stronach staje się jasne, że właśnie w tej prostocie tkwi największa siła książki Justyny Bordzio. To nie jest zwykły zbiór opowiadań, to literackie zwierciadło, w którym odbija się codzienność każdego z nas.
Autorka prowadzi nas przez pięć krótkich historii, subtelnych i prawdziwych, w których bohaterowie – Magdalena, Robert, Olga, Milena, Joanna…, zmagają się z tym, co najbliższe sercu: miłością, samotnością, tęsknotą, potrzebą zmiany. Ich losy różnią się, mają inne marzenie, ale łączy je jedno, pragnienie odnalezienia siebie i odwagi, by spojrzeć prawdzie w oczy.
Autorka pisze o tym, co najtrudniejsze, o czasie, którego nie da się cofnąć, o szansach, które przeszły obok, ale też o odwadze, by mimo wszystko sięgnąć po swoje szczęście.
Justyna Bordzio pisze z niezwykłą wrażliwością. Jej styl jest prosty, ale nie banalny, każdy akapit ma w sobie rytm emocji i czułości. W jej słowach nie ma patosu, nie ma literackiego przesytu, jest za to szczerość, cisza, w której wybrzmiewają prawdziwe uczucia. Autorka nie moralizuje, nie ocenia. Ona pokazuje i właśnie przez to dotyka najgłębszych strun duszy.
Niektóre opowiadania zostawiają niedosyt, jakby chciały trwać dłużej. Ale ten niedosyt jest piękny, przypomina, że życie również rzadko daje nam gotowe zakończenia. Czasem trzeba samemu dopisać ciąg dalszy, z nadzieją i refleksją.
„Zwykłe życie” to książka o codzienności, ale takiej, która potrafi być niezwykła. O chwilach, które mijają niezauważone, o rozmowach, które zmieniają więcej, niż się spodziewamy, o prostych gestach, w których kryje się sens. To literatura kameralna, cicha, ale pełna emocji. Książka, która nie krzyczy, ona szepcze, i ten szept zostaje w nas na długo.
To lektura dla tych, którzy lubią się zatrzymać. Dla tych, którzy czują, że w zwyczajności kryje się magia. Dla każdego, kto choć raz pomyślał, że jego życie jest „zbyt zwykłe”, bo Justyna Bordzio z niezwykłą czułością udowadnia, że w prostocie właśnie tkwi prawdziwe piękno.
„Zwykłe życie” to książka, którą się nie tylko czyta, to książka, którą się przeżywa.
Wydawnictwo: Ridero
Data wydania: 2025-05-26
Kategoria: Opowiadania
Mirela Marcinek
„Dziewczyny w garniturach” są opowieścią inspirowaną prawdziwym życiem kobiet mieszkających w dużym mieście. Trzy dziewczyny. Dobrze wykształcone...
Elwira, Marlena i Maciej są głównymi bohaterami opowiadania. Każda z tych osób skrywa swoją historię. Marlena dla swojej córki jest w stanie zrobić wszystko...