Dziś przychodzę do Was z opinią o książce, która mnie osobiście bardzo poruszyła, sprawiając, że na pewno dobrze ją zapamiętam. Nie jest to typowa beletrystyka a zapis bardzo osobistych wydarzeń, które z pewnością niejednego chwycą za serce. Zapraszam zatem do zapoznania się z moimi wrażeniami.
Na początku wspomnę może o tym, że historia ta przedstawiona jest w pierwszej osobie. Przeczytamy tutaj opowieść Autorki, która jest zarazem główną bohaterką. Poznamy jej bolączki, trudne sytuacje z jakimi musiała się mierzyć i związany z tym stres, a także cały wachlarz emocji które towarzyszyły jej na różnych etapach jej życia. Poznamy takie pojęcia jak: tęsknota, odrzucenie, smutek czy brak zrozumienia przez najbliższych. Dowiemy się , jak trudno jest zacząć od nowa i ponownie zaufać, jeśli miało się traumatyczne wspomnienia w dzieciństwie. Jak ciężko jest zmienić nastawienie by zacząć wierzyć w coś lepszego. Jak trudno jest ponownie zaakceptować siebie i zmierzyć się z nowymi, często dotąd nieznanymi uczuciami i relacjami...
Tak, jak wspomniałam na początku, ta lektura wywarła na mnie ogromne wrażenie. Przez to, że jest tak intymna i szczera, trafia prosto do serca czytelnika. Jestem świadoma tego jak trudno jest przełamać wewnętrzny opór, by opisać swoje przeżycia, dlatego tym bardziej podziwiam Panią Kamilę za odwagę, że stworzyła tę oryginalną historię. Dzięki temu, że jest ona autentyczna, mnie poruszyła do głębi. Do tej pory się zastanawiam, jak ja bym się zachowywała, gdybym była nam miejscu Autorki. I powiem Wam, że nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Po prostu nie jestem w stanie. Mam wrażenie, że nie mam w sobie takiej siły i determinacji jak Pani Kamila. Pomimo wielu trudności nasza bohaterka w końcu staje na nogi. Krok za krokiem odkrywając, że zarówno świat jak i ludzie mogą być zupełnie inni, lepsi.
Powiem też trochę o samej książce. Znajdziemy tutaj kilkanaście rozdziałów, w których każdy porusza inne zagadnienie. Pod koniec każdego rozdziału zapoznamy się z refleksją na temat tego, czego on aktualnie dotyczył. Ciekawym zabiegiem jest też to, że na początku każdego z rozdziałów znajdziemy sentencję zapisaną nieco inną czcionką, niż reszta tekstu. W moim wyobrażeniu ten zabieg tworzył pewną otoczkę tajemniczości. Swego rodzaju zapowiedź tego, co znajdziemy w dalszej części tekstu. Całą publikację czyta się bardzo szybko i z ogromnym zainteresowaniem, co stanowi kolejny atut. Możemy poczuć się tak, jakbyśmy stali obok i przypatrywali się wszystkiemu, co główna bohaterka chce nam pokazać. To niezwykle oddziałowuje na psychikę, zatrzymując nas, by skłonić do własnych przemyśleń. Zastanawiamy się nad naszym życiem i myślimy nad impulsem, który w jednej chwili może zmienić absolutnie wszystko. Widzimy, że mimo wielu upadków, warto jest się podnosić, bo los może nam przynieść coś całkowicie nieoczekiwanego i odmiennego, od tego, co do tej pory znaliśmy.
Polecam Wam tę opowieść. Myślę, że warto się z nią zapoznać. Według mnie, jest też doskonałym przykładem na to, jak może się odmienić ludzkie życie. Potrzeba tylko ogromnej wiary, determinacji i samozaparcia. Wtedy wszystko wydaje się być możliwe. Cała ta historia, warta jest zapamiętania. A na pewno, nie można przejść obok niej obojętnie. Bo wwierca się głęboko w umysł i nie daje o sobie zapomnieć. Bardzo dziękuję Autorce za możliwość poznania tej historii i za egzemplarz do recenzji. Mogę tylko powiedzieć, że chylę czoła. Polecam, a moja ocena to 9⭐/10 😀📖
Data wydania: 2025-03-11
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy