Okładka książki - Życie do poprawki patronujemy

Życie do poprawki

Życie Małgorzaty na pozór wyhamowało, znalazła równowagę w życiu. To, o czym marzyła, się spełniło, mieszkanie nad morzem, zachody słońca, jej kariera pisarska nabrała rozpędu. I właśnie wtedy okazuje się, że Adam, z którym los zetknął ją ponownie po latach, zaginął. Małgorzata rusza na ratunek.

Marta Osa rewelacyjnie radzi sobie z powieściami obyczajowymi, a to, co w nich najpiękniejsze to, że są pisane na bazie prawdziwego życia. Także w jej najnowszej książce poczuć można realność wydarzeń, głęboko odzwierciedlona rzeczywistość i bezbłędnie wykreowani bohaterowie.

Muszę przyznać, że tego się nie spodziewałam. Autorka do tej części dodała trochę humoru, szczyptę namiętności, ździebko szaleństwa i ociupinkę kryminału. Pozwoliła nam na samodzielne odkrywanie tajemnic otulających życie głównych bohaterów i mogliśmy rozwikłać zagadkę związaną z losami Adama.

Pokutuje w nas taki stereotyp, że emerytura to szydełko, wyglądanie przez okno i Radio Maryja. Marta Osa zaserwowała nam historię, która odzwierciedla życie ludzi po sześćdziesiątce. Bo gdy ten pierwszy etap życia mamy już za sobą, to na emeryturze zaczynamy zupełnie nowy i jak on będzie wyglądał, to tylko zależy od nas.  Świat należy do nas w każdym wieku, tylko, że po sześćdziesiątce wiemy dobrze, czego chcemy i mamy na to czas.

U Małgpsi okres emerytury, okazał się najbardziej barwny i emocjonujący z wszystkich etapów jej życia. Małgosia w bardzo sprytny sposób, emerytalny nadmiar czasu, przekształciła w prawdziwą przygodę. Otworzyła się na innych ludzi, zmieniła nawyki żywieniowe, wyzwoliła w sobie chęć poznawania czegoś nowego. Zaczęła od nowa odkrywać uroki życia, czerpać z tego miłość i energię, zachowując przy tym niezależność.

Wiek to tylko liczba. ,,..umiera się raz. Żyje się każdego dnia od nowa. Pamiętaj o tym’’

Informacje dodatkowe o Życie do poprawki:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2024-03-07
Dodał/a opinię: Ela-Monia

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Życie do poprawki

Kup książkę Życie do poprawki

I po cholerę mi to było
Marta Osa0
Okładka ksiązki - I po cholerę mi to było

Niemal każdy ma w życiu chwile, w których chciałby zacząć wszystko od nowa. A dlaczego nie? Nie ma uczuć tak zamotanych, żeby ich nie odmotać, nie ma spraw...

O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów
Marta Osa0
Okładka ksiązki - O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów

Róża, Zosia, Renata i Magda to przyjaciółki, które niezawodnie wspierają się na życiowych zakrętach i doskonale rozumieją. Co zrobią...