Recenzja książki: Amerykańska afera

Recenzuje: chico6401

ZA OCEANEM STRACHU

Po rewelacyjnej „Carskiej aferze” Piotr Żymełka powraca z drugą odsłoną cyklu przygodowego, którego bohaterami są angielski dzentelmen i porywczy polski arystokrata. Tym razem śledztwo zawiedzie ich za ocean, gdzie na amerykańskiej ziemi tropić będą niezwykle przebiegłego przestępcę. Powieść wyszła spod skrzydeł wydawnictwa Sonia Draga.

Londyn, rok 1890. W klubie arystokratów ktoś podkłada bombę. Celem ataku ma być sir Richard Barwood. Tymczasem w Warszawie ktoś czycha na życie Stanisława Liszewskiego. Obu panów łączy to, że wspólnie udaremnili zamach na pewną kluczową personę. Niebawem obaj rzeczeni dżentelmeni otrzymują listy będące zaproszeniem na spotkanie w Paryżu. Każdy z nich przekonany jest, że otrzymał list od tego drugiego. Szybko okazuje się, że zamachy na Barwooda i Liszewskiego są ze sobą powiązane i wiążą się z bardzo niebezpiecznym człowiekiem. Tropy wiodą do Ameryki. To tam, w Salt Lake City, na preriach Dzikiego Zachodu, Stanisław, Richard i ich nieoczekiwani sojusznicy, wezmą udział w niebezpiecznej rozgrywce, w której stawką jest życie wielu ludzi. Czy przyjaciołom uda się powstrzymać zapędy szaleńca ? Jak potoczą się perypetie nietypowego zespołu śledczego ?

Akcja, dynamika i przygoda, a wszystko to okraszone dużą dozą inteligentnego humoru - oto Piotr Żymełka, na przekór panującym modom, kolejny raz udowadnia, że powieść przygodowa nadal może być bardzo atrakcyjna dla czytelników. Na kartach „Amerykańskiej afery” odnajdujemy wszystko to, co sprawia, że książka staje się dla nas niesamowitą rozrywką, pozwala oderwać się od codzienności i całkowicie zatracić w perypetiach bohaterów. Oto dwaj panowie, których absolutnie nie powinno łączyć nic. Stateczny, flegmatyczny angielski dżentelmen, który w swoim życiu kieruje się manierami oraz ściśle określonym kodeksem moralnym i nieco zwariowany, porywczy i waleczny polski arystokrata, który częstokroć szybciej działa niż myśli. Czy dwie takie osobowości, tak skrajnie różne, może połączyć przyjaźń i wspólny cel? Okazuje się, że tak. Piotr Żymełka wykreował dwie nietuzinkowe postaci, które z miejsca skradną serce każdego czytelnika. Barwood i Liszewski - ogień i woda, a jednocześnie to dwóch mężczyzn, którzy urzekają urokiem osobistym, prawością i odwagą. Zasadniczo, pomyśleć można, że mając dwóch takich bohaterów, wystarczy już tylko rzucić ich w wir jakiejś afery ? Owszem, ale byłoby miło, gdyby i jakaś dama zaszczyciła tę historię swoją obecnością. Tak więc dama jest, a nawet dwie, a w tym miejscu, aby nie odbierać nikomu radości z tej lektury, dodam tylko, że owe damy sporo tutaj namieszają. Żymełka doskonale radzi sobie z portretowaniem kobiet. Jego bohaterki łączą w sobie kobiecość z wielkim hartem ducha. U schyłku dziewiętnastego wieku, gdy ruchy sufrażystek stawały się coraz silniejszym głosem na międzynarodowej arenie, bohaterki te stanowią świetne odzwierciedlenie problemów kobiet. Są odważne, świadome swojej wartości, a jednocześnie nadal pozostają spowite kajdanami uprzedzeń epoki. Piotr Żymełka z niezwykłą sprawnością pod płaszczem powiesci sensacyjno - przygodowej przemyca ważne społecznie zagadnienia. Na szczególną uwagę zasługuje to, z jaką pieczołowitością pisarz oddaje realia tamtych czasów. Dba zarówno o to, by jego fikcyjna opowieść oparta była o racjonalne tło geograficzne i polityczne, jak również przemyca w powieści mnóstwo arcyciekawych nowinek i wynalazków. „Amerykańska afera” jest wspaniałą lekturą. To ten rodzaj powieści, który mogłabym czytać cały czas. Imponujące tempo i rozmach tej książki zapierają dech w piersi. Żymełka nie oszczędza swoich bohaterów. Wrzuca ich w wir coraz to nowych wypadków. Jeżeli lubicie historie spod znaku płaszcza i szpady, opowieści o poszukiwaczach skarbów, zdobywcach nowych lądów i kryminały w starym stylu, to ta seria łączy w sobie wszystkie te elementy. Bardzo cenię pióro Żymełki. Łączy style w sposób niezwykle płynny, elastyczny, ma ogromny zasób wiedzy, a dodatkowo umiejętnie operuje humorem. Brakuje nam takich błyskotliwych pisarzy, cechujących się lekkością pióra i inteligencją.

Czy można sięgnąć po „Amerykańską aferę” nie znając „Carskiej afery”? Owszem. Doradzam jednak, by przygodę z tym cyklem rozpocząć od części pierwszej. Zawiązanie akcji, historia zapoznania się bohaterów i porywająca przygoda, którą przeżyli udaremniając pewien zamach, warte są poznania. To seria, którą można się delektować. Perfekcyjnie oddany klimat epoki. Epoki, która była niespotykanie wręcz skrajna. Z jednej strony przyniosła niespodziewanie duży i szybki rozwój techniczny. Z drugiej zaś, był to czas wielkich podziałów społecznych, chorób zakaźnych , które dziesiątkowały ludność, skrajnej nędzy, zabobonów. Dziewiętnasty wiek jest wyjątkowo wdzięcznym tematem dla literatury i filmu, a Piotr Żymełka potrafi wyciągnąć z niego esencję. Bardzo dba o detale. Wizerunek postaci, szczegółowość w oddaniu cech budowli czy przedmiotów codziennego użytku, a także wierne portretowanie miast, robi wielkie wrażenie. Czytając tę książkę mamy poczucie jakbyśmy tę szaloną podróż odbywali wraz z Barwoodem i Liszewskim.

Bezkresne prerie Dzikiego Zachodu, czasy wielkiej emigracji, budowania fortun, ale i spektakularnych upadków. Klimat saloonów i pokerowych rozgrywek ukrytych za tytoniowymi oparami - Piotr Żymełka funduje nam podróż w przeszłość w najlepszym możliwym stylu. Pełna szaleństwa i brawury powieść, która stanowi wrota do innego świata. Wykreowani przez autora bohaterowie ponownie łączą siły. W ich życiu wiele się zmieniło, zmienili się oni sami, ale ciągle łączy ich wspólny cel. Napisana ze swadą, okraszona dowcipem i zawierająca nutkę romansu powieść będąca hołdem dla klasyki powieści sensacyjnej. Bardzo świeża, pełna czaru, ale i mroczna. Bedę czekała na kolejną odsłonę przygód nietuzinkowych bohaterów. Wiem, że Piotr Żymełka mnie nie zawiedzie. Dla mnie to jedno z tych nazwisk na literackim rynku, na które mogę postawić. I chyba nawet wytrawny szuler z Dzikiego Zachodu nie mógłby mnie ograć. Diabeł piekielnie mocno poleca.

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Literatura przygodowo-historyczna

Kup książkę Amerykańska afera

Zobacz opinie o książce Amerykańska afera
Książka
Amerykańska afera
Piotr Żymełka
Carska afera
Piotr Żymełka0
Okładka ksiązki - Carska afera

Londyn, 1888 rok. Sir Richard Barwood, angielski dżentelmen i weteran wojenny zmagający się z demonami przeszłości, dostaje od królowej Wiktorii misję...

Błogosławieni którzy łakną sprawiedliwości
Piotr Żymełka0
Okładka ksiązki - Błogosławieni którzy łakną sprawiedliwości

Cierpliwość jest cnotą. Ale bywa też zabójcza…Pracujący w spółdzielni mieszkaniowej Marek Olszewski dostaje polecenie sprawdzenia, do kogo należy...