Recenzja książki: Anna Wazówna

Recenzuje: Ewa_czytajac

"Anna Wazówna to książka dla tych, którzy kochają historię pisaną z pasją - i chcą odkryć postać, która zasługuje na należne jej miejsce w dziejach."

Lubiliście w szkole historię? Ja niestety niezbyt lubiłam ten przedmiot, jednak po przeczytaniu tej książki jestem bardzo zadowolona, ponieważ pozwoliła mi poznać interesujące momenty z odległej przeszłości.

Opowieść oparta na biograficznych faktach z życia kobiety, siostry króla Zygmunta III Wazy, która swoją życiową postawą udowodniła olbrzymią wiedzę, empatię i siłę. Książka skupia się na szesnastym i siedemnastym wieku, wydarzenia osadzone przede wszystkim w Warszawie, Krakowie, Brodnicy i Golubiu. Jest to czas wielkich zmian, konfliktów i układów pomiędzy koronowanymi władcami państw. Dotykamy tutaj tematu wiary i religii, które od zawsze były ważne dla ludzi, jednak nawet w rodzinie zdarzały się inne poglądy jak w tym przypadku. Książka skupia się nie tylko na życiu księżniczki, lecz również na jej otoczeniu i ważnych zdarzeniach jakie miały wówczas miejsce. Poruszany jest temat planowanych przez rodziny małżeństw, przede wszystkim ze względu na tytuły i majątek.

Z ogromną ciekawością sięgnęłam po tę publikację i był to bardzo dobry wybór. Autorka w książce rysuje obraz kobiety, która odegrała znaczącą rolę stojąc w cieniu brata, a jednak mającą ogromny wpływ na jego decyzje. Bardzo interesująca, ciekawa lektura z odniesieniem do autentycznych faktów historycznych, opartych na dawnych dokumentach i kronikach, które przetrwały wiele lat, a także na podstawie badań przeprowadzonych w późniejszym czasie. Książka ukazuje nam przeszłość, wzajemne układy, koligacje rodzinne, działania zbrojne, ale również pokazuje, że kobiety nie miały prawa decydować o ważnych sprawach, całkowicie podlegały mężczyznom. Jednak Anna była jedną z nielicznych kobiet, które miały odwagę, siłę i determinację do działania i angażowania się w sprawy wielkiej wagi. Kobieta posiadała ogromną wiedzę, skupiała się na pomocy uboższym, cechowała ją siła, empatia i życzliwość.

Uważam, że książka zdecydowanie jest warta przeczytania. Propozycja czytelnicza przybliża fakty i wydarzenia historyczne, zawiera mnóstwo ciekawostek.

Polecam

Iwona Kienzler
Angielsko-polski słownik terminologii gospodarczej. Tom I
Iwona Kienzler0
Okładka ksiązki - Angielsko-polski słownik terminologii gospodarczej. Tom I

SŁOWNIK TERMINOLOGII GOSPODARCZEJ BANKOWOŚĆ. FINANSE. PRAWO zawiera ok. 20 000 haseł z dziedziny: * prawa karnego, administracyjnego i międzynarodowego...

Zabójcy, wampirzyce, nierządnice Zbrodnie i afery II RP (audiobook)
Iwona Kienzler0
Okładka ksiązki - Zabójcy, wampirzyce, nierządnice Zbrodnie i afery II RP (audiobook)

Kim była mordercza ,,wampirzyca"? Jak skończyła dzieciobójczyni z Antoniówki? Dlaczego w wileńskim gimnazjum doszło do strzelaniny? Czym trudniły się...