Gotowi na podróż na drugi koniec świata? Do miejsca niebezpiecznego, pełnego pokus i czyhającego za każdym zaułkiem niebezpieczeństwa?
Wspólnie z autorem Arturem Górskim zapraszamy Was na wycieczkę do owianego złą sławą kolumbijskiego więzienia La Picota, jednego z najcięższych więzień świata.
Praca nad reportażem została rozpoczęta, jak sam autor wspomina po wielu próbach uzyskania odpowiednich zgód. Gdy tylko zrealizował wszystkie kamienie milowe, od razu rzucił się w wir pracy. Czasu było mało, a mimo to według mnie wykonał kawał dobrej roboty.
To nie jest tylko opowieść o warunkach panujących w więzieniu (jak wiele innych tego typu książek). Tutaj autor skupia się na naszym rodaku. Jacek Semerga, bo o nim tu mowa, to człowiek, który od zawsze miał nie po drodze z prawem. Niestety decyzje, które podjął w swoim życiu zaprowadziły go właśnie do tego mrocznego miejsca.
Ale jak sami zobaczycie, jego życie wygląda w więzieniu, jak na warunki, które oferuje całkiem zwyczajnie. Według mnie, w polskim systemie penitencjarnym raczej nie do przyjęcia. Alkohol, broń i używki – to tylko niektóre rzeczy, które swobodnie można zdobyć za wysokim murem.
Autor skupił się również na sferze socjologicznej zarówno na płaszczyźnie relacji między „pensjonariuszami” La Picota jak i nimi i ich bliskimi odwiedzającymi ich gdy tylko pojawi się taka możliwość.
Fani serialu „Narcos” znajdą też smaczek w postaci wywiadu z dość wyjątkową osobą z otoczenia Pabla Escobara, ale nie zdradzę szczegółów. Nie chcę psuć Wam zabawy.
Podsumowując, książka ta, to bardzo egzotyczny reportaż o Kolumbii, którego trzonem jest opisane wcześniej więzienie La Picota i wszystko to co dzieje się wokół jego murów.
Kawał dobrej lektury. Polecam
Izrael to państwo-twierdza. Nie ma takiego drugiego na świecie, w którym aparat służb specjalnych byłby aż tak rozbudowany i tak wszechwładny. To...
Rozmowa z najsłynniejszym polskim policyjnym przykrywkowcem. Janek Fabiańczyk, pierwowzór słynnego Majamiego z "Pitbulla" Patryka Vegi, to przykrywkowiec...