Recenzja ksi±¿ki: Co ze mnie zosta³o

Recenzuje: agatrzes

W literaturze dla m³odzie¿y by³o ju¿ prawie wszystko – wampiry, wilko³aki, demony, zakazane uczucia, magia i nadprzyrodzone zdolno¶ci. I choæ autorzy prze¶cigaj± siê w pomys³ach albo modyfikuj± znane ju¿ koncepcje, to coraz trudniej zaskoczyæ czytelnika i zrobiæ na nim wiêksze wra¿enie.

Co ze mnie zosta³o to opowie¶æ o siostrach, które na pierwszy rzut oka nie ró¿ni± siê od swoich rówie¶ników. Ich ¿ycie dalekie jest jednak od idea³u, gdy¿ od trzech lat d¼wigaj± ogromne brzemiê - sekret, którego wyjawienie mog³oby kosztowaæ je nawet ¿ycie. S± bowiem dwoma niezale¿nymi bytami, funkcjonuj±cymi w jednym ciele. Eva nie odesz³a w odpowiednim momencie i tym samym w du¿ym stopniu zdeterminowa³a ¿ycie Addie, która robi wszystko, by ta tajemnica nie wysz³a na jaw. I pewnie nadal sta³aby na uboczu i nie czerpa³a z ¿ycia gar¶ciami, gdyby na jej drodze nie stanê³a kole¿anka ze szko³y – Holly, która u¶wiadamia jej, ¿e mo¿e odmieniæ nie tylko swój los, ale równie¿ ¿ycie Evy. Czy jednak Addie postawi na szali to, co dla niej najwa¿niejsze, i podejmie najwiêksze ryzyko?

Autorka zabiera czytelników do dystopijnego ¶wiata, opartego na solidnych fundamentach. W tym ¶wiecie ka¿dy cz³owiek rodzi siê z dwiema niezale¿nymi duszami, egzystuj±cymi w jednym ciele do pewnego wieku. Wówczas dochodzi do procesu zwanego „ustaleniem”, polegaj±cego na tym, ¿e dominuj±ca dusza przejmuje kontrolê nad cia³em, a recesywna odchodzi. Niestety, od tej regu³y zdarzaj± siê wyj±tki i do zjawiska „ustalenia” nie dochodzi. Takie osoby nazywane s± hybrydami i stanowi± powa¿ny problem dla rz±du oraz zagro¿enie dla spo³eczeñstwa. W zwi±zku z tym izolowane s± w specjalnych zak³adach, gdzie poddaje siê je specjalistycznym zabiegom, maj±cym na celu eliminacjê anomalii. Nikt jednak nie wie, jaki naprawdê jest los hybryd, a miejskie legendy nie napawaj± optymizmem. Dlatego te¿ nikogo nie dziwi, ¿e osoby dotkniête t± przypad³o¶ci± ukrywaj± siê.

Co ze mnie zosta³o to poruszaj±ca opowie¶æ o poszukiwaniu w³asnej to¿samo¶ci, o odmienno¶ci, mi³o¶ci, przyja¼ni oraz ¿yciu, które nie zawsze toczy siê zgodnie z naszymi planami. To historia dotykaj±ca bardzo delikatnej materii i zmuszaj±ca bohaterów do dokonywania wyborów miêdzy pragnieniami a powinno¶ciami, nasycona emocjami i u¶wiadamiaj±ca, ¿e warto walczyæ o swoje marzenia. To bardzo plastyczny obraz skomplikowanych relacji miêdzyludzkich, przypominaj±cy równanie o wielu zale¿no¶ciach i zmiennych, które nie tylko wp³ywaj± na poczynania bohaterów, ale równie¿ zmuszaj± ich do okre¶lonych zachowañ.

Przygoda z debiutanck± powie¶ci± Kat Zhang okazuje siê zaskakuj±cym do¶wiadczeniem. Autorka prost± historiê zmieni³a w interesuj±ce studium natury ludzkiej i zwróci³a uwagê czytelników na wiele wa¿nych kwestii. A przy tym zadba³a, by na ka¿dym etapie lektury nie zabrak³o atrakcji i wra¿eñ. Co ze mnie zosta³o to wiêc niebanalna powie¶æ, której nurt porywa i gwarantuje wielkie emocje oraz intryguj±c± literack± przygodê. Warto.

Kup ksi±¿kê Co ze mnie zosta³o

Zobacz tak¿e

Zobacz opinie o ksi±¿ce Co ze mnie zosta³o
Autor
Ksi±¿ka