Recenzja książki: Czas zdrady. Dziedzictwo popiołów, tom 1, Joanna Nowak

Recenzuje: _read_andzia_

Słuchajcie!

Mam dla Was fenomenalną książkę! Pierwszy tom nadchodzącej nowej sagi Dziedzictwo popiołów Joanny Nowak.

Osadzona w drugiej połowie XIX wieku, opisująca życie Warszawiaków pod butem carskiej władzy.

Polacy mają dość, coraz częściej po kątach słyszy się o mobilizacji, zbrojeniu, by w końcu Polska była Polską. Narastający w sercach patriotyzm i buntu wkrótce doprowadzi do powstania styczniowego.

Matylda i Eliza Lisieckie, siostry bliźniaczki, zostały w dzieciństwie brutalnie rozdzielone przez splot niefortunnych zdarzeń i złe decyzje najbliższych.

Choć z wyglądu są identyczne, mają zupełnie inne plany i marzenia o przyszłości. Eliza marzy o kochającym mężu i dzieciach, natomiast Matylda, która jest tą odważniejszą i bardziej porywczą siostrą, marzy o walce o swój kraj. Bez chwili zawahania dołącza do grupy powstańców i zostaje ich sanitariuszką.

Nieświadomie na drodze obu sióstr staje Piotr Sosnowski. Chłopak nie ma łatwo, szczerze bardzo mu współczułam. Nie chcę zdradzać za dużo, jednak to jak ciężką decyzję musiał podjąć, która miała fatalne konsekwencje, to jak bardzo bił się z myślami, sumieniem.. nie wiem co zrobiłabym na jego miejscu.

Obecność obu sióstr bardzo wpłynie na mężczyznę i będzie miało wydźwięk w przyszłości.

Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, choć mam kilka jej książek na półce. Od pierwszych stron przepadłam, ta historia tak bardzo mnie wciągnęła, zachwyciła, po prostu ubóstwiam to jak autorka buduje napięcie, stworzyła niebanalnych bohaterów, którzy są zupełnie różni, wykorzystując autentyczne tło historyczne.

Książkę połknęłam dokładnie w jeden dzień i noc, co dosadnie obrazuje to, jak dobrze została napisana. Kiedy musiałam się od niej oderwać, cały czas miałam w myślach to, co dalej czeka bohaterów.

Jeśli pozostałe tomy będą równie zachwycające jak pierwszy to nie wiem jak przeżyję zakończenie.

Już odliczam dni do premiery drugiego tomu.

Bardzo bardzo bardzo polecam!!

Proszę, przeczytajcie, gwarantuję, że będziecie zadowoleni z lektury, pod czym podpisuję się obiema rękami!

Tagi: Sagi rodzinne

Kup książkę Czas zdrady. Dziedzictwo popiołów, tom 1, Joanna Nowak

Zobacz opinie o książce Czas zdrady. Dziedzictwo popiołów, tom 1, Joanna Nowak
Klub Porzuconych Narzeczonych 2
Joanna Nowak0
Okładka ksiązki - Klub Porzuconych Narzeczonych 2

Ania, Julia i Margo po rozpadzie Klubu Porzuconych Narzeczonych, ścigane złą sławą wykreowaną w brukowcu, postanawiają mimo wszystko wziąć się w garść...

Podróż wołyńska. Echa przyszłych dni
Joanna Nowak0
Okładka ksiązki - Podróż wołyńska. Echa przyszłych dni

Kto przyjaciel, kto wróg. Pierwszy tom sagi ,,Podróż wołyńska" p.t. ,,Echa przyszłych dni" opowiada o skomplikowanych dziejach członków rodziny Stawińskich...

Opad
Opad