Recenzja książki: Czy pingwiny lubią zimy?. W dziczy

Recenzuje: auraliteracka

Lektura publikacji autorstwa Huwa Lewisa-Jonesa to doświadczenie, które wykracza poza ramy zwykłego podręcznika przyrodniczego dla najmłodszych. Rzadko trafiam na pozycję popularnonaukową, która w tak harmonijny sposób łączy rzetelność badawczą z niemal narracyjną lekkością, sprawiając, że czytelnik czuje się nie jak uczeń na wykładzie, ale jak uczestnik fascynującej ekspedycji.

Największą siłą tej książki jest jej struktura, która burzy powszechne mity. Autor z ogromnym wyczuciem prowadzi nas przez różnorodne ekosystemy - od mroźnej Antarktydy po zaskakujące lokalizacje w Afryce czy Australii - uświadamiając nam, że świat pingwinów jest znacznie bardziej złożony i barwny, niż mogłoby się wydawać. Narracja Lewisa-Jonesa jest niezwykle angażująca; operuje on językiem konkretu, nie unikając przy tym humoru i anegdotycznych „smaczków”, które budują u dzieci trwałe skojarzenia. Szczególne uznanie budzi fakt, że autor nie traktuje młodego odbiorcy protekcjonalnie. Obok zabawnych faktów o higienie w kolonii czy specyficznych supermocach tych ptaków, przemyca on istotne treści ekologiczne i ewolucyjne, sięgając aż do czasów prehistorycznych przodków.

Warstwa wizualna, za którą odpowiada Sam Caldwell, to prawdziwy majstersztyk i integralna część opowieści. Ilustracje nie pełnią tu jedynie roli dekoracyjnej, a dopowiadają to, co nie zmieściło się w tekście, tworząc gęsty, nasycony detalami klimat. Estetyka tych grafik jest nowoczesna, a jednocześnie bardzo przystępna, co sprawia, że każda rozkładówka zachęca do długiej kontemplacji i poszukiwań. Stylistyka całości jest spójna i dynamiczna; krótkie formy tekstowe idealnie korespondują z bogactwem obrazu, co zapobiega znużeniu i podsyca naturalną ciekawość.

Jeśli miałabym wskazać słabsze strony, to dla najbardziej dociekliwych badaczy pewne zagadnienia mogłyby być jeszcze szerzej rozwinięte, jednak rozumiem, że format książki narzuca pewną selekcję materiału, by utrzymać odpowiednie tempo lektury. Niektóre przejścia między faktami są na tyle szybkie, że aż chciałoby się zatrzymać w danym regionie świata na dłużej.

To książka z duszą, która pod płaszczem zabawy przemyca ważne lekcje o empatii wobec natury i odpowiedzialności za naszą planetę. Pozostawia czytelnika z poczuciem zachwytu nad światem, a rześki klimat opisywanych krain czuć pod palcami jeszcze długo po przewróceniu ostatniej strony. To bez wątpienia jedna z najciekawszych propozycji przyrodniczych ostatnich lat.

Tagi: Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Biologia / Nauki o życiu Zoologia Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Czy pingwiny lubią zimy?. W dziczy

Zobacz opinie o książce Czy pingwiny lubią zimy?. W dziczy
Autor
Książka
Czy wszystkie misie robią kupę w lesie?. W dziczy
Sam Caldwell0
Okładka ksiązki - Czy wszystkie misie robią kupę w lesie?. W dziczy

Z wielką przyjemnością przedstawiamy najnowszą serię książek poświęconych cudom natury, zatytułowaną W dziczy - skierowaną do dzieci chcących w atrakcyjny...

Czy wilki boją się ciemności?. W dziczy
Sam Caldwell0
Okładka ksiązki - Czy wilki boją się ciemności?. W dziczy