Recenzja książki: Dogman (#14). Józek wierzy. Dogman. Tom 14

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Po kolejny – czternasty już – tom przygód stworzonej przez Dava Pilkey’a postaci psiego superbohatera Dogmana z chęcią sięgną zwłaszcza miłośnicy poprzednich tomów (wciąż #1 na listach bestsellerów New York Timesa wśród książek dla dzieci). Z czym zmagać się będą bohaterowie książki Dogman. Józek wierzy? Komiksowe przygody czekają!

Dziennikarka śledcza Sara Czapska doniosła, że UFO zostało pokonane przez najnowszych bohaterów miasta – Kapitana Ciacho i Cukra Pudra. Bohaterowie ci już wiedzą, że niedługo po raz kolejny ocalą świat. Jak? Kiedy? Gdzie? Kto i dlaczego? Na pewno rozpoczną – to też już wiedzą – od przekonania czytelnika, że pech może uchronić przed jeszcze większym pechem. W czasie jednak, gdy zażywają chwalebnej sławy, na planecie Skarb załoga zniszczonego przez nich statku sięga po uściskoodporny kosmiczny sprej o wątpliwym zapachu, który – tego załoga jest pewna – w krótkim czasie podbije Ziemię. Jeżeli tak rzeczywiście ma się stać, to czy nasi bohaterowie zdążą po raz kolejny ocalić świat? Co działo się z tymi, których dotknęły wypuszczone przez Ciucia i Cmoka słodziomioty? Czy warto zawracać sobie głowę pomysłem doskonale złym? No i te kosmiczne babeczki o smaku ananasowych bananów z czasów, kiedy jeszcze żyły dinozaury! – muszą mieć głęboki sens, skoro podarowanie ich komuś wiąże się z miłością.

Dwutorowa akcja komiksowej historii prowadzi w przestrzeń kosmiczną, by już za chwilę przenieść czytelnika z powrotem w atmosferę ziemską. Treść książki została zapisana różniącą się pod względem koloru, wielkości i kształtu czcionką, co w połączeniu z autorskimi ilustracjami Dava Pilkey’a (koloryzacja: Wes Dzioba) pozwala śledzić wyczyny przyjaciół stających w obronie świata. Na początku książki zamieszczono żartobliwy biogram Poznaj bohaterów, a na końcu – Notatki i ciekawostki oraz instrukcje: Jak narysować Dzidzi Dziadersa (w 23 śmiesznie łatwych krokach), Jak narysować Szkarłatnego Super Dogmana (w 33 śmiesznie łatwych krokach) i Jak narysować Profesora Czoko Loko (w 18 śmiesznie łatwych krokach). W wielu miejscach książki zamieszczono ruchome obrazki (z jasnymi poleceniami, umożliwiającymi wprawienie ich w ruch). Jest w Dogmanie zawarte przesłanie: granice drugiego człowieka bezwzględnie trzeba szanować, opłaca się mieć pozytywne nastawienie do życia i świata, przemoc nie jest dobrym rozwiązaniem, a najlepszym sposobem na trudną codzienność jest dobroć okazywana drugiemu człowiekowi.

Łatwa w odbiorze publikacja Wydawnictwa Jaguar zaciekawi tego, kto lubi komiksy oraz nieskomplikowany humor.

Tagi: Komiks i powieść graficzna (tradycja amerykańska i brytyjska) Publikacje dla najmłodszych książeczki obrazkowe i aktywizujące Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Dogman (#14). Józek wierzy. Dogman. Tom 14

Zobacz opinie o książce Dogman (#14). Józek wierzy. Dogman. Tom 14
Dogman. Wichrowe Bzdurza
Dav Pilkey0
Okładka ksiązki - Dogman. Wichrowe Bzdurza

Dog Man i Petey stają twarzą twarz z wielkimi wyzwaniami w kolejnej, dziesiątej już części przygód, na które młodych czytelników i miłośników komiksów...

Kapitan Majtas i raptowny rewanż radioaktywnych Robo-Bokserek. Tom 10
Dav Pilkey0
Okładka ksiązki - Kapitan Majtas i raptowny rewanż radioaktywnych  Robo-Bokserek. Tom 10

Świat bez MAJTASÓW?!!! Kiedy ostatnio widzieliśmy naszych bohaterów, George'a i Harolda, zostali zamienieni w złych makabrycznych truposzów...

Opad
Opad