Recenzja książki: Dolina Marzeń. Przeszłość

Recenzuje: Danuta Awolusi

Katarzyna Grochowska zabiera nas w Przeszłość. A właściwie pokazuje, że przeszłość zawsze się odezwie, jeżeli w pełni się z nią nie rozliczymy.

recenzja Dolina Marzeń. Przeszłość

Nadia pracuje wraz z Jake`m w stadninie koni. Wydaje się, że oboje złapią nieco oddechu po przejściach, jakie zafundował im los, ale gdyby życie było takie proste… On jest przecież byłym narkomanem, który nie w pełni uciekł z tego mrocznego świata. Ona zaś także przeżyła coś, co do niej wróci. Dodatkowym wyzwaniem jest narowista klacz Sheltie, która w pewnym sensie zapowiada to, co ma nadejść.

Akcja Przeszłości toczy się w grudniu, tuż przed świętami. Pogoda odzwierciedla nieco nastroje bohaterów – mroczne, pełne niepokoju i niedomówień. Jake i Nadia nie od początku pałają do siebie sympatią. Jednak od razu widać, że między nimi jest więź. Być może dlatego nikt inny nie ma u niej szans, choć dziewczynie adoratorów nie brakuje.

Jestem pełna podziwu dla Nadii, która okazuje Jake`owi dużo wyrozumiałości. Choć dilerski światek ma na niego haka i upomina się o swoją czarną owieczkę, Nadia nie ucieka, nie stara się oceniać bezpodstawnie. Nie jest też naiwna – po prostu wie, że przeszłość potrzebuje domknięcia, a związek z Jake`m jest obarczony sporym ryzykiem.

Warto zaznaczyć, że powieść Przeszłość stanowi trzeci i ostatni tom sagi Dolina Marzeń. Czytelnicy, którzy mieli okazję przeczytać wszystkie książki, wiedzą, jak wiele Nadia i Jake przeszli. Jako czytelnicy naprawdę mocno się z nimi związujemy. I jednocześnie bardzo kibicujemy, by po wszystkich perypetiach mieli w końcu szansę na szczęście.

Przeszłość to książka zaskakująca. Okładka sugeruje nieco sielankową opowieść, ale w środku dostajemy mnóstwo wartkiej akcji, nieoczekiwanych wydarzeń, aktów zemsty… A także nutę pikanterii, porywów serca i poczucia humoru!

Autorka sama jest opiekunką klaczy, więc w powieści bardzo widać, jak dużą ma wiedzę na temat koni. Dzieli się nią jednak w taki sposób, że czyta się jej książkę przyjemnie. Przyznam, że miło jest poznawać powieść z naprawdę dobrym reaserchem! Taką pasją można się zarazić.

Cała trylogia Katarzyny Grochowskiej składa się na świetną historię. Nietuzinkową, nieoczywistą, poruszającą. Mocno polecam!

Tagi: obyczajowe

Katarzyna Grochowska
Dolina marzeń. Odwet
Katarzyna Grochowska0
Okładka ksiązki - Dolina marzeń. Odwet

Nadia wraz ze śmiercią babci straciła sojusznika, który chronił ją przed bezwzględną ciotką Aldoną. Szantażowana utratą ukochanych koni, rezygnuje z pracy...

Dolina marzeń. Nadzieja
Katarzyna Grochowska0
Okładka ksiązki - Dolina marzeń. Nadzieja

Nadia pracuje w renomowanej stadninie niedaleko Warszawy. Konie są jej pasją i pocieszeniem. Tylko w siodle czuje się wolna od traumatycznych wspomnień...

Jak (nie) zostać królową
Katarzyna Redmerska ;