Wpadła mi jakiś czas temu w ręce książka "Dziewczyna bez wstydu", lecz w trakcie lektury coś mi nie pasowało, więc sprawdziłam, że jest to trzecia część serii. Wróciłam do biblioteki i poprosiłam o pozostałe książki z tego cyklu. I zaczęłam czytać w prawidłowej kolejności.
"Dziewczyna bez dłoni" niesamowicie mnie zaskoczyła, nie spodziewałam się tak dobrej i wciągającej fabuły. Chociaż początkowo żałowałam nieco, że wcześniej nie czytałam tej książki, lecz w sumie zdecydowanie lepiej jest czytać serię ciągiem, więc i tak dobrze wyszło. Jednak zalecam czytać "dziewczyny bez..." od początku.
Do pensjonatu na odludziu przyjeżdża znany pisarz krwawych kryminałów Piotr Nejman ze swoją dziewczyną Leną oraz ze świeżo zatrudnionym asystentem Tobiaszem. Nejman z niewiadomych (na razie) przyczyn uwielbia ten pensjonat, chociaż nie jest tu ani pięknie ani zbyt wygodnie.
"Deszcz bębni o szyby. Nie wiem, dlaczego Piotr zdecydował, że spędzimy długi wiosenny weekend w miejscu, gdzie nie ma nic! Tylko las, łąki i ten koszmarny dom, który na pewno kiedyś był wspaniałą rezydencją. Ale teraz to śmierdząca grzybem rudera."
"Koszmarne miejsce na zadupiu, sto kilometrów od Warszawy w stronę Mazur. Ale to nie jest Kraina Wielkich Jezior. To cholerne, wielkie i bagniste nic."
Piotr twierdzi, że tu pracuje mu się najlepiej, a właśnie zaczął nową książkę. W weekend ma zamiar poświęcić na to czas. Lena jest zniesmaczona, bo czuje, że będzie się nudzić a tu nawet nie ma gdzie wyjść na spacer... A może Piotr przyjeżdża tu też z innego powodu? Bo niby dlaczego jest zachwycony tym pobytem?
Natomiast Tobiasz jest bardzo zaskoczony tym, że został wybrany przez Nejmana na asystenta. Tak naprawdę przecież się na tym zupełnie nie zna, wcześniej był nauczycielem...
"Najpopularniejszy pisarz kryminałów w Polsce chciał mnie zatrudnić i nazywał mnie swoim przyjacielem! Wydawało mi się, że to sen! Że za chwilę powie, że żartował! Przecież nie mam doświadczenia w tego typu pracy!"
Nina prowadzi ten pensjonat od lat, chociaż nie ma zbyt wielu gości, lecz przede wszystkim cieszą ją częste wizyty sławnego pisarza. W domowych pracach pomagają jej dziewczęta z pobliskiego ośrodka poprawczego.
Gdy pewnego dnia w lesie zostają znalezione zwłoki jednej z nich, Lena jest wstrząśnięta. Widziała poprzedniej nocy tę dziewczynę w pensjonacie, a teraz jest martwa i w dodatku odrąbano jej dłonie... Dlaczego? Kto był tak okrutny?
Do pensjonatu przyjeżdża przyrodni brat dziewczyny, który chce odnaleźć zabójcę.
Narracja prowadzona jest z perspektywy kilku postaci, co pozwala na lepsze zrozumienie ich postępowania a także sprawia, że czyta się szybciej a fabuła staje się bardziej różnorodna. Przeplatając wersje bohaterów możemy spojrzeć na całość z każdej strony.
Ciekawy kryminał, sensacyjna zagadka oraz mnóstwo tajemnic wymagających rozwiązania.
To świetna książka zachwycająca nie tylko swoim klimatem, ale też zaskakującymi zwrotami akcji.
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2024-08-14
Myszka77
Jezioro wyrzuca na brzeg martwe ciało zgwałconej dziewczyny. Wkrótce bez śladu ginie kolejna. Obie pracowały w położonym na pustkowiu luksusowym hotelu...
ŻYCIE, TEATR, MIŁOŚĆ - WSZYSTKO JEST GRĄ, W KTÓREJ TYLKO ŚMIERĆ JEST PRAWDZIWA Brutalność, z jaką scenografka Tamara Meyer podcięła sobie żyły,...