♨️♨️♨️ Recenzja ♨️♨️♨️
Michał Cholewa " Głos kompanii "
@michal_cholewa_autor
Wydawnictwo: Warbook
@wydawnictwowarbook
♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️
" Lirka zamarł, uderzony tymi słowami jak fizycznym ciosem. Cała armia rebeliantów. Niemal bezwiednie sięgnął po nadal pachnącą krwią zbroję, wymacał włócznie. Na zewnątrz, jak oszalały, brzmiał alarmowy dzwon,
wypychając z głowy wszystkie myśli poza pośpiechem.
I, oczywiści, strachem..."
„Głos kompanii” to książka, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Spodziewałam się solidnego militarnego fantasy, a dostałam coś znacznie więcej mroczną, brutalną i niezwykle emocjonalną opowieść o wojnie, przetrwaniu oraz ludziach, którzy każdego dnia muszą podejmować decyzje, z którymi później muszą żyć.
Szczególnie doceniam fakt, że autor przełamuje schematyczny podział na dobro i zło, ukazując bardziej złożony obraz rzeczywistości. Tutaj praktycznie każdy ma własne motywacje, własne racje albo po prostu robi to, co konieczne, żeby przetrwać kolejny dzień. Wojna w Ashven nie jest tłem dla heroicznych czynów i wielkich przemówień, jest brudna, chaotyczna, wyniszczająca i bezlitosna. Śmierć nie ma tu nic z romantyzmu. Przychodzi nagle, brutalnie i często zupełnie bez sensu.
Bardzo mocno wybrzmiewa tutaj także polityka, religijny fanatyzm i walka o wpływy. Konflikt nie toczy się wyłącznie na polu bitwy rozgrywa się również w ludzkich umysłach, wierze i strachu. To sprawia, że historia wydaje się jeszcze bardziej realistyczna i niepokojąca.
🔹 Co znajdziemy w książce:
⚔️ Brutalną wojnę i militarne realia bitwy, partyzantkę, misje i codzienną walkę o przetrwanie
🌫️ Mroczny klimat grimdark surowy świat, w którym nadziei jest niewiele
🩸 Religijny fanatyzm wiara i rytuały, które stają się paliwem dla konfliktu
👦 Nietypowego bohatera Lirka to zwykły chłopak, nie heros
🐦⬛ Kruczą Kompanię najemników z własnym kodeksem i lojalnością wobec swoich
⚖️ Moralną szarość, brak prostych odpowiedzi i łatwych wyborów
🧠 Psychologię wojny, strach, traumę i stopniową erozję człowieczeństwa
🤝 Relacje i braterstwo jedną z najmocniejszych stron tej historii
✨ Mroczną magię bardziej niepokojącą niż widowiskową
Na szczególne wyróżnienie zasługuje dla mnie postać Lirki. To nie jest klasyczny bohater fantasy, który nagle odkrywa wielką moc i rusza ratować świat. To zwykły młody człowiek, daleki od archetypu heroicznego wojownika, wrzucony w sam środek wojennego piekła. I właśnie dzięki temu jego perspektywa działa tak mocno. Czuć jego strach, zagubienie, bezsilność i to, jak bardzo obcy jest dla niego świat przemocy. Podobało mi się też to, że jego największą bronią nie jest miecz, ale inteligencja, spostrzegawczość i umiejętność czytania ludzi.
Bardzo dobrze wypada również sama Krucza Kompania. To grupa twardych, cynicznych najemników, którzy na pierwszy rzut oka mogą wydawać się chłodni i bezwzględni. Jednak pod tą surową fasadą kryją się emocje, traumy oraz silne poczucie lojalności wobec swoich ludzi. W świecie, gdzie zaufanie jest luksusem, relacje między bohaterami stają się czymś naprawdę cennym. To właśnie te więzi nadają historii ogromnego emocjonalnego ciężaru.
Styl autora bardzo mi się spodobał, jest surowy, mocny i niezwykle obrazowy. Bez zbędnego patosu czy przesadzonych opisów potrafi zbudować ciężki, duszny klimat. Podczas czytania niemal czuć brud wojny, napięcie przed walką i zmęczenie bohaterów. Cholewa świetnie balansuje między akcją a spokojniejszymi momentami, w których najmocniej wybrzmiewają emocje i psychologia postaci.
Jednym z największych atutów tej książki są właśnie emocje. Strach, bezsilność, samotność i nieustanne napięcie towarzyszą bohaterom praktycznie przez cały czas. Autor świetnie pokazuje, jak wojna stopniowo odbiera człowiekowi wrażliwość i zmienia jego sposób patrzenia na świat. A jednocześnie nawet w tym mroku zostawia miejsce na lojalność, braterstwo i człowieczeństwo.
Duży plus ode mnie także za brak wątku romantycznego. Nic nie odciąga uwagi od tego, co tutaj najważniejsze wojny, psychiki bohaterów i tego, jak konflikt stopniowo zmienia człowieka.
„Głos kompanii” to zdecydowanie nie jest lekka lektura i na pewno nie dla każdego. Ale jeśli lubicie grimdark, militarne fantasy, moralną szarość i historie, które zostają w głowie na długo, to zdecydowanie warto po nią sięgnąć.
To książka, która pokazuje, że w wojnie nie ma prawdziwych zwycięzców są tylko ci, którzy stracili trochę mniej niż inni.
Ludzkość po Dniu nadal mierzy się z zagładą dotychczasowego porządku. Największe zagrożenie, Sztuczne Inteligencje, mają jednak dużą konkurencję w...
Algorytm Wojny, ogromne kosmiczne bitwy, walki wywiadów i sił specjalnych. Genialni bohaterowie i zaskakujące zmiany akcji. Ludzie kontra maszyny. Intuicja...