📖 Od pierwszych stron poczułam lekki niepokój, który z każdym rozdziałem wsiąkał pod skórę. Klimat gęsty, momentami wręcz duszący, a jednocześnie tak autentyczny, że miałam wrażenie, że ktoś podsłuchał moje najciemniejsze myśli.
✨ Fabuła? Mistrzowsko poprowadzona. Bez fajerwerków, za to z dreszczykiem, który nie wypuszcza z uścisku. Autorka bawi się tym, co niewypowiedziane – między wierszami czuć napięcie, tajemnicę i coś, co trudno nazwać inaczej niż „szum w głowie”. I choć akcja nie pędzi na łeb na szyję, to każdy rozdział sprawia, że chce się czytać dalej.
🎭 Bohaterowie – prawdziwi, pokiereszowani, niejednoznaczni. Żadne z nich nie jest idealne, a ich decyzje wywołują we mnie mieszankę złości, współczucia i bezradności. Właśnie takich postaci potrzebuję, żeby poczuć, że książka ma duszę.
Alicja, Oskar, Liwia i Ada to galeria prawdziwych, niejednoznacznych postaci, które nie dają o sobie zapomnieć.
👑 Główny duet: Para idealnie niedoskonała
· Alicja Grabska (Dziennikarka): Bezkompromisowa w dążeniu do prawdy, która często kosztuje ją sporo spokoju. W tym tomie widzimy ją bardziej wyciszoną i skupioną na pracy, co nie znaczy, że straciła swój ogień. Zajmuje się blogiem o starych sprawach kryminalnych, co łączy ją bezpośrednio z wątkiem Ady. Ma za sobą traumatyczne małżeństwo, które naznaczyło ją fizycznie i psychicznie. To właśnie ta przeszłość i determinacja sprawiają, że jest tak autentyczna.
· Oskar Korda (Detektyw): Z pozoru typowy twardy glina, ale to postać o wiele bardziej złożona. Charyzmatyczny i pełen emocji, choć nie zawsze potrafi je okazywać. Mierzy się z własnymi wewnętrznymi demonami. W śledztwie działa metodycznie i z dużym wyczuciem, a jego interakcje z Alicją to mistrzostwo świata – pełne napięcia i niedopowiedzeń.
· Relacja: To nie jest standardowy romans z wątku pobocznego. Iskrzy między nimi od samego początku, a w "Szumie" ich znajomość wchodzi na wyższy, bardziej dojrzały poziom. Razem tworzą zgrany, choć nieformalny duet, który uzupełnia się idealnie.
💔 Młode bohaterki i ich demony. To właśnie ich punkt widzenia i tragiczne losy są sercem tej powieści.
· Liwia Dembska (2019): Z pozoru typowa nastolatka z dobrem domu, ale tak naprawdę pogrążona w problemach. Jest córką wpływowego, zaborczego polityka. Jej historia to przerażająco autentyczny obraz nastoletniej presji, samotności i potrzeby akceptacji. Używa starej aplikacji do komunikacji, co staje się kluczowym tropem w śledztwie.
· Ada Milewska (1992): Jej niewyjaśniona śmierć sprzed lat jest katalizatorem całej fabuły. Flirtująca przez CB-radio dziewczyna, która znalazła się w złym miejscu i czasie. Jej historia jest symboliczna, pokazuje, jak łatwo zaufać niewłaściwej osobie, szukając bliskości.
👩🔬 Nowy powiew świeżości
· Janina Hinc (Ekolożka sądowa): To zdecydowanie jedna z najciekawszych i najbardziej oryginalnych postaci w polskim kryminale! Wnosi do śledztwa świeże spojrzenie i naukowe metody – analizuje pyłki, zarodniki grzybów czy skład gleby. Dzięki niej śledztwo zyskuje nowy, fascynujący wymiar, a sama Janina to postać nietuzinkowa i świetnie napisana.
✍️ Styl autorki – płynny i wciągający. Dialogi naturalne, opisy działają na wyobraźnię. Czujesz zapachy, słyszysz dźwięki… zwłaszcza ten tytułowy szum.
👥 Dla kogo?
Dla osób, które lubią psychologiczne dramaty z nutą tajemnicy. Dla tych, co nie boją się wolnego tempa i cenią sobie niedopowiedzenia. Jeśli lubisz książki, które zostają w głowie na długo – to jest to.
Moja ocena: 9/10 🌟
BRUNETTE BOOKS
II część bestsellerowej serii Małgorzaty Oliwii Sobczak "Kolory zła". Poprzednia książka autorki "Czerwień" uznana została za jeden z najważniejszych debiutów...
Trzy kobiety, których losy są ze sobą nierozerwalnie połączone. Dom na Żuławach, w którym krzyżują się wszystkie te historie.Iwa powraca...