Recenzja książki: Ja kontra Mózg. Poradnik dla tych, co myślą za dużo

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Myślenie ma przyszłość, sprzyja bowiem powstawaniu ciekawych rozwiązań. Jeżeli jednak irytujący wewnętrzny głos sprawia, że natłok myśli jest coraz bardziej natarczywy, przyszłość przestaje się jawić w różowych barwach. Ja kontra Mózg to Poradnik dla tych, co myślą za dużo – z jego rad bezwzględnie trzeba skorzystać. I to jak najszybciej.

W krótkich rozdziałach Hayley Morris (cierpiąca na zespół lęku uogólnionego jedna z najbardziej rozpoznawalnych osobistości internetowych Instagrama i TikToka) porusza ogrom zagadnień, a analizowane przez nią konkretne przypadki służą jako tło do analizy problemów pojawiających się w życiu każdego człowieka: prowadzony przez autorkę dialog z Mózgiem ułatwia zrozumienie przyczyn, jakimi człowiek kieruje się, dopuszczając do siebie natrętne myśli. Hayley Morris opisuje sytuacje z własnego życia, kiedy to – w najbardziej nieoczekiwanych momentach – odzywający się w jej głowie „Narrator” podsuwa propozycje absurdalnych zachowań, a „Syndrom Oszusta” wmawia, że do niczego się nie nadaje. Odwołując się do różnych etapów swojego życia (dzieciństwa również), autorka skupia się na toczonej w jej głowie walce (co zrobiła, czego nie zrobiła a zrobić powinna, jaki teraz będzie skutek, który byłby inny w przypadku odmiennego zachowania): analiza odniesień Mózgu do różnych zjawisk (Mózg kontra… dojrzewanie, salon piękności, obawy o zdrowie, ciało, latanie, prezentacja, pocisk balistyczny, intuicja…) ma – poprzez szukanie z trudnych sytuacji najlepszego wyjścia – pomóc czytelnikowi w walce ze spędzającymi sen z powiek natrętnymi myślami.

Poważno-żartobliwa forma przekazu wartościowych treści obejmuje różnorodną tematykę. Są w poradniku dogłębne przemyślenia, skupiające się wokół spraw poważnych i błahych (tylko na pozór): marzenia o mężczyźnie życia, namiętne randki, seks i rozstania, poznawanie nowych ludzi, publiczne wystąpienia, wypełnianie (i unikanie) obowiązków, czas w pracy oraz leniwa niedziela (wraz z planem zacznijmy od zera, czyli niedzielna troska o siebie), oglądanie własnego odbicia w lustrze, losowe (niczym w kalendarzu adwentowym) myśli w okresie świątecznym (jakże inne od tych w szarzyźnie codzienności) – te i wiele jeszcze innych, równie ważnych, a będących powodem natarczywych myśli, sytuacji z życia wziętych. Rozumowanie Mózgu zapisane zostało w postaci wcięć, co dodaje lekturze przejrzystości.

Treść opublikowanej nakładem Wydawnictwa Marginesy książki Ja kontra Mózg zainteresuje przede wszystkim kobiety, choć trudno jednoznacznie orzec, że mężczyźni – mimo pragmatycznego podejścia do życia – z natłokiem myśli się nie zmagają (u każdego występują okazjonalne ataki paniki oraz zwiększony poziom nieśmiałości i lęku). Jest więc Poradnik dla tych, co myślą za dużo dla wszystkich.

Tagi: humor Humor w programach telewizyjnych

Kup książkę Ja kontra Mózg. Poradnik dla tych, co myślą za dużo

Zobacz opinie o książce Ja kontra Mózg. Poradnik dla tych, co myślą za dużo