Recenzja książki: Jaśmina i ziemniakożercy. Tom 2

Recenzuje: Karolina Radlak

Niezdrowe jedzenie jest bardzo uzależniające, zdecydowanie wolimy zjeść hamburgera niż zielone warzywa, jednak przetworzone jedzenie niestety nam nie służy.
Jaśmina nie ustaje w swoim śledztwie i robi wszystko, żeby dowiedzieć się, co dzieje się w mieście. Ludzie oszaleli na punkcie paczkowanego jedzenia do tego stopnia, że zaczynają zachowywać się bardzo dziwnie, najgorzej, że nawet tata dziewczynki z głodu postanowił poczęstować się porcją kolegi i również zdziczał. Jaśmina wraz ze znajomymi postanawia wkraść się do fabryki i zobaczyć, co tam się dzieje, niestety wpada do maszyny, która wciąż pracuje i znajduje się ona w ogromnym niebezpieczeństwie.
Część poprzednia tej historii skończyła się dokładnie w takim momencie, w którym kompletnie nie wiedzieliśmy, co wydarzy się dalej, dlatego od razu, kiedy w moje ręce trafiła część druga, zaczęłam ją czytać. Jaśmina to niesamowicie odważna dziewczynka, nie skusiła się ona tak jak inni, nawet na odrobinę paczkowanego jedzenia, dzięki czemu zachowała racjonalny umysł i mogła uratować innych. Bohaterka nie zwątpiła w siebie nawet przez chwilę i nie patrząc na swoje bezpieczeństwo, ruszyła z odsieczą, to dzięki niej miasteczko zostało uratowane.
Ta historia pokazuje, jak złe może być jedzenie niezdrowych produktów, kiedy jemy za dużo cukru czy śmieciowego jedzenia mamy najpierw dużo energii, potem ogromny jej spadek, często leży nam to na żołądku i czujemy się źle. Jednak na kolejnych zakupach widząc te produkty, znowu po nie sięgamy i wszystko zaczyna się od nowa, każdy to kupuje, każdy to je, tylko nikt nie myśli o konsekwencjach. Warto poznać zdrowe alternatywy do ulubionych przekąsek, ponieważ po jakimś czasie naprawdę dostrzeżemy zmiany i będziemy z siebie dumni, że na naszym talerzu częściej lądują zdrowe warzywa, a nie sztuczne zapychacze.
Jestem ciekawa, czy pojawią się jakieś dalsze losy Jaśminy i jej taty, ponieważ ta opowieść ma duży potencjał i to, że jedna sprawa została rozwiązania, nie oznacza, że zaraz nie pojawi się inny problem.

Tagi: Komiks i powieść graficzna - przygodowe i sensacyjne

Kup książkę Jaśmina i ziemniakożercy. Tom 2

Zobacz opinie o książce Jaśmina i ziemniakożercy. Tom 2
Autor
Niemcy . Praktyczny przewodnik
Okładka ksiązki - Niemcy . Praktyczny przewodnik

Prześwietliliśmy dla ciebie Niemcy niemal jak Röntgen. Niczym Heinrich Schliemann Troję, my odkrywaliśmy powoli wszystkie skarby naszych zachodnich sąsiadów...

A co to? Akademia maluszka
Okładka ksiązki - A co to? Akademia maluszka

Maluszki już od pierwszych dni życia bacznie obserwują siebie i otaczający je świat. Zawarte w tej serii duże i wyraźne ilustracje oraz krótkie i łatwe...