🐈🐈🐈 Recenzja 🐈🐈🐈
Anita Głowińska " Kicia Kicia ratuje boisko "
Wydawnictwo: Media rodzina
@mediarodzina.wydawnictwo
@mustread.wydawnictwo
🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈
„Kicia Kocia ratuje boisko” to książka, która od razu wciąga najmłodszych czytelników. Tym razem nasza ulubiona kocia bohaterka poznaje tajniki pracy dziennikarza i od razu chce spróbować sama! Spotkanie z prawdziwym dziennikarzem w przedszkolu pokazuje dzieciom, że zadawanie pytań i obserwowanie świata to nie tylko zabawa, ale też sposób, żeby naprawdę coś zmienić.
Kicia Kocia wraz z Packiem rusza na małe „śledztwo” w sprawie zaniedbanego boiska w okolicy. Dzieci odkrywają, dlaczego miejsce, które kiedyś tętniło życiem, teraz świeci pustkami. Dzięki ich dociekliwości i zaangażowaniu boisko odzyskuje dawną świetność. Historia jest lekka, zabawna, a przy tym uczy, że nawet najmniejsza inicjatywa może przynieść wielkie zmiany.
🐈 Co znajdziemy w książce:
🍁 Spotkanie Kici Koci i dzieci z prawdziwym dziennikarzem w przedszkolu
🍁 Poznanie pracy dziennikarza – zadawanie pytań, przeprowadzanie wywiadów, obserwacja świata
🍁 Pomysł Kici Koci i Packa na sprawdzenie, dlaczego pobliskie boisko jest zaniedbane
🍁 Przeprowadzenie własnego „śledztwa” i zebranie informacji od mieszkańców
🍁 Uświadomienie sobie, jak ważne jest dbanie o wspólne miejsca
🍁 Działanie dzieci i efekty ich zaangażowania – boisko znowu staje się miejscem zabawy
🍁 Lekka, zabawna historia z przesłaniem o współpracy, odpowiedzialności i inicjatywie
Bardzo podoba mi się, że książka łączy prostą fabułę z wartościowym przesłaniem o współpracy, ciekawości świata i dbaniu o otoczenie. To idealna lektura do wspólnego czytania i rozmów o tym, jak można pomagać innym, nawet będąc przedszkolakiem. Kicia Kocia jak zawsze nie zawodzi jest zabawna, ciekawska i inspirująca!
Styl Anity Głowińskiej jest lekki, pełen ciepła i przystępny dla najmłodszych. Potrafi w prosty sposób opowiadać o codziennych sytuacjach, a jednocześnie wplatać wartościowe przesłania o współpracy i odpowiedzialności.
Bohaterowie są żywi i pełni emocji, Kicia Kocia ciekawska i odważna, Pacek wspierający w przygodach, a inni mali bohaterowie pokazują dziecięce reakcje: ciekawość, zaskoczenie, czasem niepewność, ale też radość z działania i pomagania. Dzięki temu dzieci łatwo mogą utożsamić się z postaciami i przeżywać razem z nimi małe sukcesy.
„Kicia Kocia ratuje boisko” to urocza i wartościowa książka dla najmłodszych – pełna przygody, ciekawych pytań i pozytywnych emocji. Maluchy nie tylko dobrze się bawią, śledząc przygody Kici Koci i Packa, ale też uczą się, że każdy może mieć wpływ na swoje otoczenie. To idealna lektura do wspólnego czytania, inspirująca do działania i rozmów o współpracy, odpowiedzialności i
dbaniu o wspólne miejsca.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2026-03-11
Magdalena Grzejszczyk
Ósma książeczka o Nunusiu, braciszku lubianej i popularnej Kici Koci. Nunuś jest mały, dopiero się uczy. Kicia Kocia zabiera Nunusia do kuchni. Razem...
Co to za pojazd? I jaki wydaje dźwięk? Dzięki tej książeczce maluch odpowie z łatwością! Kicia Kocia i Nunuś w prosty i przyjazny dziecku sposób wprowadzają...