Wayne W. Dyer - Kieruj swoim życiem. Osiągnij niezależność i przejmij kontrolę nad swoim życiem.
Współpraca barterowa @wydawnictwomtbiznes
Książka podzielona jest na 10 rozdziałów. Na wstępie mamy kilka słów o wiktymizacji.
1 część książki oparta jest na ofiarach manipulacji i tym, jak pozbyć się uczucia bycia taką ofiarą.
W 2 części skupiamy się na własnej wartości i sile, która się za nią kryje oraz o odwadze do stawiania czoła swoim lękom.
W 3 części autor mówi nam, aby całą przeszłość zostawić w przeszłości, nie rozdrapywać starych ran i nie oglądać się za siebie, ponieważ jest bardzo wiele rzeczy, których już nie zmienimy.
4 część zaczynamy od krótkiego testu, a następnie przechodzimy do tematu dlaczego porównujemy się z innymi i jak przestać to robić.
W 5 i 6 części skupiamy się na spokojnym i skutecznym działaniu oraz wzmocnieniu wiary w siebie. Uczenia innych jak powinni nas traktować, bo to od nas zależy jak dajemy się innym traktować.
7 rozdział poświęcony jest naszemu niewolnictwu wobec instytucji, pracy, studiów itd. i o tym jak obowiązki są ważniejsze od naszego szczęścia.
W 8 rozdziale uczymy się rozróżniać poglądy od prawdy oraz o osiągnięciu spokoju wewnętrznego i dystansu wobec rzeczywistości.
W 9 rozdziale omawiany jest temat kreatywności pod względem podjęcia działania i jak doceniać to, co już mamy.
Ostatni rozdział poświęcony jest wypełnieniu testu na temat: czy my sami jesteśmy ofiarami manipulacji.
Po krótce opisałam poszczególne rozdziały, lecz o tej książce mogłabym jeszcze wiele powiedzieć. Jest to ta pozycja, która daje wiele do myślenia. Znajdziemy też w niej kilka testów w poszczególnych rozdziałach, przykłady z życia związane z danymi poruszanymi tematami oraz rady od autora i krótkie podsumowania po każdym z rozdziałów.
Kontynuacja bestsellerowej książki "Pokochaj siebie" Autor koncentruje się tym razem na pojęciu manipulacji i próbie nauczenia nas, jak jej unikać. Manipulacja...
Przekształcaj zamiary w rzeczywiste działania Czegoś brakuje w Twoim życiu? Masz poczucie niespełnienia? Chcesz dokonać znaczącej zmiany? Ponoć piekło...