Recenzja książki: Kłamstwa między nami

Recenzuje: Ilona Mikulska

Mam dla was kryminał idealny na ten letni czas. Lekki, wciągający, pełen rodzinnych sekretów i powrotów do zakazanej przeszłości. Czyta się bardzo przyjemnie, napisany jest prostym językiem i tak jak lubię najbardziej - pozbawiony jest wulgaryzmów. Historia podzielona jest na 3 części, a te dalej na krótkie rozdziały. Pierwsza część to opis bieżących wydarzeń i powrót do wydarzeń z 2011r. Druga część dzieli się na 3 linie czasowe - teraźniejszość, rok 1994 i to co stanowi źródło wszystkich późniejszych zdarzeń - rok 1983. Trzecia część to już tylko wydarzenia teraźniejsze, rozwiązywanie tajemnic. Trzy siostry, Lucy, Tara i Susanna mają spotkać się na kolacji po raz pierwszy od wielu lat w tym gronie. W tym celu, najstarsza z sióstr- Susanna, znana pisarka, w tajemnicy wynajmuje wakacyjny dom ich matki. Do rodzinnego spotkania jednak nie dochodzi ponieważ Susanna nagle znika bez śladu. Chwilę później na brzegu znalezione zostaje ciało młodej kobiety, a tropy łączą sprawę morderstwa z zaginioną Susanne. Najmłodsza z sióstr, była policjantka Lucy rozpoczyna prywatne śledztwo aby odnaleźć siostrę i dowiedzieć się, jaki związek jej zniknięcie ma z morderstwem młodej kobiety. Lucy cierpi na rzadkie schorzenie - synestezję, która powoduje, że kobieta odczuwa emocje innych ludzi. Dzięki temu wie, że nie każdy z kim rozmawia jest z nią szczery. Gdy Lucy rozgrzebuje przeszłość, natrafia na rodzinne tajemnice, które nigdy nie miały ujrzeć światła dziennego, a ich ukrywanie doprowadziło do tragedii. Od samego początku historia wciąga i nie daje spokoju. Jej lektura skojarzyła mi się z rozplątywaniem wielkiego supła, który powoli, po pociągnieciu odpowiedniego sznurka, poluźnia się ujawniając po drodze mniejsze supełki. Co ciekawe - szukałam innych książek autorki i okazało się, że książka stanowi debiut autorki. Bardzo udany debiut, który polecam.

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Kłamstwa między nami

Zobacz opinie o książce Kłamstwa między nami
Książka