Recenzja książki: Kuchnia kanibala czyli 22 potrawy z człowieka

Recenzuje: Katarzyna Krzan

KSIĄŻKA KUCHARSKA HANNIBALA LECTERA

Kuchnia kanibala, czyli 22 potrawy z człowieka" to oczywiście żart wydawniczy. Książka zawiera przepisy kulinarne, w których głównym składnikiem jest jakaś mniej lub bardziej atrakcyjna część ludzkiego ciała.

Mamy zatem ludzki mózg w buraczkach, maleńkie stópki przyrządzone „po warszawsku”, potrawy z gałek ocznych, piersi młodych kobiet, jąder jurnych mężczyzn. Są słone paluchy z dipem czosnkowym, jabłka Adama, rosół na szyjach, zupy z uszu, nosów, potrawa z języków, a także pyszny deser z Murzynka Bambo czy babka piaskowa nacierana odpowiednim faktorem i pieczona starannie w piekarniku. 

Aby przygotować tak zwane bitki po góralsku, klasyczną potrawę jednogarnkową, należy zdobyć mięso pochodzące z dowolnej uroczystości, które powinno jednak trochę poleżeć, by odparować aromat alkoholowy towarzyszący zarówno chrzcinom, weselom, jak i pogrzebom… Z kolei serce powinno pochodzić „od dobrego człowieka lub bohatera wojennego”, zaś nogi - od młodej samicy… Mózg gotujemy w wodzie z octem około 10 minut, w zależności od wykształcenia lub płci dawcy… Pyszności. Hannibal Lecter byłby naprawdę zachwycony.
Publikacja zawiera także niezwykle sugestywne ilustracje, będące (na szczęście) fotomontażem.

Czytając przepisy, można się uśmiać, można wzdrygnąć z niesmakiem, można też pomyśleć: „hmm, to mogłoby być całkiem niezłe…” Kanibalistyczne potrawy, choć przygotowywane zgodnie ze wszelkimi kulinarnymi zasadami, są oczywiście niejadalne. Ale tylko ze względów kulturowych, bo przecież nie estetycznych, skoro potrawy wyglądają na zdjęciach bardzo atrakcyjnie. To samo wykonane na bazie mięsa zwierzęcego byłoby przecież całkiem smaczną potrawą. Jada się przecież serca, ozorki, wątróbki, udka, płucka… Rzeczy nie do przełknięcia nie tylko przez wegetarian.

Książka, choć jest żartem, budzi jednak refleksję. A co by było, gdybyśmy faktycznie byli kanibalami? Jak wyglądałoby zdobywanie składników do potraw? Gdzie można byłoby kupić męskie serca albo damskie piersi? Ile kosztowałyby ludzkie uszy? Czy płaciłoby się za sztukę? Jak smakowałby mózg inteligenta? Czy ludzkie stopy mogłyby być przysmakiem?


Z drugiej strony – twórcy „Kuchni kanibala” pokazują, że książkę kucharską można zwyczajnie „wyssać z palca”, opisując całkowicie fikcyjne potrawy wykonane z fikcyjnych ingrediencji. Niech więc „Kuchnia kanibala” będzie dla nas przypomnieniem, by nie brać na poważnie wszystkich bestsellerowych publikacji,  krzyczących do nas wyzywającymi okładkami z księgarskich półek.

Kup książkę Kuchnia kanibala czyli 22 potrawy z człowieka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Kuchnia kanibala czyli 22 potrawy z człowieka
Inne książki autora
Perełka 113 "Bywa że jest trudno"-25,600
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Perełka 113 "Bywa że jest trudno"-25,600

Mówią, że najpiękniejszy uśmiech ma ten, kto wiele wycierpiał. Ale i tak trudno zaakceptować nam cierpienie. Pocieszenie można znaleźć w tym, że to, czego...

Karkonosze polskie i czeskie. Przewodnik
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Karkonosze polskie i czeskie. Przewodnik

Propozycje wycieczek pieszych i rowerowych, opisy atrakcji turystycznych, mapy w skali 1:40 000, barwne fotografie...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Znajdziesz mnie wśród chmur
Ilona Ciepał-Jaranowska
Znajdziesz mnie wśród chmur
Trzy krowy w niebieskich kajakach
Andrzej Marek Grabowski ;
Trzy krowy w niebieskich kajakach
Pies na medal
Barbara Gawryluk
Pies na medal
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy