Okładka książki - Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet

Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet

Czy zdarzyło Ci się kiedyś siedzieć nad najprostszym zadaniem i czuć, jakby Twój umysł jednocześnie pędził i… stał w miejscu? Jakbyś była o krok przed wszystkimi myślami, a jednocześnie nie potrafiła ich złapać? A może miałaś wrażenie, że czujesz za dużo, za mocno, za intensywnie i nikt wokół do końca tego nie rozumie?

Sięgnęłam po książkę z bardzo prostego powodu – temat ADHD u kobiet przez lata był zwyczajnie pomijany. Coraz częściej widzę, jak wiele kobiet żyje bez diagnozy, czując, że funkcjonują inaczej, ale nie do końca wiedząc dlaczego. I właśnie ta świadomość sprawiła, że chciałam sięgnąć po tę książkę i ją Wam pokazać.

Kiedyś ADHD kojarzono głównie z chłopcami, tymi nadpobudliwymi, głośnymi, trudnymi do okiełznania. A gdzie w tym wszystkim były dziewczynki? Kobiety? Te ciche, zamyślone, rozkojarzone, emocjonalne, które nauczyły się dopasowywać do świata, zamiast próbować go zrozumieć na własnych zasadach?

I właśnie o tym jest ta książka.
To nie jest suchy poradnik pełen definicji. To raczej spokojny, bardzo uważny przewodnik po kobiecym doświadczeniu ADHD. Taki, który nie ocenia, tylko tłumaczy. Nie narzuca, tylko pokazuje możliwości.

Najbardziej poruszyło mnie to, jak autorka pokazuje wpływ płci na obraz ADHD. Jak bardzo różni się ono u kobiet i często jest mniej widoczne na zewnątrz, a bardziej „dzieje się w środku”. Jak wiele kobiet przez lata maskowało swoje trudności, starając się być... jak wszyscy? I jak ogromną cenę za to płacimy?
Czy to możliwe, że zmęczenie, które odczuwasz, nie wynika z lenistwa, tylko z ciągłego dopasowywania się?
Czy Twoje rozproszenie to naprawdę brak organizacji… czy może inny sposób działania mózgu?
I w końcu czy można nauczyć się żyć ze sobą, zamiast ciągle ze sobą walczyć?

Autorka bardzo konkretnie tłumaczy, dlaczego diagnozowanie ADHD u kobiet jest tak trudne. Pokazuje też, jak często towarzyszą mu inne trudności, takie jak lęk, obniżony nastrój, problemy z koncentracją czy emocjami. Szczególnie ciekawy był dla mnie temat maskowania tego, jak my kobiety potrafimy ukrywać swoje prawdziwe „ja”, by spełniać oczekiwania innych. I jak bardzo to wyczerpuje.

Ogromnym plusem tej książki jest też spojrzenie na hormony. To temat, który rzadko pojawia się w kontekście ADHD, a tutaj został pokazany w sposób bardzo przystępny i co najważniejsze, realny. Nagle wiele rzeczy zaczyna mieć sens.

Ale to, co wyróżnia ten poradnik najbardziej, to praktyczne podejście. To nie są ogólne rady. To konkretne narzędzia i strategie, które można spróbować wprowadzić w życie. Małe kroki, które pomagają lepiej funkcjonować na co dzień. Lepsza organizacja, zarządzanie energią, większa wyrozumiałość dla samej siebie.

Nie mogę też nie wspomnieć o wydaniu tej książki, bo jest naprawdę dopracowane. Rozdziały są przejrzyste, uporządkowane, a podpunkty na ich początku jasno pokazują, czego można się spodziewać. Dzięki temu łatwo wrócić do konkretnych fragmentów. Bardzo doceniłam też ilustracje, które pomagają zobaczyć i lepiej zrozumieć to, o czym czytamy.

Najbardziej jednak spodobało mi się to, że ta książka może przynieść ulgę. Taką prawdziwą. Bo nagle okazuje się, że często słyszane nie jesteś „za bardzo”, „za mało”, „zbyt chaotyczna” czy „zbyt emocjonalna”. Jesteś po prostu sobą, tylko do tej pory nikt nie dał Ci narzędzi, by to zrozumieć.

To książka, która nie próbuje Cię zmienić. Ona pomaga Ci siebie poznać.

I właśnie dlatego uważam, że warto po nią sięgnąć niezależnie od tego, czy masz diagnozę, czy dopiero coś przeczuwasz.... A może znasz kogoś... To może być pierwszy krok do większego zrozumienia siebie i innych. A czasem… to już naprawdę bardzo dużo.

Informacje dodatkowe o Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-03-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: A Feminists Guide to Adhd
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: Rodzina i zdrowie

Zobacz opinie o książce Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet

Kup książkę Myślę szybciej, czuję mocniej. ADHD - przewodnik dla kobiet

Opad