🌺🌺🌺 Recenzja 🌺🌺🌺
Laura Mill – „Odmienni”
Cykl: Namiętności i uczucia #1
Wydawnictwo: Nie powiem
🥀🌺🥀🌺🥀🌺🥀🌺🥀🌺🥀🌺
" Czekanie na coś, czego tak cholernie pragniemy i o czym tak bardzo marzymy, jest frustrujące, ja jednak byłam cierpliwa..."
„Odmienni” otwierają historię, w której losy Gabrielli Marleckiej splatają się z życiem młodszego o dekadę Alexa Wilsona.
Ona skupiona na studiach i walcząca o swoje miejsce w zawodowym świecie.
On nowy student, od razu wyróżniający się pewnością siebie i tajemniczym spojrzeniem. To, co początkowo wygląda na zwykłą znajomość, szybko przeradza się w nieoczywisty układ, który z założenia miał być prosty… ale jak to bywa, uczucia nie zawsze respektują zasady.
💥 Co znajdziemy w książce:
🪄 Romans z wyraźną różnicą wieku
🪄 Układ „bez zobowiązań”, który wymyka się spod kontroli
🪄 Intensywną chemię między bohaterami
🪄 Motyw wspólnego biznesu i pracy przy luksusowych projektach
🪄 Tajemnice Alexa stopniowo odsłaniane w trakcie fabuły
🪄 Świat wpływów, ryzyka i pieniędzy
🪄 Barwne postaci poboczne, które potrafią nieźle skomplikować sytuację
🪄 Elementy dramatu i poczucie zagrożenia
🪄 Wewnętrzną walkę Gabi z przeszłością i własnymi ograniczeniami
🪄 Finał otwierający drogę do kolejnej części
Autorka prowadzi historię w sposób uporządkowany, balansując między wątkiem romantycznym a biznesowym. Kontrast charakterów Gabi i Alexa nadaje tej relacji siłę ona stąpa twardo po ziemi, on działa impulsywnie i z pewnością, która potrafi zarówno pociągać, jak i denerwować. Wraz z rozwojem fabuły pojawia się coraz więcej sygnałów, że ich układ nie będzie tak „bezpieczny”, jak oboje zakładali.
Na plus wyróżnia się tło świata biznesu oraz stopniowo odsłaniane sekrety Alexa, które wprowadzają napięcie i tworzą fundament pod dalsze tomy. Dzięki temu książka nie ogranicza się wyłącznie do romansu zahacza o ambicje, ryzyko i konsekwencje decyzji podejmowanych pod wpływem emocji.
Autorka pisze w sposób lekki i swobodny, kładąc duży nacisk na relacje i emocje między bohaterami. Narracja jest czytelna, a opisy dozowane z umiarem, dzięki czemu fabuła płynie płynnie. Tempo jest zmienne początkowo spokojniejsze, później bardziej dynamiczne, gdy pojawiają się konflikty i niewygodne prawdy. To styl, który dobrze sprawdza się w romansach z nutą dramatu.
Historia jest zbudowana na silnych emocjach: fascynacji, pożądaniu, niepewności i frustracji wynikającej z prób trzymania się „zimnego układu”. Uczucia narastają, a wraz z nimi pojawiają się wątpliwości, zazdrość i strach przed tym, co może przynieść szczerość. W tle wciąż wyczuwalne jest napięcie i aura zagrożenia, które nadają książce dodatkowego charakteru.
Autorka stworzyła bohaterów wyrazistych i różniących się od siebie na wielu poziomach.
Gabriella Marlecka dojrzała, ambitna, zmęczona trudnymi doświadczeniami, ale wciąż konsekwentnie dążąca do celu. Raz pewna siebie, raz zagubiona dzięki temu bardzo ludzka i wiarygodna.
Alex Wilson młody, przebojowy i magnetyczny. Kryje w sobie więcej, niż pokazuje, a jego działania często są impulsywne i niejednoznaczne. To postać, która dodaje historii nie tylko uroku, ale i napięcia.
Bohaterowie poboczni brat Alexa i osoby związane z ich firmą tworzą dodatkowe wątki, dzięki czemu cała opowieść staje się pełniejsza.
„Odmienni” to propozycja dla osób, które lubią romanse z domieszką dramatu i tajemnicy. Pierwszy tom dobrze wprowadza w świat bohaterów i zostawia kilka otwartych pytań, zachęcając do sięgnięcia po kontynuację. To lekka, przystępna lektura z wyraźnie zarysowaną emocjonalną dynamiką.