Recenzja książki: Perfekcyjna rodzina

Recenzuje: Ilona Wolińska

Po „Perfekcyjną rodzinę” sięgnęłam z dużą ekscytacją, ponieważ bardzo cenię pióro Alex Dahl i sposób, w jaki konstruuje swoje historie. Jej thrillery nie epatują krwią ani gwałtowną akcją — one wnikają pod skórę. Operują emocjami, lękiem i niepokojem, który narasta powoli, lecz nie pozwala o sobie zapomnieć.

Córka Elisy po raz pierwszy w życiu miała nocować u koleżanki. To, co miało być niewinną dziecięcą przygodą, szybko przeradza się w dramat, który burzy spokój pozornie idealnego życia.

Lucia Blix po szkole idzie pobawić się z nową przyjaciółką — Josie. Wieczorem jej mama, Elisa, przywozi córce piżamkę, poznaje matkę Josie i spędza z nią chwilę przy kieliszku wina. Wszystko wydaje się normalne, wręcz sielankowe. Elisa całuje Lucię na dobranoc i wraca do domu, przekonana, że następnego dnia odbierze szczęśliwe dziecko.

Tak się jednak nie dzieje.

Następnego dnia dom, w którym mieszkała rodzina Josie, stoi pusty. Nie ma mebli. Nie ma domowników. Nie ma Lucii. Dziewczynka znika bez śladu — podobnie jak cała rodzina, która jeszcze kilka godzin wcześniej wydawała się zupełnie zwyczajna.

To była szczęśliwa rodzina. A przynajmniej tak mogło się wydawać.

Kto uprowadził Lucię? Dlaczego? I kim tak naprawdę byli ludzie, którym Elisa zaufała swoje dziecko?

„Perfekcyjna rodzina” to thriller, który gra na najczulszych strunach — na zaufaniu, rodzicielskim instynkcie i złudnym przekonaniu, że „przecież wszystko było w porządku”. Dla czytelnika, takiego jak ja, który intensywnie przeżywa historie związane z dziećmi i zaufaniem, które może zostać brutalnie złamane, te wątki wybrzmiewają szczególnie mocno. Alex Dahl mistrzowsko ukazuje, jak cienka jest granica między poczuciem bezpieczeństwa a katastrofą.

Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron, a każdy kolejny rozdział potęgował napięcie, rodził nowe pytania i sprawiał, że coraz trudniej było ufać zarówno bohaterom, jak i własnym intuicjom. Autorka prowadzi czytelnika przez kolejne warstwy tej historii, stopniowo odsłaniając prawdę znacznie bardziej skomplikowaną i niepokojącą, niż można by przypuszczać na początku.

Szczególnie urzekło mnie, jak Dahl ukazuje, że nic nie jest takie, jakim się wydaje, a obraz „idealnej rodziny” często bywa jedynie fasadą skrywającą mroczne tajemnice. Doskonale buduje napięcie psychologiczne, sprawiając, że czytelnik nieustannie analizuje motywy bohaterów, próbując przewidzieć dalszy bieg wydarzeń.

To książka, która pozostaje w pamięci na długo po zakończeniu lektury i skłania do refleksji nad zaufaniem, instynktem rodzicielskim oraz tym, jak niewiele czasem wiemy o ludziach, których spotykamy na swojej drodze. Dla mnie było to bardzo udane i satysfakcjonujące kolejne spotkanie z twórczością Alex Dahl. Po raz kolejny przekonałam się, że autorka doskonale odnajduje się w thrillerze psychologicznym — potrafi wniknąć w głąb emocji bohaterów, ukazać ich lęki, słabości i sekrety, a jednocześnie utrzymać czytelnika w nieustannym napięciu. Wiedziałam, że mogę spodziewać się historii nieoczywistej — i dokładnie to otrzymałam.

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna bóg

Kup książkę Perfekcyjna rodzina

Zobacz opinie o książce Perfekcyjna rodzina
Autor
Książka
Życie za życie
Alex Dahl0
Okładka ksiązki - Życie za życie

DWIE MATKI. DWIE CÓRKI. JEDNO SERCE. Minął rok, kiedy życie Alice Miller rozpadło się na kawałki, po tym jak utonęła jej córka, Amelie. Rok wypełniony...

Idealna terapeutka
Alex Dahl0
Okładka ksiązki - Idealna terapeutka

JESTEŚ JEJ TERAPEUTKĄ. ONA JEST TWOJĄ KLIENTKĄ. ALE TUTAJ, W LESIE... NIC NIE JEST TAKIE, JAK SIĘ WYDAJE. Kristina jest odnoszącą sukcesy terapeutką...