Recenzja książki: Przyjaciółki z wirtualnego podwórka

Recenzuje: Alexia_Berg

📚 Przyjaciółki z wirtualnego podwórka. Lato📚 autorstwa Wandy Siubieli to pierwszy tom emocjonującego thrillera obyczajowego.

Historia spisana została w narracji pierwszoosobowej oczami Zosi, głównej bohaterki tej pozycji. Teoretycznie zwyczajna księgowa prowadząca własne biuro w Kępnie i rozliczenia wielu klientów posiada bardzo romantyczną, pełną emocji duszę. Obserwujemy to w jej metaforach i przemyśleniach, które płynnie przeprowadzają przez całą akcję.

Równie istotna dla historii, co Zosia, jest Beatka. Jej zaginięcie stanowi tło fabuły, a także podwalinę aktualnego stanu emocjonalnego Zosi. Sprawa nie jest w tym przypadku tak prosta, jak mogłoby się zdawać na pierwszy rzut oka, ponieważ Beatka zostawia ślady, które mają doprowadzić naszą Zosię do… rozwiązania zagadki. Tu dziennik, tam pendrive, gdzieś indziej listy pełne zestawień oraz nazwisk. I chociaż wszystko wskazuje, że Beatka padła ofiarą losowych, nieprzewidzianych zdarzeń, od początku zostajemy naprowadzeni na skrupulatnie utkaną intrygę.

Książka stanowi wrota łączące dwa światy. Wielkopolskie Kępno zostaje zestawione z piękną, delikatną oraz egzotyczną Japonią. Zosia wyjeżdża do Tokio wraz z biurem podróży i tam odkrywa kolejne detale azjatyckiej kultury. Razem z nią doznajemy bliskiego spotkania z cudowną rzeczywistością Japonii.

Co więcej, mocny akcent w opowieści stanowi wirtualna rzeczywistość. Social media to nie tylko wzmianka o utraconym czasie. To sposób na jego spędzanie, nawiązywanie nowych znajomości i wspieranie swoich pasji, ale też nie tylko. Razem z przemyśleniami głównej bohaterki możemy przystanąć, by zastanowić się, gdzie są pewne granice.

Wanda Siubiela w swojej historii mistrzowsko wplata mnóstwo motywów oraz symboli. Na kartach książki znajdujemy symbolikę kwiatów i japońskich akcentów, ale też poznajemy bliżej znaczenie pewnych azjatyckich świąt bądź obrządków. Nie brak tu motywu maski, który przewija się przez całą pozycję, a dla współczesnej cywilizacji stanowi klucz egzystencjalny. Bo przecież każdy czasem wkłada maskę.

Choć to bez wątpienia opowieść Zosi krążąca wokół zniknięcia jej najdroższej przyjaciółki, znajdziemy tu inne wątki. Stefan, to mężczyzna nie tylko tajemniczy, ale również magnetyczny, uznany przez Azjatów za Kuzo, czym on sam bez wątpienia się szczyci. Interesy, którymi chce obarczyć klienta biura naszej księgowej, Rafała, krzyżują jego drogi z drogami Zosi, choć ta jest mu zdecydowanie nieprzychylna. Czyżby intuicja podpowiadała niebezpieczeństwo czy może Zosieńkę pośród problemów z Beatką dopadła paranoja?

Wbrew pozorom polubiłam jej postać. Dzięki wybuchom złości maskowanym powściągliwością i dobrym wychowaniem Zosia jest ludzka. Płacze, złości się, doświadcza radości oraz irytuje się lub martwi. Jej złożona osobowość idealnie dopełnia opowieść.

Mówiąc o tej książce, zbrodnią byłoby pominięcie jakości wydania. Twarda oprawa, gładki i kredowy papier oraz piękne, aczkolwiek stonowane grafiki. W tekście ukryto ramki z wymuskanymi cytatami, które warte są zapamiętania, a zapiski Beatki absolutnie nie gubią się pośród historii. Cudownym wstępem jest elegancki wiersz autorstwa Wandy Siubieli. Bez wątpienia 📚 Przyjaciółki z wirtualnego podwórka. Lato📚 to pozycja obok której nie sposób przejść obojętnie.

[patronat medialny]

Tagi: obyczajowe Thriller psychologiczny

Kup książkę Przyjaciółki z wirtualnego podwórka

Zobacz opinie o książce Przyjaciółki z wirtualnego podwórka
Książka
Kamień Królestwa Sloget. Podziemie Waltar. Księga druga
Wanda Siubiela0
Okładka ksiązki - Kamień Królestwa Sloget. Podziemie Waltar. Księga druga

Pozwól sobie na niezwykłą podróż wspólnie z rodzeństwem: ośmioletnią Nastką, dwunastoletnim Markiem i szesnastoletnim Michałem, oraz ich przyjaciółmi...

Niedzielna torebka
Wanda Siubiela0
Okładka ksiązki - Niedzielna torebka

Historia polskiej społeczności oczami Julii od 1896 do 1952 roku. Jako sierotka trafia pod opiekę Romów i poznaje wspaniałych ludzi, dzięki którym...