Recenzja książki: Pustka

Recenzuje: ubookmi

„Pustka” to mroczny, wciągający i niezwykle emocjonalny thriller, który bardzo szybko wciąga w swoją historię i nie daje chwili oddechu. Od pierwszych stron czuć narastające napięcie i ciężar sytuacji, w której znajduje się główny bohater. To opowieść, która nie tylko trzyma w napięciu, ale też skłania do refleksji i stawia przed czytelnikiem trudne, niewygodne pytania. Jedno z nich wybrzmiewa szczególnie mocno: ile jesteś w stanie zrobić, by uratować własne dziecko?

Głównym bohaterem jest Wiktor Sosnowski, którego życie rozpada się w momencie diagnozy córki. Białaczka staje się punktem wyjścia do historii pełnej napięcia, desperacji i moralnych dylematów. Kiedy na jego drodze pojawia się ktoś, kto zaczyna nim manipulować i szantażować go, Wiktor stopniowo przekracza kolejne granice. Dopiero wtedy widać, jak daleko jest w stanie się posunąć.

Znam twórczość Agnieszka Peszek i ta książka absolutnie nie odbiega poziomem od jej pozostałych historii. To nadal intensywna, dopracowana i trzymająca w napięciu opowieść, w której autorka świetnie radzi sobie zarówno z budowaniem fabuły, jak i warstwą psychologiczną bohaterów. Na duży plus zasługuje wątek śledztwa oraz sposób, w jaki zostało ono poprowadzone. Praca śledczych jest ciekawa, wiarygodna i naprawdę wciąga. Do tego dochodzi motyw włamania, który od początku wydaje się niepokojący i z czasem łączy się z wydarzeniami sprzed lat, tworząc spójną i intrygującą całość. Największym atutem tej historii jest jej nieprzewidywalność. Nie domyśliłam się, kim jest szantażysta ani jakie są jego motywy, co tylko spotęgowało moje zaangażowanie. Autorka umiejętnie prowadzi czytelnika, podsuwa tropy, a jednocześnie skutecznie myli kierunki. Ogromne wrażenie zrobiła na mnie emocjonalna warstwa tej książki. Desperacja ojca, napięcie, poczucie niesprawiedliwości systemu i wszechobecny ciężar decyzji sprawiają, że trudno przejść obok tej historii obojętnie. Krzywda dziecka zawsze wywołuje ogrom emocji i tutaj jest dokładnie tak samo.

Słuchałam tej historii w formie audiobooka i interpretacja lektora zdecydowanie wpłynęła na pozytywny odbiór całości. Dzięki niej klimat był jeszcze bardziej intensywny, a emocje mocniej wybrzmiewały.

„Pustka” to thriller poruszający, angażujący, intensywny, przemyślany i nieoczywisty. To jedna z tych historii, które wciągają bez reszty tu i teraz i zdecydowanie warto po nią sięgnąć.

Tagi: Thrillery psychologiczne Thrillery i suspens

Kup książkę Pustka

Zobacz opinie o książce Pustka
Książka
Pustka
Agnieszka Peszek
Zabijesz mnie?
Agnieszka Peszek0
Okładka ksiązki - Zabijesz mnie?

Małgorzata Dobrowolska. Księgowa. Matka. Żona. Kobieta lubiana przez wielu. Tylko dlaczego zginęła? Liczba osób, z którymi miała na pieńku, zaskakuje...

40.Raków
Agnieszka Peszek 0
Okładka ksiązki - 40.Raków

Traumy z dzieciństwa czasami wdzierają się tak głęboko w umysł, że nawet po latach jedynym sposobem, aby się ich pozbyć, jest ukaranie oprawcy.   Warszawą...

Opad
Opad