Recenzja książki: Sklepik z magicznymi zwierzętami. Mopsorożek i Koalarożka

Recenzuje: Joanna Manikowska

W kojemnym tomie przygód księżniczki Ali i Mopsorożka pt. „Mopsorożęk i Koalarożka” Matilda Rose porusza temat pewności siebie. Księżniczki, książęta i ich pupile przygotowują się do konkursu talentów. Ignacy i Koalorożka planują zaśpiewać wspólnie piosenkę, jednak zwierzątko jest bardzo wstydliwe i kiedy ma wystąpić przed publicznością znika. Ala i Mopsorożek zastanawiają się, jak sprawić, aby Koalorożka uwierzyła w siebie, a występ doszedł do skutku. Do tego wszystkiego gnie puchar, główna nagroda w konkursie. Należy go możliwie szybko odnaleźć, bo inaczej konkurs okaże się katastrofą.

Cykl o Mopsorożku wręcz ocieka przyjaźnią, a przyjaźń to m.in. wsparcie. I właśnie je otrzymuje Koalorożka. Nie jest zmuszana do występu, jak cyrkowe zwierzątko. Towarzysze bacznie ją obserwują i zastanawiają się, jak wydobyć z niej talent, który przecież każdy posiada. W toku fabuły okazuje się, że drobna modyfikacja występu jest wystarczająca. Że dużo łatwiej robi się coś, co sprawia nam przyjemność. I tak było w przypadku Koalorożki radość jaką czerpała z występu udzieliła się publiczności.

Ogromnie cieszę się, że moje dzieci tak lubią cykl o Mopsrożku. To wspaniałe, wspierające książki. Ich bohaterowie nigdy nie zostawiają nikogo w potrzebie. Dla każdego maja dobre słowo. Poświęcają dużo uwagi, aby pomóc, doradzić. Do tego te wszystkie magiczne stworzenia. One są przecudowne, a magia jaka noszą w sobie dodaje książkom pierwiastek niesamowitości.

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Sklepik z magicznymi zwierzętami. Mopsorożek i Koalarożka

Zobacz opinie o książce Sklepik z magicznymi zwierzętami. Mopsorożek i Koalarożka
Autor
Sklepik z magicznymi zwierzętami. Śpioszkorożka
Matilda Rose0
Okładka ksiązki - Sklepik z magicznymi zwierzętami. Śpioszkorożka

Poznaj małą, magiczną jamniczkę - Śpioszkorożkę, która śpi spokojnie w sklepie pani Łapki, czekając na swojego właściciela. We Wróżkowie zbliża się niezwykła...

Sklepik z magicznymi zwierzętami. Mopsorożek i wakacyjna przygoda
Matilda Rose0
Okładka ksiązki - Sklepik z magicznymi zwierzętami. Mopsorożek i wakacyjna przygoda

Nadeszło lato. Mopsorożek i księżniczka Ala wybierają się na wakacje w Tęczolandii. Nie mogą się doczekać, aby popijać pyszne napoje przy basenie i wygrzewać...