Okładka książki - Starsza siostra. Biografia Ireny Gombrowicz

Starsza siostra. Biografia Ireny Gombrowicz

Postaci Witolda Gombrowicza przedstawiać nikomu nie muszę. Ale czy wiedzieliście, że miał siostrę? Przychodzę do Was z recenzją książki Aleksandry Gąsowskiej pod tytułem "Starsza siostra. Biografia Ireny Gombrowicz". Autorka książki przeczytacza nam historię kobiety, która żyła w cieniu brata. Poznajemy jej historię od dzieciństwa, poprzez szkoły, młodość i dorosłość. Mimo iż była w cieniu miała swój świat i swoje poglądy, w które mocno wierzyła. Pisała artykuły, sztuki teatralne oraz wiersze. To właśnie dzięki niej maszynopis Ferdydurke trafił do odpowiednich osób i tak potoczyła się jego późniejsza kariera. Irena mimo przeciwności losu znała swoją wartość i ufała swoim wyborom. Żyjąc w epoce, w której to ojciec i bracia wiedli we wszystkim prym nie było jej łatwo. To ona była tą, która opiekowała się rodziną a on wyjechał wybierając inne życie. Ich twórczość różni się przede wszystkim tym, w jakich warunkach oboje mogli funkcjonować. Autorka bazuje na listach, fotografiach i dokumentach, które urywają się w pewnym miejscu. To tworzy pewną tajemnicę i niedomówienie. Jest to historia nie o siostrze Gombrowicza lecz o bardzo wartościowej kobiecie.

Informacje dodatkowe o Starsza siostra. Biografia Ireny Gombrowicz:

Wydawnictwo: Znak