Recenzja książki: Szkatułka sekretów

Recenzuje: Małgorzata Styczeń

„Szkatułka sekretów” Alicja Filipowska to powieść, która łączy w sobie emocjonalną głębię, historyczne tło i wciągającą fabułę obyczajową. Autorka po raz kolejny udowadnia, że potrafi tworzyć historie, które nie tylko bawią, ale i skłaniają do refleksji nad ludzką naturą, codziennymi wyborami i konsekwencjami decyzji podejmowanych w trudnych czasach.

Główną bohaterką książki jest Sława Tucholska – młoda kobieta, która w PRL-owskiej rzeczywistości wydawała się mieć wszystko: kochającego narzeczonego, talent wokalny, który przyciągał uwagę w Klubie Oficerskim, i poczucie stabilności. Jednak w jeden wieczór jej świat legł w gruzach. Strata miłości i utrata pozornej pewności siebie zmuszają ją do ucieczki w zielony dom, zapisany w spadku po tajemniczej krewniej, której nigdy nie poznała. Tam trafia na szkatułkę cioci Aleksandry – obiekt pełen wspomnień i sekretów, który staje się punktem wyjścia do konfrontacji z przeszłością i refleksji nad własnym życiem. W tym samym czasie Sława musi zmierzyć się z niespodziewanym wyzwaniem – opieką nad chłopcem zamieszkującym w stodole, co wprowadza elementy codziennej praktyki, odpowiedzialności i budowania nowych więzi.

Emocjonalnie powieść jest bardzo bogata. Filipowska umiejętnie balansuje smutek, rozczarowanie i poczucie straty z nadzieją, radością z drobnych codziennych gestów oraz siłą przyjaźni i relacji międzyludzkich. Czytelnik łatwo utożsamia się z bohaterką, jej wątpliwościami i próbami odnalezienia sensu w świecie pełnym ograniczeń. Autorka pokazuje również, jak mocno wpływają na nas struktury społeczne, sąsiedzkie konwenanse i oczekiwania otoczenia – i jak ważne jest, by w takich warunkach zachować własną autonomię i poczucie wartości.

Filipowska znakomicie oddaje klimat polskiej prowincji lat sześćdziesiątych XX wieku. Opisy wsi, codziennego życia jej mieszkańców, interakcji z lokalną społecznością, w tym sołtysem, księdzem czy partyjnymi notable, są autentyczne i wciągające. Styl autorki jest lekki, plastyczny i bardzo przystępny – mimo poważnych tematów powieść czyta się niemal jednym tchem. Duży plus należy się także za dużą, czytelną czcionkę wydania, co podnosi komfort lektury.

Tematy poruszane w „Szkatułce sekretów” są uniwersalne i aktualne: radzenie sobie z utratą, odbudowa życia po dramatycznych wydarzeniach, poszukiwanie własnej wartości, odpowiedzialność wobec innych i moc drobnych gestów, które zmieniają świat wokół nas. W tle pojawia się również subtelny wątek historii i tajemnic rodzinnych, które nadają książce dodatkową warstwę refleksji i napięcia.

To powieść obyczajowa z elementami romansu i subtelnej intrygi, idealna dla czytelników ceniących dobrze skonstruowane postacie, które rozwijają się na oczach odbiorcy, a także autentyczne emocje i codzienne dramaty zwykłych ludzi. „Szkatułka sekretów” jest pozycją dla wszystkich, którzy szukają historii wzruszających, inspirujących, a jednocześnie osadzonych w realistycznym, historycznym kontekście.

Książka pokazuje, że szczęście i poczucie własnej sprawczości można odnaleźć nawet w najmniej spodziewanych miejscach – w relacjach z innymi, w akceptacji przeszłości i odwadze do działania tu i teraz. Gorąco polecam tę powieść każdemu, kto ceni emocjonalnie angażujące historie, rodzinne tajemnice i bohaterki, które uczą, że siła i wrażliwość mogą iść w parze.

Tagi: Proza literacka Literatura obyczajowo-rodzinna Sagi rodzinne

Kup książkę Szkatułka sekretów

Zobacz opinie o książce Szkatułka sekretów
Książka
Szkatułka sekretów
Alicja Filipowska
Nigdy bym
Alicja Filipowska0
Okładka ksiązki - Nigdy bym

"Nigdy bym” to opowieść o kobietach, w których życiu powinno być już niewiele niewiadomych – są dojrzałe, mają stałą pracę, są w stałych i...

Drobne przysługi
Alicja Filipowska0
Okładka ksiązki - Drobne przysługi

W małym urzędzie pocztowym, gdzie czas płynie wolno, a ludzie wciąż są dla siebie ważni, rozgrywa się opowieść o kobiecej sile, samotności i... nadziei...

Opad
Opad