Recenzja ksi±¿ki: Yoga Girl

Recenzuje: alison2

Czym tak naprawdê jest joga? Powiedzieæ, ¿e to aktywno¶æ fizyczna, to zdecydowanie za ma³o. Bo choæ przygoda z jog± mo¿e zaczynaæ siê od prób wykonania skomplikowanych pozycji, jednak im d³u¿ej cz³owiek praktykuje, tym lepiej rozumie, ¿e tak w³a¶ciwie chodzi tu o co¶ zupe³nie innego. Zaczyna siê od æwiczeñ, z czasem dochodzi potrzeba medytacji i dog³êbnego poznania samego siebie, wreszcie - przychodzi moment, w którym joga staje siê sposobem na ¿ycie. Za jej spraw± dok³adniej przygl±damy siê temu, co planujemy zje¶æ, ws³uchujemy siê w potrzeby w³asnego cia³a, bardziej doceniamy ka¿d± ulotn± chwilê. Historia Rachel Brathen opisana w ksi±¿ce Yoga Girl to doskona³y przyk³ad tego, jak dziêki jodze mo¿na rozpocz±æ zupe³nie nowe, fascynuj±ce ¿ycie.

Autorka ksi±¿ki jest jedn± z najs³ynniejszych na ¶wiecie instruktorek jogi. Zanim jednak zdoby³a ogromn± s³awê, by³a zupe³nie przeciêtn± dziewczyn±, borykaj±c± siê z wieloma problemami. Brathen z charakterystyczn± dla siebie otwarto¶ci± opisuje, jak to siê sta³o, ¿e zaczê³a æwiczyæ jogê i dlaczego wybra³a w³a¶nie j±. Czytelników zachêca, by uwa¿nie ws³uchali siê w swój wewnêtrzny g³os, by zastanowili siê nad tym, czy pod±¿aj± w³a¶ciw± ¶cie¿k±, by mieli odwagê siêgn±æ po w³asne marzenia. Ka¿da strona zdaje siê na³adowana pozytywn± energi±, a liczne, przepiêkne zdjêcia sprawiaj±, ¿e nie tylko nabieramy wiêkszej ochoty na uczestnictwo w zajêciach jogi, ale równie¿ ¿e ju¿ podczas lektury ksi±¿ki czujemy siê bardziej odprê¿eni.

Oczywi¶cie znajdziemy tutaj szereg pozycji zarówno dla pocz±tkuj±cych, jak i dla bardziej zaawansowanych. Nie brakuje równie¿ przepisów na bardzo ciekawe potrawy, refleksji, rad, jak dobrze rozpocz±æ dzieñ.

Nie ukrywam, ¿e jestem oczarowana t± pozycj±. W moim przekonaniu w³a¶nie tak powinna byæ przygotowana ksi±¿ka o jodze - inspiruj±ca tre¶æ, przyk³ady æwiczeñ i lekkich, smacznych potraw, a do tego wiele piêknych zdjêæ. Je¿eli ju¿ sama lektura ksi±¿ki mo¿e cz³owieka tak zrelaksowaæ i tak pozytywnie na³adowaæ, to z ca³± pewno¶ci± warto sprawdziæ, co siê stanie, gdy faktycznie zaczniemy praktykowaæ jogê. Yoga Girl to cudownie wydany motywator, po który powinien siêgn±æ ka¿dy, kto kiedykolwiek rozwa¿a³ zapisanie siê na zajêcia jogi. Ksi±¿ka stanowi równie¿ doskona³y prezent dla ka¿dego, kto jogê ju¿ praktykuje. Rachel Brathen jest bowiem uosobieniem tego, do czego ka¿da z takich osób d±¿y - wewnêtrznej równowagi, poczucia spe³nienia i rado¶ci z ¿ycia. Serdecznie polecam.

Kup ksi±¿kê Yoga Girl

Zobacz tak¿e