Recenzja książki: Złościsz się na mnie?

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Nadmierna czujność oraz nieustanny stan napięcia pełnią nie tylko funkcję ochronną, ale są w stanie doprowadzić do psychicznego wyczerpania. Treść książki Złościsz się na mnie? Przestań się skupiać na tym, co myślą inni i zacznij żyć dla siebie uczy porzucania mechanizmów obronnych, spoglądania na siebie z empatią oraz dbania o poczucie wewnętrznego spokoju i bezpieczeństwa.

By czytelnik mógł zrozumieć schematy swoich zachowań, Meg Josephson rozpoczyna od reakcji uległości definiując ją jako próbę przypodobania się zagrożeniu, by osiągnąć poczucie bezpieczeństwa: będąca jej elementem hiperczujność nieustannie bada stany emocjonalne innych ludzi. Omawia autorka przejawy i trwanie uległości, uznawanie straty oraz przeżywanie żalu (żałoba, gniew, emocjonalna samotność). Wyjaśnia, czym jest będąca pomocną przy atakach paniki metoda 5xZ (zauważ, zaproś, zainteresuj się, zaakceptuj, znajdź). Przedstawia wpływ reakcji uległości na odczuwanie niekomfortowych emocji, a następnie zachęca do ich przepracowania za pomocą metody 5xZ. Zastanawiając się nad związkiem ciała i umysłu, podkreśla wyczerpujący wpływ uległości, uczy bezpiecznego rozwiązywania konfliktów, zachęca do szanowania własnych potrzeb oraz wierności sobie. Całość zaprezentowanych przez Meg Josephson spostrzeżeń ma na celu przekonać ogarnięte stanem nadmiernej czujności czytelniczki, że nigdy nie jest za późno, by nawiązać relację z samym sobą, zaakceptować siebie takim jakim się jest, siebie wspierać i sobie zaufać, a także, że wyzdrowienie to nie tylko korzyść własna, ale również wsparcie dla tych, którzy tego wsparcia potrzebują.

Treści zaprezentowane w publikacji Wydawnictwa Agora opierają się na wieloletnim doświadczeniu psychoterapeutki Meg Josephson, która specjalizując się w pracy z osobami odczuwającymi potrzebę chronicznego zadowalania innych, może poszczycić się znacznymi osiągnięciami w obszarze zdrowia psychicznego. Jej osobiste spostrzeżenia, przemyślenia i rady wplecione zostały w opisy konkretnych przypadków. W tekście znalazły się wyzwania, pytania, ćwiczenia, kroki, wyliczenia oraz wypunktowania. Myśli szczególnie warte zapamiętania zapisano inną czcionką, rozdziały kończą Pytania do refleksji i zapisana w szarym dymku myśl podsumowująca. Pomocą służą przypisy dolne oraz przyporządkowana poszczególnym rozdziałom bibliografia.

Książka Złościsz się na mnie? Przestań się skupiać na tym, co myślą inni i zacznij żyć dla siebie pomaga uwolnić się ze stanu nadmiernej czujności oraz prowadzącego do psychicznego wyczerpania nieustannego, wewnętrznego napięcia.

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Kup książkę Złościsz się na mnie?

Zobacz opinie o książce Złościsz się na mnie?
Książka