Sosy stanowią wspaniałą oprawę każdego dania. Mogą być jego głównym elementem lub stanowić pyszny dodatek. W książce znajduja się przepisy na zimne i gorące sosy, do dań mięsnych, makaronów, ryżu, a także do...czytaj dalej
Jagły jadano na dworze Władysława Jagiełły i Anny Jagiellonki, przyzwyczajenia dworskie zmienił dopiero Jan III Sobieski przywożąc z Odsieczy Wiedeńskiej ziemniaki. Kasza uchodziła niegdyś za pożywienie wyrafinowane...czytaj dalej
Martwa natura to kolejny zeszyt serii poświęconej praktycznej nauce rysunku i malarstwa. W każdym tomie omawiamy inne zagadnienia (światło i cień, perpektywę, portret). Instruktazowe zdjęcia oraz wskazówki...czytaj dalej
Objawy chorobowe są niczym drogowe znaki ostrzegawcze. Celem tego przewodnika jest ułatwienie ich zrozumienie, a tym samym przygotowanie pacjenta do wizyty w gabinecie lekarskim. W prosty, zrozumiały sposób...czytaj dalej
Każda twarz ma do opowiedzenia swoją historię. Chińska sztuka czytania z twarzy uczy, jak interpretować poszczególne rysy, linie czy zmarszczki pomaga także odkryć nieznane wcześniej cechy osobowości członków...czytaj dalej
Przemyślenia chińskich filozofów, cytaty ze Starego Testamentu i Koranu, powiedzenia poetów i pisarzy o typowych i ważnych sytuacjach życiowych. Świat się zmienia, lecz ludzkie charaktery i emocje pozostają...czytaj dalej
Przewodnik po flagach świata zawiera zwięzłe informacje o flagach wszystkich państw świata, ich historii, znaczeniu i symbolice. Czytelnik znajdzie w nim: - zarys historii flag oraz ich współczesne zastosowania...czytaj dalej
Każdy kraj ma własne baśnie, ludowe podania i legendy. W tym zbiorze zebrano 80 takich bajek, niezwykłych - bo pochodzących często z odległych od nas krain i kultur. Niektóre z nich zawierają motywy lokalne...czytaj dalej