"Kuchnia żydowska" Barbary Adamczewskiej, opracowana na podstawie przepisów Rebeki Wolff, autorki słynnej, wielokrotnie wznawianej książki "Kuchnia koszerna" (wydanej po raz pierwszy w 1869 r.), zawiera doskonałe...czytaj dalej
Singiel nie ma czasu na gotowanie. Singiel uważa, że dla jednej osoby nie warto się męczyć. Nie umie i mu się nie chce, dlatego je byle jak i byle gdzie. Z pomocą singlom przychodzi Barbara Adamczewska, proponując...czytaj dalej
Tomik wierszy , a w nim takie wiersze jak: Nalot w górach, Palmy Kantonu, Moje życie, Pora deszczowa....czytaj dalej
Ile razy zastanawialiśmy się jaką potrawę przyrządzić na uroczysty obiad, czy na kolację dla przyjaciół? Dodatkowym utrudnieniem w dokonaniu takiego wyboru są pory roku.Tak, to prawda. Nie zawsze możemy dostać...czytaj dalej
"Smakosze żyją krócej, ale za to przyjemniej. Tak pisaliśmy przed laty, wydając szósty tomik recenzji "Za stołem". W tym roku, opracowując kolejne wydanie przewodnika po restauracjach, zdanie to modyfikujemy...czytaj dalej
W kuchni babci i wnuczki Barbary Adamczewskiej i Beaty Mellerowej to książka wyjątkowa. Jej wielką zaletą są przepisy, które pamięta każdy, kto miał szczęście jadać w babcinej kuchni. Nie jest to jednak zapis...czytaj dalej
Rosyjska prostytutka Anna podejmuje pracę w warszawskiej agencji towarzyskiej. Wkrótce staje się obiektem zainteresowania mafii specjalizującej się w sprzedaży kobiet dla zachodnioeuropejskich domów...czytaj dalej