Przełom lat dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych był niezwykłym okresem w dziejach muzyki rozrywkowej. Do głosu dochodziło młode pokolenie reprezentowane przez boysbandy i girlsbandy z Backstreet Boys i Spice Girls na czele. To w 1999 roku listy przebojów szturmem zdobyła Britney Spears, zaliczając jeden z najbardziej spektakularnych debiutów w historii muzyki. Coraz więcej mówiono też o gwiazdach muzyki latino - Jennifer Lopez, Enrique Iglesiasie i Rickym Martinie. Rok 1999 to również czas, w którym ,,na salonach" zaczął pojawiać się hip-hop, do tej pory marginalizowany i uważany za muzykę ze slumsów.
Publikacja ,,1999" podsumowuje najważniejsze wydarzenia muzyczne ostatniego roku lat 90. Chronologicznie, podążając za listami przebojów publikowanymi w popularnych magazynach młodzieżowych, Jarek Słota przytacza anegdoty o artystach i ich utworach.
,,1999" to książka dla tych wszystkich, którzy ćwierć wieku temu z utęsknieniem czekali na kolejny numer ,,Bravo".
Notatka o Autorze:
Muzyka interesowała mnie od dziecka. Jako pięciolatek poprosiłem mamę o kasetę Madonny. Tak jak moje starsze siostry chciałem mieć kasety tej wokalistki i wszystkie numery czasopisma ,,Bravo". Podczas gdy znajomi wydawali pieniądze z Pierwszej Komunii na rowery, ja wolałem magnetofon i debiutancką kasetę Spice Girls. Pierwszą ciężko zarobioną podczas kolędy gotówkę zamieniłem na kasetę Britney Spears. W podstawówce przygotowywałem gablotkę z gazetką szkolną, m.in. z uczniowską listą przebojów. Pierwsze miejsce zawsze należało do Britney. Przypadek? Nie sądzę. Raz kazano mi zmienić wystrój gablotki - nauczycielce nie spodobała się Jennifer Lopez w kreacji od Versace. W 2012 roku założyłem facebookowy magazyn ,,Iconic" dotyczący popkultury, który prowadzę do dziś. W 2020 roku nakładem Wydawnictwa Borgis ukazała się moja - nomen omen - debiutancka książka ,,Debiuty", w której opowiedziałem o zaskakujących początkach karier 20 gwiazd muzyki.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Borgis
Data wydania: 2025-05-23
Kategoria: Muzyka, film
Halo, halo, Millenialsi! Czas na podróż wehikułem czasu, a przewodnikiem będzie Jarek Słota! Przenieście się do epoki, gdy Britney rządziła listami przebojów, Backstreet Boys rozgrzewali serca fanek, a moją największą miłością był nie kto inny jak Ricky Martin!
Książka przyjmuje formę muzycznego kalendarium, które pozwala nam prześledzić cały rok 1999 – tydzień po tygodniu – przez pryzmat list przebojów publikowanych w popularnych magazynach młodzieżowych (kto pamięta Bravo?). Autor, oprócz suchych faktów i zestawień, raczy nas anegdotami z życia gwiazd, spostrzeżeniami na temat ich kariery i wpływu na kulturę. Dzięki temu książka nie jest jedynie zbiorem hitów, lecz prawdziwą popkulturową retrospekcją, w pełni oddającą ducha tamtej epoki z muzycznego punktu widzenia. Jako dziecko lat 90. była to dla mnie nostalgiczna podróż w przeszłość – do czasów, gdy komputer miała tylko jedna osoba na osiedlu, o internecie mało kto słyszał (wiadomo tylko było, że nie należy klikać ikonki “Internet” na telefonie w obawie przed gniewem rodziców za rachunek), a większość dnia spędzało się na trzepaku, pod blokiem, na placu zabaw do późnych godzin wieczornych, błagając mamę o jeszcze pięć minut!
Obsada “1999” to prawdziwa plejada najjaśniejszych gwiazd! Spotkacie tu takie ikony jak Britney Spears, Backstreet Boys, Eminem, Christina Aguilera, Ricky Martin, TLC czy Whitney Houston – a to dopiero początek. Niektóre z tych gwiazd wciąż błyszczą na muzycznym firmamencie, inne były jak meteory – rozbłysły na chwilę i zniknęły. Są też takie, które patrzą na nas z góry, a ich blask wciąż olśniewa, choć już pożegnały się z tym światem.
Choć na pierwszy rzut oka “1999” to książka o muzyce pop, między wierszami uchwycimy fenomen całej dekady lat 90. Polecam czytać ją, odtwarzając przedstawiane listy utworów – to świetny sposób, by w pełni poczuć klimat tamtych czasów! Możemy prześledzić ewolucję muzyki i show-biznesu, zobaczyć, jak zmieniały się trendy oraz dlaczego niektóre rzeczy do dziś pozostają kultowe. To były lata, gdy technologia zaczęła rozwijać się w zawrotnym tempie, ale światem muzyki wciąż rządziły kasety i płyty CD. Powoli wkraczały MP3 – macie gdzieś swoją pierwszą empetrójkę schowaną w szufladzie?
Jarek Słota pisze lekko, dynamicznie, w sposób, który przenosi czytelnika prosto z fotela do lat 90. Jego styl idealnie pasuje do tego typu książki – pełnej humoru, ironicznych uwag i trafnych porównań. Czytając ją, nie raz miałam szerokiego banana na twarzy! Jednak styl nie jest jednolity – momentami przypomina rozmowę z przyjaciółką, pełną plotek i nostalgicznych wspomnień, a czasem zmienia się w surową analizę. Słota nie boi się krytyki ani wyrażania własnego zdania, jednocześnie zachowując pełen szacunek dla gwiazd tamtej epoki.
Największym atutem tej książki jest NOSTALGIA! To prawdziwa zabawa dla każdego, kto dorastał w latach 90. Wypełniona po brzegi ciekawostkami i historiami zza kulis, pozwala zajrzeć w świat gwiazd tamtej epoki. A dzięki lekkiemu, humorystycznemu stylowi narracji, nie znudzisz się – zamiast tego płyniesz swobodnie przez wspomnienia z dzieciństwa. Czego mi zabrakło? Książka koncentruje się wyłącznie na muzyce pop, a chętnie zobaczyłabym w niej więcej rocka i alternatywnych brzmień, które także definiowały tamte lata.
Czy “1999” to książka dla każdego? Nie! Jeśli nie interesuje Cię muzyka ani fenomen lat 90., może odebrać ją jako zwykły, nudny przewodnik po tamtych czasach. Moja ocena jest sumą nostalgii i sentymentu do muzyki mojego dzieciństwa. Dla kogo jest ta książka? Dla wszystkich, którzy wychowali się na trzepaku i dorastali w rytmie popowych hitów lat 90. oraz smakoszy muzycznych! Jeśli kochasz tamte brzmienia i chcesz ponownie zanurzyć się w ich klimat, to “1999” idealnie trafi w Twoje serce.
Czy ktoś z Was ma jeszcze w domu kasety VHS?
Z książką Jarka Słoty 1999 przeniosłam się do świata, w którym miałam dwadzieścia lat. To był piękny czas - jeszcze beztroski, a już podszyty dorosłością. Studia, pierwsza praca, imprezy do świtu i oczywiście... muzyka. Zawsze była blisko - jestem melomanką od dziecka, a wiele utworów do dziś przywołuje obrazy i wspomnienia jak z filmu, który tylko ja znam. Za tę sentymentalną podróż - ogromne dzięki dla autora.
1999 to coś pomiędzy pamiętnikiem a kroniką - kolaż newsów, plotek, oficjalnych komunikatów i fragmentów list przebojów. Jakby ktoś powyrywał strony z Bravo, Machiny i Popcornu, skleił je razem i podał z dużą dawką emocji. To opowieść o muzycznym świecie, który kipiał energią, nowościami, kontrowersjami. Działo się - i to dużo, czasem więcej niż dziś.
Najwięcej wzruszeń wywołały wspomnienia o artystach, którzy już odeszli, a których twórczość towarzyszyła mi przez lata. Sinead O'Connor - największa buntowniczka mojej młodości. Marie Fredriksson z Roxette - moja miłość od ósmego roku życia. Whitney Houston - najpiękniejszy głos czarnych lat 90. I Kora - nasza, niepowtarzalna, sceniczna siła natury.
? 1999 to książka jak kaseta z nagranym sercem. Jeśli tamten czas gra Ci w duszy, usłyszysz go na nowo - z szumem, rytmem i refrenami, które wciąż znasz na pamięć.
Witajcie moi kochani
Czytaliście kiedyś gazetę ,,Bravo"?
Dziś chciałabym zaprezentować Wam wyjątkową książkę.
Tytuł: 1999
Autor: Jarek Słota
Wydawnictwo: Borgis
Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Borgis - współpraca reklamowa
#współpracareklamowa #współpracabarterowa #współpracarecenzencka
To była bardzo interesująca lektura.
To niezwykła książka ukazująca szczegółowo rok 1999 pod względem muzycznym. Nie tylko w aspekcie wydawanych utworów oraz zestawień list przebojów, ale również i wydarzeń z życia gwiazd.
Dla przykładu w książce tej znajdują się informacje dotyczące początku kariery Britney Spears, Christiny Aguilery, czy nawet Ricky'ego Martina oraz Jennifer Lopez. Wspomniano również o Michael'u Jacksonie, Madonnie oraz Cher. Pod względem muzycznym w 1999 działo się naprawdę wiele. Pojawiali się nowi artyści zdobywając serca słuchaczy, a co za tym idzie i najwyższe miejsca w zestawieniach list przebojów. Jednakże znajdują się w niej również informacje dotyczące artystów działających już ówcześnie na rynku muzycznym, między innymi Kelly Family, TLC, czy Limp Bizkit.
1999 rok to nie tylko czas pojawienia się nowych artystów, ale również i nowych dźwięków. To w tym roku rozpoczęła się moda na muzykę latino, którą oferował Ricky Martin, Enrique Iglesias, czy Jennifer Lopez. Przyznaję, że słucham tych utworów do dziś.
Z wielką przyjemnością poznawałam sekrety muzyczne roku 1999. I nie ukrywam, iż podczas lektury włączałam sobie utwory aktualnie zdobywające szczyty popularności. To było niesamowite doświadczenie. Stwierdzam, że niektóre z nich są popularne do dziś. Zdecydowanie muzyka ta jest ponadczasowa.
Reasumując ,,1999" to nostalgiczna podróż do przeszłości. Pamiętam czas, gdy sama wyczekiwałam kolejnego numeru ,,Bravo", aby poznać muzyczne nowości. Dziś niestety już jej nie ma. Choć w swoich rzeczach znalazłam wycinki artykułów oraz plakaty z tej gazety. Autor wykonał niesamowitą pracę. Jestem pod ogromnym wrażeniem i cieszę się, że mogłam poznać tę lekturę. To nie tylko bogate kompendium wiedzy, dzięki któremu można przypomnieć sobie muzykę i najciekawsze informacje, ale również pozycja sentymentalna. Podczas słuchania niektórych piosenek , na przykład zespołu Kelly Family mogłam przenieść się do przeszłości i odświeżyć wspomnienia. Zdecydowanie książka ta wywołała u mnie bardzo duże emocje. Swoją drogą to niesamowite, że po usłyszeniu jednej piosenki można przypomnieć sobie wydarzenia z przeszłości nawet w najdrobniejszych szczegółach. Ogólnie rzecz ujmując jestem zachwycona z lektury.
Zdecydowanie polecam, strona.394
Przeczytane:2025-06-08,
Czy pamiętacie jakiej muzyki słuchaliście w roku 1999? Ja namiętnie zespołu Backstreet Boys, oglądałam MTV i kupowałam gazetę Bravo i Bravo Girl. Właśnie do tych wspomnień zabrał mnie Jarek Słota w swojej książce "1999". Autor książki to pasjonat popkultury i muzyki, którą interesował się od najmłodszych lat. Teraz na warsztat bierze rok 1999. Książka podzielona jest na rozdziały od stycznia do grudnia. Każdy rozdział a raczej miesiąc zaczyna aktualne jak na tamte czasy notowanie listy przebojów a ich zestawienia co dwa tygodnie pokazują jakie utwory pojawiały się tylko na chwilę a jakie mocno ugruntowały swoją pozycję wśród słuchaczy. Do tego mamy ciekawostki z życia gwiazd oraz to, czym w danej chwili interesował się świat. Wszystko napisane lekko, zabawnie i z dystansem. Kawał dobrej roboty, pasję czuć tutaj na każdej stronie. Aż mnie wzięło na wspominki. Polecam Wam gorąco, naprawdę warto po nią sięgnąć.