Data wydania: 2016-11-01
Czas trwania:7h 55 min min.
Czyta: Krystyna Czubówna i inni
Tytuł oryginału: 2001: A Space Odyssey
Język oryginału: Agnielski
Tłumaczenie: Jędrzej Polak
To moje drugie podejście do tego audiobooka. Pomimo tego, że kilka (lub więcej) lat temu zupełnie mnie nie wciągnęła ta historia, tym razem było inaczej. Słuchałam z zainteresowaniem i ogromnym sentymentem głosu narratorki oraz dodatkowych dźwięków towarzyszących, które wzmacniały i eksponowały wybrane fragmenty. Warto było wrócić do tego po latach.
Wiem, że to klasyka gatunku, ale z jakiegoś powodu zupełnie do mnie nie przemówiła. Nie podobało mi się w tej pozycji absolutnie nic. Wpierw zderzyłam się z tragicznie długim wstępem, którego przesłanie zawierało się w kilku ostatnich ustępach poprzedzonych opowieścią ,,o niczym", później z bardzo niespójną narracją przeplataną elementami filozoficznymi, aż do przekombinowanego zakończenia włącznie. Za jedyny ciekawy element powieści uważam starcie człowieka z wolą sztucznej inteligencji.
Z pozycją zapoznawałam się w wersji słuchowiska Audioteki. Z całym szacunkiem do pani Czubówny i jej kunsztu lektorskiego, jej narracja była jak dla mnie zupełnie nietrafiona w tym wypadku. Teksty czytano zupełnie bez werwy i jakiejkolwiek emocji, prawie jak raporty, co mi skutecznie utrudniało wczucie się w klimat tej przygody. Drażniło mnie też czytanie ,,Tycho" jako [Tyho], a nie [Tajko].
Słuchanie tej książki mnie nie bolało, ale zdecydowanie nie wniosło w moje życie absolutnie niczego. Pewnie szybko o niej zapomnę.
Przed miliardem lat Człowiek z przyczyn, których nikt już nie pamięta, porzucił stworzone przez siebie Galaktyczne Imperium i wycofał się na Ziemię. Ostatni...
,,Przerażająco logiczna, wiarygodna i przygnębiająco wizjonerska... Clarke jest mistrzem" - ,,Los Angeles Times" O losach Ziemi decydują wielkie mocarstwa...
Przeczytane:2017-04-21, Ocena: 4, Przeczytałam, 35 książek 2017, Wyzwanie - Fantastyka 2017,