Okładka książki - Akademia Pana Kleksa

Akademia Pana Kleksa

Akademia Pana Kleksa to niezwykła szkoła. Tutaj żyje się jak w bajce! Każdy dzień przynosi nowe, zwariowane przygody.

Pod czujnym okiem niesamowitego Pana Kleksa oraz jego gadającego szpaka Mateusza, chłopcy spędzają całe dnie na zabawach i uczeniu się niesamowicie ciekawych i praktycznych rzeczy! Na obiad jedzą kolorowe szkiełka i malowane potrawy, swoje sny przechowują w sennych lusterkach, a największą nagrodą jest dostać piegi Pana Kleksa.

Czy dołączenie do szkoły nowego ucznia może spowodować zachwianie równowagi w Akademii?

,,Akademia Pana Kleksa" to jedna z najpopularniejszych polskich powieści dla dzieci i młodzieży. Piękne wydanie w twardej oprawie sprawi, że czytelnicy w każdym wieku z przyjemnością sięgną po lekturę, a nowoczesne ilustracje umilą czytanie i pomogą wyobraźni przenieść się do świata fascynujących historii.

Informacje dodatkowe o Akademia Pana Kleksa:

Akademia Pana Kleksa - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zfascynacjaoksia
Zfascynacjaoksia
Przeczytane:2026-03-05, Ocena: 6, Przeczytałam,

Bezsprzecznie, Jan Brzechwa nakreślił wyjątkową, ponadczasową historię, która łączy pokolenia, a co ciekawsze, za każdym razem odbierana jest inaczej i za to ją kocham najbardziej. W moim wypadku jest tak, jakbym za każdym razem poznawała ją na nowo, dlatego chłonę z zapartym tchem słowa i wpuszczam do swego serca światło i magię, które są obecne niemal na każdej stronie. Niedawno znów miałam okazję odbyć tą niezwykłą podróż, za co jestem ogromnie wdzięczna, szczególnie, że poznawanie tej opowieści razem z własnymi dziećmi to naprawdę podwójna przyjemność, a zarazem chwile pełne wzruszeń!

,,Akademia Pana Kleksa" to nie tylko opowieść o wyjątkowej szkole, gdzie zamiast nudnych, sztampowych zajęć, odbywają się kreatywne zabawy, oparte na doświadczaniu, wspaniale przygotowujące do życia, rozwijające twórcze myślenie, zaradność oraz pewność siebie, ale także wartościowa historia o przyjaźni, empatii, tolerancji, uczciwości, bezinteresownej pomocy, a przede wszystkim, o niezwykłej mocy wyobraźni. Pod postacią niebywale przyjemnej i zaskakującej przypowieści, przemycono wiele cennych lekcji, które dzięki tak frapującej formie, błyskawicznie trafiają do serca młodego czytelnika. To wspaniałe połączenie fascynującej, porywającej przygody i wartości moralnych oraz wychowawczych sprawia, że książka angażuje wyjątkowo mocno, skłania do zadumy i zostaje w pamięci na bardzo długo!

Niezapomniana, fascynująca, angażująca wszystkie zmysły! "Akademia Pana Kleksa" to jedna z tych opowieści, które zawsze będą wywoływać ogrom emocji, fascynację i ukojenie duszy. W moim sercu zajmuje szczególne miejsce i bardzo cieszę się, że została wydana w tak przepięknej formie, dzięki czemu stanie się wyjątkową ozdobą mojej biblioteczki. Polecam?

Opowiedział dzięcioł sowie
Jan Brzechwa 0
Okładka ksiązki - Opowiedział dzięcioł sowie

Chcecie wiedzieć, o czym dzięcioł opowiedział sowie? Z tej opowieści dowiecie się o niesamowitym przedsięwzięciu burego wilka Barnaby, poznacie sprytnego...

Jak rozmawiać trzeba z psem
Jan Brzechwa0
Okładka ksiązki - Jak rozmawiać trzeba z psem

Książeczka ze sztywnymi kartkami przeznaczona dla najmłodszych....

Opad
Opad