Okładka książki - Alkoholowe dzieje świata

Alkoholowe dzieje świata


Ocena: 0 (0 głosów)

Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki... Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie - bez względu na długość i szerokość geograficzną - nie da się zliczyć. Da się za to poznać ich niesamowite historie i dać się porwać nadzwyczajnym anegdotom, których zdążyło się w dziejach birbanckiej ludzkości naprawdę sporo namnożyć. Jaki związek ma alkohol z powstaniem Stanów Zjednoczonych? Jak smakuje trunek z rosiczki? Dlaczego pozyskiwanie pulque przypomina aztecki rytuał? Jaki wkład w rozwój polskiego przemysłu alkoholowego miał mały pajęczak zwany rozkruszkiem? Na te i wiele więcej pytań odpowiada niniejsza książka.

Znawca historii kulinariów, smaków i woni Andrzej Fiedoruk zaprasza na fascynującą wędrówkę po świecie winnic, alembików, gorzelni i chmielowych pól. Warto zanurzyć się w tych hektolitrach wiedzy o alkoholu, podanej w gawędziarskim, niezobowiązującym stylu. Lektura Alkoholowych dziejów świata jest jak prawdziwa biesiada - przyjemna, bogata w niespodzianki i może się od niej mocno zakręcić w głowie!

Informacje dodatkowe o Alkoholowe dzieje świata:

Wydawnictwo: Księży Młyn
Data wydania: 2020-11-20
Kategoria: Historyczne
ISBN: 9788377295762
Liczba stron: 312
Język oryginału: polski

Tagi: Historia powszechna bóg

więcej

Kup książkę Alkoholowe dzieje świata

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Alkoholowe dzieje świata - opinie o książce

Inne książki autora
Białostockie smaki
Andrzej Fiedoruk0
Okładka ksiązki - Białostockie smaki

Nowe wydanie. Białostockie smaki to próba pokazania klimatu tego miasta lat sześdziesiątych ubiegłego wieku. Autor poprzez zapamiętane smaki z lat dzieciństwa...

Sztuka wędzenia. Domowy wyrób
Andrzej Fiedoruk0
Okładka ksiązki - Sztuka wędzenia. Domowy wyrób

W czasach współczesnych wędzenie nie jest już sposobem na utrwalenie żywności, a raczej pełni ono funkcję uszlachetniającą pokarmy, chociaż może nie tylko...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy