Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2013-10-11
Książka jest dość specyficzna ale może dlatego, że powstała na podstawie scenariusza. I to Juliusza Machulskiego. Bohaterami są Melania i Przemek, młode małżeństwo, które zamieszkuje w warszawskim apartamencie stryjka Przemka. Okazuje się, że mieszkanie nie jest całkiem zwyczajne. Jest tu bowiem tajemnicza szafa, która przenosi bohaterów do przedednia wybuchu II wojny światowej.
Filmu nie oglądałam a ksiażka budzi mieszane uczucia. Jest to mocna satyra na nazizm, III Rzeszę i samego Hitlera, który ukazany jest jako totalny głąb. Owszem, bawiło mnie to wszystko ale z drugiej strony budzi zastanowienie. Temat II wojny światowej jest dla nas nadal bardzo bolesny. Może tego typu książki czy filmy są nam właśnie potrzebne.
Czytało się mi bardzo dobrze I szybko. Tempo akcji zwala z nóg. Dialogi może nie są na najwyższym poziomie ale może tak miało być. Mnóstwo czarnego humoru, gagi sytuacyjne i wątek zamiany ról. Całość całkiem sympatyczna.
Kompletne rozczarowanie - ta książka lepiej dotarła do mnie w wersji ekranowej. Nie oczekiwałam cudów (bo film również do fenomenalnych nie należał), jednak spodziewałam się czegoś lekkiego i z humorem a otrzymałam historyjkę która mnie zmęczyła
Przeczytane:2016-09-03, Ocena: 5, Przeczytałem, 12 książek 2016,