Milion z³otych do wydania w jeden dzieñ? Do tego tylko na siebie? Brzmi super, ale to wcale nie jest takie proste. Ani przyjemne, jak siê okazuje. Jak sobie z tym poradzili jedenastoletni Amelia i Kuba oraz ich m³odsze rodzeñstwo: dziewiêcioletni superinteligentny Albert i zwariowana sze¶ciolatka Mi?
Kupujemy za du¿o niepotrzebnych rzeczy. Przyjemno¶æ zamienia siê w na³óg, nic ju¿ nas nie cieszy. Rafa³ Kosik jak zawsze bawi±c, uczy. Ta wspó³czesna wersja legendy o Z³otej Kaczce to nie tylko zabawne przygody, ale te¿ przybli¿enie dzieciakom ¶wiata finansów i pokazanie, ¿e kupowanie coraz to nowych rzeczy nie czyni nas szczê¶liwymi lud¼mi.
Bêdzie trochê strasznie, trochê m±drze i na pewno bardzo zabawnie.
Ksi±¿kê mo¿na czytaæ niezale¿nie od innych czê¶ci serii.
7-12 lat
Wydawnictwo: powergraph
Data wydania: 2020-04-24
Kolejna ciekawa i bardzo przyjemna opowie¶æ o przygodach Amelii i Kuby, a co najwa¿niejsze opowie¶æ zawiera mora³ z którego mo¿na siê wiele nauczyæ.
Mora³ tej ksi±¿ki jest przes³aniem nie tylko dla dzieci, ale równie¿ dla doros³ych. Ile razy zdarza nam siê czego¶ nie doczytaæ, albo wydaæ ¼le pieni±dze.
Ksi±¿kê odebra³am za punkty w portalu Czytam Pierwszy.
Je¶li poszukujecie ksi±¿ki szybkiej, ³atwej i przyjemnej, to powie¶æ Rafa³a Kosika jest wprost idealna. Mimo i¿ jest przeznaczona dla dzieci od 7 do 12 lat, to z ca³± pewno¶ci± jestem w stanie stwierdziæ, ¿e mog± j± czytaæ równie¿ doro¶li. A to dlaczego? Odpowied¼ jest prosta. Równie¿ osoby doros³e maj± problem z pieniêdzmi. Na przyk³ad z wydawaniem, po¿yczaniem czy oszczêdzaniem. Ta powie¶æ w trafny sposób pokazuje, ¿e trzeba czytaæ wszystkie umowy przed ich podpisaniem, bo najwa¿niejsze jest napisane drobnym druczkiem. Dodatkowo mo¿na dowiedzieæ siê, ¿e nie ka¿da umowa, nawet ta oferuj±ca nam milion z³otych do wydania, jest uczciwa a k³opoty z ni± zwi±zane mog± sprawiæ nam wiele problemów. Powie¶æ czyta siê szybko. Mimo to tre¶æ pozostawia po sobie ¶lad. Uwa¿ny czytelnik dostrze¿e drugie dno tej historii i byæ mo¿e zacznie ostro¿niej obchodziæ siê z pieniêdzmi.
Historia rozpoczyna siê w dniu, kiedy to g³owa rodziny Rytlów przynosi bilety na koncert Niespodziankê. Wszyscy my¶l±, ¿e jest to koncert zespo³u metalowego, wiêc ubieraj± siê „stosownie” do okazji. Na wystêp wybieraj± siê: tata z dzieæmi: Mi oraz Kuba oraz ich przyjaciele Amelia z bratem Albertem. Gdy docieraj± na miejsce okazuje siê, ¿e jest to koncert muzyki klasycznej. Widzowie patrz± na nich dziwnym wzrokiem, gdy¿ na takie okazje powinno zak³adaæ siê eleganckie suknie oraz garnitury a nie lu¼ne, codzienne ubrania. Tata Kuby i Mi podczas wstêpu zasypia. Mi jest znudzona muzyk±, wiêc wychodzi z sali. Za ni± pod±¿a reszta dzieci. Wszyscy razem zatrzaskuj± siê w jednym pomieszczeniu bez wyj¶cia. W tunelu znajduj± z³ot± kaczkê, która proponuje im milion z³otych do wydania w jeden dzieñ na co tylko chc±. Dzieci podpisuj± umowê. Wychodz± z tunelu i rzucaj± siê w wir zakupów. Kupuj± wszystko, nawet niepotrzebne rzeczy, ale nie udaje im siê wydaæ wszystkiego. Kuba czyta umowê i odkrywa, ¿e z tej transakcji bêd± same problemy.
Nie zdradzê wam, co by³o dalej. Zachêcam do przeczytania ca³ej tej cudownej historii. Mo¿ecie równie¿ przeczytaæ j± swoim dzieciom, by przy okazji porozmawiaæ z nimi o pieni±dzach. Dziêki tej powie¶ci mo¿na dowiedzieæ siê, ¿e nasze cudowne pieni±¿ki, mog± okazaæ siê k³opotliwe, bo zarówno ciê¿ko je zarobiæ, jak i wydaæ tylko i wy³±cznie na swoje przyjemno¶ci.
Powie¶æ zdoby³am w serwisie czytampierwszy
Ksi±¿ka to wspó³czesna parafraza legendy o z³otej kaczce. Mamy kaczkê, kontrakt i bohactwo, które mo¿na zdobyæ - to wszystko co tak naprawdê ³±czy te dwa wydania. Kiedy zaczê³am czytaæ, nie do koñca poczu³am humor autora. Pocz±tkowo by³am oburzona (mo¿e zniesmaczona) wizualizacj± kaczki, jako t³ustej, z grubymi paluchami i trzymaj±cej cygaro w d³oni /skrzydle. Jednak odpu¶ci³am i podesz³am do tego z dystansem i siê uda³o. W koñcu zaczê³am siê naprawdê dobrze bawiæ.
Wszystko zaczyna siê od wyj¶cia grupki znajomych: Kuby, Amelii, Alberta, Mii, pod opiek± taty na koncert. I ju¿ od pocz±tku wszystko idzie nie tak. Ka¿da z tych postaci ma inne wyobra¿enie o muzyce i miejscu, do którego zmierzaj± to powoduje seriê zabawnych wpadek. Natomiast nieposkromiona dzieciêca fantazja, doprowadza wszystkich do miejsca, gdzie przebywa z³ota kaczka. Tu wszystko idzie z górki.
Podoba mi siê przedstawienie postaci i zró¿nicowanie ich pod wzglêdem charakterów. Dialogi s± naturalne, czêsto zabawne i nie nosz± znamion absurdu. Akcja jest logiczna, w±tki ciekawie siê przeplataj±, a zwroty akcji niejednokrotnie zaskocz±.
Du¿y plus za warto¶æ edukacyjn± jaka p³ynie z tej opowie¶ci. Ksia¿ka przeznaczona jest dla dzieci w przedziale wiekowym 7 - 12 lat i my¶lê, ¿e jest to idealne dopasowanie. M³odzi czytelnicy bêd± ¶wietnie siê bawiæ i z ³atwo¶ci± uto¿sami± siê z poznanymi postaciami. My¶lê, ¿e ta pozycja mo¿e byæ dobrym wstêpem do rozmów o oszczêdzaniu i finansach.
Mora³y jakie p³yn± z tej opowie¶ci to:
- nie podpisuje siê umowy bez czytania, bo wynikaj± z tego same problemy.
- pieni±dze szczê¶cia nie daj±, je¶li nie mo¿na siê nimi podzieliæ,
- nowe rzeczy nie zawsze sprawi±, ¿e bêdziemy siê nimi cieszyæ.
Jest to jedna z lepszych ksi±¿ek dla dzieci, jak± przeczyta³am w ci±gu jaki¶ dwóch lat! Najwiêksz± uwagê zwróci³am na walor edukacyjny – przypisy, których moim zdaniem czêsto w ksi±¿kach dla dzieci brakuje oraz poruszenie tematu Zespo³u Aspergera i podkre¶lenie wyj±tkowo¶ci bohatera, którego on dotyczy. Kolejny wa¿ny poruszony temat to konsumpcjonizm. Dziecko ma mo¿liwo¶æ zastanowiæ siê, czy pieni±dze zawsze daj± szczê¶cie, czy dowiedzieæ siê, dlaczego nale¿y zawsze czytaæ umowy, które siê podpisuje. Wisienk± na torcie jest styl autora i sposób, w jaki prowadzi akcjê-mimo poruszenia wa¿nych tematów, ksi±¿ka dla dziecka bêdzie intryguj±ca i atrakcyjna.
Polecam naprawdê gor±co, my¶lê, ¿e Wasze pociechy nie bêd± zawiedzione!
Chyba ka¿dy z nas chcia³by wygraæ milion z³otych, który móg³by przeznaczyæ tylko na siebie, ale co je¿eli ma siê na to tylko jeden dzieñ?
Pewnego dnia tata Kuby dostaje w prezencie bilety na koncert niespodziankê, Kuba postanawia zaprosiæ na ten koncert równie¿ kole¿ankê Amelie i jej brata Alberta. Kiedy wszyscy s± ju¿ na miejscu, okazuje siê, ¿e jest to koncert muzyki powa¿nej, tata Kuby na nim zasypia, a dzieci postanawiaj± trochê pozwiedzaæ miejsce, w którym s±. Niestety wpadaj± w pu³apkê i zamykaj± siê w podziemiach, szukaj±c drogi powrotnej, spotykaj± z³ot± kaczkê, a raczej du¿±, ¶mierdz±c± i pal±c± papierosy. Stworzenie oferuje im kartê z milionem z³otych do wydania, ale warunek jest taki, ¿e musz± ca³± kwotê wydaæ w jeden dzieñ, bez zastanowienia dzieci podpisuj± umowê i wtedy zaczyna siê ich prawdziwa przygoda.
Prawie ka¿dy zna legendê o Z³otej Kaczce, ta ksi±¿ka do niej nawi±zuje i to nie tylko ptakiem, ale równie¿ mora³em. Na co dzieñ kupujemy wiele niepotrzebnych rzeczy, takie, które ju¿ po chwili nam siê nudz± albo takie, które od razu rzucamy w k±t i o nich zapominamy, nie cieszymy siê z nich, nie dbamy o nie, zaraz chcemy kupiæ co¶ nastêpnego, a jest to bardzo z³e podej¶cie. Dawno ju¿ ludzie zapomnieli, ¿eby cieszyæ siê z tego, co siê ma, ka¿dy patrzy za nowszym, lepszym, a nie pomy¶li, ¿e s± osoby, które marz± o tym, co mamy my, spróbujmy zacz±æ cieszyæ siê z ma³ych rzeczy, z tych które ju¿ mamy, a nie z tych, które by¶my chcieli mieæ.
Muszê przyznaæ, ¿e w ksi±¿ce zachwyci³a mnie grafika, jest jej bardzo du¿o, nawet jest ju¿ na drugiej stronie ok³adki, a jest to ogromnym plusem w ksi±¿kach dla dzieci, dla naszych pociech obrazki s± bardzo wa¿ne. A je¿eli losy Kuby i Amelii wam siê spodobaj±, to czekaj± na was jeszcze inne historie z nimi w roli g³ównej.
Jak zawsze ksi±¿ka dla dzieci zaskakuje cudownym mora³em, który powinien poznaæ ka¿dy doros³y, cieszê siê, ¿e takie proste przes³ania s± w ksi±¿kach dla naszych pociech, bo dziêki nim one poznaj± w³a¶ciwe zachowania.
Bardzo mi³a i przyjemna lektura na jeden dzieñ. Ciekawa fabu³a sprawia, ¿e tê bajkê czyta siê bardzo szybko i ciê¿ko siê od niej oderwaæ. Przygody dzieci intryguj± a sami bohaterowie zabawni, nie da siê ich nie lubiæ. Moje serce zdecydowanie skrad³ Albercik. Autor pos³uguje siê jêzykiem typowym dla dzieci- prostym i ³atwym w odbiorze. Natomiast ka¿dy trudniejszy wyraz obja¶nia w do¶æ zabawnych i „lu¼nych” przypisach:) Nie zabraknie tu równie¿ ilustracji, które pomog± m³odszym czytelnikom wyobraziæ sobie dobrych i z³ych bohaterów. Ksi±¿ka ta uczy, bawi i przestrzega m.in przed chciwo¶ci±. Szczerze polecam.
Z£OTA KACZKA
Po roku od publikacji poprzedniego tomu, Rafa³ Kosik wraca z now± histori± ze ¶wiata „Amelii i Kuby”, serii skierowanej co prawda przede wszystkim do czytelników w wieku 7-12 lat, jednak pozostaj±c± atrakcyjn± dla doros³ych mi³o¶ników prozy autora, je¶li wci±¿ maj± w sobie co¶ z dziecka. „Z³ota karta”, bo taki nosi tytu³, to – jak to by³o z poprzednimi tomami – zarówno znakomita kontynuacja serii, która jest z nami ju¿ od o¶miu ksi±¿ek, jak i samodzielne dzie³o, od którego mo¿na zacz±æ swoj± przygodê z proz± autora. A warto jest j± zacz±æ, bo Kosik to jeden z najlepszych rodzimych autorów fantastyki i nie wa¿ne jakiej grupie wiekowej dedykowana jest jego proza, zawsze jest satysfakcjonuj±ca i zapewnia niezapomniane wra¿enia.
To móg³ byæ koncert marzeñ – darmowe bilety nie trafiaj± siê bowiem co dzieñ – ale jak to w ¿yciu bywa, co¶ musia³o pój¶æ nie tak i w rzeczywisto¶ci to, co mia³o byæ szalon± impreza, zmieni³o siê w nudê. A jak wiadomo, z nudy cz³owiek robi g³upie rzecz i tak oto nasi bohaterowie trafiaj± nie tam, gdzie powinni. Jak zawsze, mo¿na by powiedzieæ, ale nie do koñca. Kiedy Amelia, Kuba i reszta ferajny orientuje siê, ¿e znajduj± siê w miejscu, gdzie wed³ug legendy przebywa Z³ota Kaczka, postanawiaj± spróbowaæ j± znale¼æ i… udaje im siê to. Problem w tym, ¿e to, co znajduj± bardziej przypomina Kaczora Howarda ni¿ legendarne stworzenie, ale liczy siê tylko to, ¿e nasi bohaterowie dostaj± milion do wydania. Haczyk? Musz± go wydaæ go w jeden dzieñ. Wkrótce nie tylko wpadaj± w sza³ kupowania, ale przekonuj± siê tak¿e, co oznacza wydawanie pieniêdzy i jakim mo¿e byæ k³opotem. Czy to jednak jedyny problem, z jakim bêd± musieli siê zmierzyæ? I czym skoñczy siê dla nich ta przygoda?
Ca³o¶æ recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2020/05/amelia-i-kuba-zota-karta-rafa-kosik.html
G³ówni bohaterowie to jedenastoletni Amelia i Kuba z m³odszym rodzeñstwem w pakiecie. Ona maluje, on sk³ada modele. Sze¶cioletnia Mi w kasku rowerowym z otworem na kucyk zawsze ze sob± nosi misia i zeszyt, jest bystra i nieco irytuj±ca. Albert ma zespó³ Aspergera. To mózgowiec, inteligentny racjonalista, pomys³owy wynalazca. Niez³a paczka!
Autor osadzi³ fabu³ê na motywie legendy warszawskiej o Z³otej Kaczce. Przeniós³ legendê do XXI wieku, dostosowa³ i unowocze¶ni³. Obraz Z³otej Kaczki wpierw szokuje, lecz potem wydaje siê adekwatny do naszych czasów. Ksi±¿ka to niez³a szko³a ¿ycia! Dos³ownie. Rafa³ Kosik u¶wiadamia dzieciom wiele wa¿nych spraw. Uczy warto¶ci pieniêdzy i pracy, szacunku dla starych rzeczy; pokazuje mechanizmy dzia³ania marketingu; ujawnia prawdê o zakupach, zawartych umowach i podjêtych zobowi±zaniach. Zwraca uwagê na wyrzucane jedzenie, nieprzemy¶lane zakupy, paragony i d³ugi. To tak¿e lekcja cz³owieczeñstwa. Najwa¿niejsza lekcja dotyczy rozumu.
Akcja ma bardzo szybkie tempo i od pocz±tku intryguje… koncertem. Wir wydarzeñ wci±ga i zasysa. Trwa nieco ponad dobê. Niespodziewane zwroty przyspieszaj± bicie serca bohaterów i ma³ych czytelników. Wêdrówka podziemnymi korytarzami budzi strach, a nawet wstrêt. Od momentu podpisania umowy czas biegnie nieub³aganie. Czuæ po¶piech, determinacjê, ale i k³opoty. Jest strasznie i ¶miesznie. Przygoda goni przygodê i zmierza do zaskakuj±cego fina³u. Gdzie¶ obok ci±gle czuæ zapach palonej siarki lub dymu z cygara.
Od razu zwraca uwagê szata graficzna ksi±¿ki – twarda ok³adka, szycie, czarno-bia³e ilustracje. Ksi±¿ka napisana jest przystêpnym stylem, komunikatywny jêzyk z m³odzie¿owym s³ownictwem trafia do czytelnika. Argumenty sze¶ciolatki, jej trafne komentarze, celne uwagi, powiedzonka czy wymy¶lone s³owa bawi± i ¶miesz±, fascynuj± i zaskakuj±.
„Z³ota karta” Rafa³a Kosika to pozornie prosta, fantastyczna przygoda, która skrywa gorzk± pigu³kê ¿ycia. ¦wietna przygoda z nauk± w pakiecie. Dla ma³ych i du¿ych niezale¿nie od wieku. Ceñcie to, co macie, i… nie zapomnijcie o podatkach!
Felix, Net i Nika jad± na zimowisko do pensjonatu „Trzy kuzynki”, po³o¿onego w lesie, w górach na odludziu, a prowadzonego przez bardzo...
Ró¿aniec opowiada o Warszawie przysz³o¶ci, przysz³o¶ci, która - miejmy nadziejê - nigdy nie nadejdzie. Zwyk³y cz³owiek w niezwyk³ym ¶wiecie, wmanipulowany...
Przeczytane:2024-11-17, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Forsa, forsa, forsa. Kto nie chcia³by byæ milionerem? Dzieciaki z cyklu „Amelia i Kuba” autorstwa Rafa³a Kosika otrzymuj± szansê, na zdobycie bogactwa. Na pocz±tek dostaj± milion z³otych do wydania. Ca³kiem przyjemna sumka. Warunkiem jest, ¿e maj± to zrobiæ w jeden dzieñ i tylko na siebie. To co pocz±tkowo wydawa³o siê, ¶wietn± zabaw± wkrótce staje siê balastem.
Powie¶æ, o której mowa nosi tytu³ „Z³ota karta” i porusza bardzo wa¿ny temat, jakim jest konsumpcjonizm. Czy pokoje waszych dzieciaków te¿ s± pe³ne zabawek? Przybijmy pi±tkê. Niby cz³owiek wie, ¿e jest tego za du¿o, ale jak nie zrobiæ maluchom prezentu na ¶wiêta czy urodziny. Jak nie kupiæ im drobiazgu w sklepie – nie mówi±c o tym, ¿e dziêki temu mo¿na unikn±æ awantury? A dzieci s± podatne na reklamê. Zabawka kolegi/kole¿anki zawsze bêdzie lepsza. No i zawsze znajd± co¶ czego jeszcze nie maj±. Trudno wyt³umaczyæ, ¿e ta rzecz wcale nie jest im niezbêdna do szczê¶cia.
Bohaterowie powie¶ci „Z³ota karta” pocz±tkowo s± zachwyceni, ¿e mog± kupiæ sobie wszystko, co wymarz±. Jednak szybko nudz± siê nowymi rzeczami. One s± fajne tylko przez chwilê, a ich nadmiar powoduje, ¿e prawie wcale nie ciesz±. Nie mówi±c o tym, i¿ u dzieciaków z ksi±¿ki pojawiaj± siê wyrzuty sumienia. Ponadto Rafa³ Kosik poskre¶la, ¿e d³ugi nale¿y oddawaæ, a zarabianie pieniêdzy nie jest wcale szybkim procesem. My¶lê, ¿e historia ta da dzieciom do my¶lenia wiêcej ni¿ nasze, rodziców, utyskiwanie i t³umaczenie.
Zaznaczyæ muszê, ¿e jest to ksi±¿ka dla czytelników, którzy lubi± niepokoj±cy klimat. Autor opiera fabu³ê na „Legendzie o Z³otej Kaczce”. Ja jej do tej pory nie zna³am (albo zapomnia³am), ale w tre¶ci wszystko jest wyja¶nione. Z³ole z powie¶ci to istna gangsterka. Osaczaj± swoje ofiary i podpuszczaj±, aby nie uda³o im siê wywi±zaæ z umowy. Takie Z³ole przez du¿e „Z”. Czym Rafa³ Kosik mnie zaskoczy³, tym razem postawi³ na elementy nadprzyrodzone. My¶la³am, ¿e skoro w pierwszym tomie cyklu „Godzina duchów” próbowa³ wszystkie wydarzenia racjonalnie wyt³umaczyæ, to bêdzie siê tego konsekwentnie trzyma³. A tu niespodzianka. Przyznaæ muszê, ¿e ta nadprzyrodzona konwencja sprzyja ekspozycji tematu. Wcale nie sprawia, ¿e jest on oderwany od rzeczywisto¶ci, a wrêcz przeciwnie, ludzki i namacalny. Dla dzieci, szczególnie tych m³odszych, pieni±dze to taka magia, która pozwala zdobywaæ upragnione rzeczy.
Super ksi±¿ka. Trudno powiedzieæ, czy pomo¿e wam rozprawiaæ siê z zachciankami waszego dziecka, ale na pewno jest ¶wietnym pretekstem do rozmowy o pieni±dzach, zakupach i posiadaniu. A tak¿e zachêt± do przyjrzeniu siê, które z waszych rzeczy naprawdê lubicie. Mo¿e nawet nie przypuszczacie, ¿e stary mi¶, czy rozci±gniêta pi¿ama tyle dla was znacz±.