Alyssa Callahan, zaczynając studia, nie spodziewała się, że w jej życiu tak wiele się wydarzy. Nowe znajomości, dawne przyjaźnie, a nawet pewien chłopak, o którym nie może przestać myśleć. Na pierwszy plan wychodzi jednak tragedia sprzed kilku lat, która odcisnęła na niej wielkie piętno, przez co straciła zaufanie do ludzi.
Conor Daniels to gwiazda szkoły futbolu amerykańskiego. Nie bawi się w stałe związki, a tylko przygody na jedną noc. Pojawienie się w jego otoczeniu Alyssy jest dla niego zupełnie nowym doświadczeniem, bo jego urok na nią nie działa.
Czy Alyssa znajdzie w sobie siłę, żeby wyznać prawdę? Czy Conor zostanie z nią po tym, czego się dowie? I czy wspólny projekt zbliży ich do siebie?
Data wydania: 2025-08-11
Rozczulająca, subtelna, chwytająca za serce... Madison kochała swoją pracę, ale to nie ona była dla niej najważniejsza. I choć świat modelingu rzadko...
Przeczytane:2025-07-31, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Macie kogoś takiego, kto stał się dla was inspiracją? Dla mnie taką osobą jest właśnie autorka tej książki. Kiedy znalazłam ją na wattpadzie od razu polubiłam się z jej twórczością, nieco później odnalazłam ją na Instagramie, to jej konto było pierwszym bookstagramowym profilem, który zaobserwowałam, i na którym wzorowałam się gdy zaczęłam tam swoją przygodę. Dlaczego mówię o inspiracji? Dlatego, że bohaterka tej książki jest czymś więcej niż tylko kolejną zwykłą postacią, ona jest najważniejszym ogniwem tej powieści i podobnie jak autorka stała się moją to Alyssa może stać się inspiracją dla wielu zagubionych duszyczek.
Alyssa po wielkiej traumie i bolesnych przeżyciach rozpoczyna studia, są one dla niej kolejnym krokiem do rozpoczęcia życia na nowo. Na uczelni miała skupić się tylko na nauce, jednak pewna grupa przyjaciół bardzo szybko stara się ją wciągnąć do paczki, a zagubiona dziewczyna im ulega. Nowe znajomości, nowe emocje, bolesna przeszłość ale i pojawiające się stopniowo nowe uczucie sprawiają, że Alyssa się otwiera na nowe, jednak wciąż nie potrafi otwarcie mówić o własnych lękach i przeżyciach. Manewrowanie między tajemnicami staje się coraz trudniejsze i doprowadza do kolejnych nieporozumień.
Zacznę tym razem od samego wydania, jest ono naprawdę piękne, zarówno okładka, choć taka nie w moim typie, jednocześnie przyjemna dla oka, barwione brzegi są urocze, do tego cieniowane strony wewnątrz dopełniają dzieła. Historia była mi już znana z wattpada, jednak to nie stanowiło żadnej przeszkody, żeby czytać ją ponownie tym razem na papierze, po raz kolejny wzbudziła ona we mnie ogrom emocji, pozwoliła świetnie spędzić czas ale też poznać problemy, z którymi mierzy się coraz więcej młodych ludzi. Jeśli podobał wam się "Podwójny blef" od Agnieszki Brückner, to ta historia również wam się spodoba.
Powieść zaczyna się konkretnie i z lekkim przytupem, już na wstępie wiemy, że Alyssa ma za sobą ciężki czas, ale jeszcze nie wiemy co takiego się wydarzyło. Później bardzo szybko poznajemy grupę przyjaciół, którzy nie pozwalają się zbyć ani nie zrażają się opryskliwym zachowaniem nowej znajomej i krok po kroku włączają ją do swojej grupy. Alyssa coraz bardziej się otwiera, my dowiadujemy się co się wydarzyło, jakie ma problemy ale też obserwujemy jak powoli wychodzi ze swojej strefy komfortu, jednocześnie obawiając się żeby sytuacja się nie powtórzyła. Lektura to emocjonalny rollercoaster, bo przy czytaniu towarzyszą wszystkie nawet te skrajne emocje.
Powieść to coś na kształt komedii romantycznej w stylu new adult, pojawia się przyjaźń, miłość, lekka doza erotyki (zmysłowej ale zachowanej w granicach dobrego smaku), oczywiście pojawiają się elementy komediowe, ale też te bardziej dramatyczne, afer i zwrotów akcji również nie zabraknie. W książce pojawia się też całe mnóstwo trudnych, ciężkich jak i kontrowersyjnych tematów, które kontrastują z lekkim językiem i przyjemnym wydźwiękiem całej powieści. Ta lektura to też źródło do czerpania pięknych wartości, to też w pewnym sensie instruktaż, czego nie powinno się robić, czego unikać, i jak zachowywać się w trudnych sytuacjach.
To jedna z moich ulubionych historii wychodzących spod pióra autorki, zafascynowała mnie na wattpadze, a ostatnie czytanie jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że to wspaniała lektura, którą powinien przeczytać każdy. Głęboka, ważna i potrzebna historia, napisana w cudownym stylu, przez który można się całkowicie zatopić w lekturze. Ja oczywiście przeczytałam ją za jednym zamachem i szczerze zachęcam do poznania tej cudownej historii, naprawdę warto.