Ok³adka ksi±¿ki - Bia³y tygrys

Bia³y tygrys

Ocena: 5 (5 g³osów)
Inne wydania:

Balram Halwai - tytu³owy Bia³y Tygrys - to cz³owiek niezwykle skomplikowany. S³u¿±cy. Filozof. Przedsiêbiorca. Morderca. W listach do premiera Chin, który ma odwiedziæ Indie, udziela mu gratis kilku lekcji na temat prawdziwego oblicza indyjskiej przedsiêbiorczo¶ci i przedstawia historiê swojego ¿ycia. Przez siedem nocy, w ¶wietle groteskowego ¿yrandola, Balram snuje przejmuj±c± opowie¶æ o tym, jak uda³o mu siê odmieniæ los, choæ jego przeznaczeniem by³o robiæ cukierki, i jak z uczciwego i pracowitego ch³opca, urodzonego w ciemnym sercu Indii, sta³ siê pe³nym determinacji zabójc±.

Nie maj±c nic prócz w³asnej inteligencji i silnego instynktu przetrwania, Balram zostaje kierowc± (i s³u¿±cym) bogatego w³a¶ciciela ziemskiego, który zabiera go ze sob± do Delhi. Wielkie miasto, jego przepych i mo¿liwo¶ci, s± dla ch³opaka objawieniem, ale dla ludzi takich jak on, na samym dole spo³ecznej drabiny, ¶wiat ol¶niewaj±cych nowych Indii nigdy nie bêdzie dostêpny. Jest tylko jeden sposób, by Balram móg³ staæ siê jego czê¶ci± - musi zamordowaæ swego pana.

Oczami Balrama ogl±damy Indie, jakich nigdy dot±d nie widzieli¶my: z karaluchami i centrami handlowymi, z prostytutkami i skorumpowanymi politykami, z ubogimi wioskami nad Gangesem, w których panuje bezprawie, i napêdzaj±cymi Amerykê o¶rodkami techniki i outsourcingu w Bangalurze. Opowiadaj±c historiê swojego ¿ycia, Balram przekonuje, ¿e religia nie stwarza moralno¶ci, a pieni±dze nie rozwi±zuj± wszystkich problemów - mo¿na mieæ z ¿ycia, co siê chce, je¶li tylko pods³ucha siê w³a¶ciw± rozmowê, a w skorumpowanym ¶wiecie wci±¿ zdarza siê przyzwoito¶æ.

Informacje dodatkowe o Bia³y tygrys:

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Bia³y tygrys

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Bia³y tygrys - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - AnnaBook
AnnaBook
Przeczytane:2021-01-17, Ocena: 4, Przeczyta³am, Mam,

Za mo¿liwo¶æ zapoznania siê z tre¶ci± ksi±¿ki dziêkujê Poradni K.

Z czym Wam siê kojarz± Indie? Z Maharad¿±, s³oniami, pa³acami? Barwnymi sari i charakterystyczn± bindi na czole kobiet? Z piêknymi budowlami w stylu Taj Mahal? Z Bollywoodem? Z Gandhim, Gurkhami, Nehru? Z dawn± koloni± brytyjsk±? A mo¿e z zapachem curry i sosem tikka masala? Na pewno macie racjê. Jednak Aravind Adiga poka¿e Wam Indie „od kuchni”. Ten piêkny kraj jest jak ka¿dy inny na ¶wiecie, pe³en sprzeczno¶ci, kontrastów i mrocznych stron.

Balram to biedak, któremu uda³o siê poprawiæ swój los. Opisuje dok³adnie swoj± historiê przez kolejne siedem nocy. Opowiada, jak to siê sta³o, ¿e zosta³ znanym i odnosz±cym sukcesy przedsiêbiorc±. „Mózg to wszystko, co ma na tym ¶wiecie cz³owiek my¶l±cy”. To znakomita historia. Wci±gaj±ca, mocna, mroczna, wstrz±saj±ca i czasem a¿ za bardzo szczegó³owa i dosadna. Historia pe³na gniewu, frustracji i nagiej prawdy: „[…] dwa mo¿liwe losy: zjesz albo zostaniesz zjedzony”.

Je¶li kto¶ spodziewa siê historii rodem z Bollywood, w której mi³o¶æ skruszy ka¿de serce, to niech od tej ksi±¿ki trzyma siê z daleka. Balram snuje opowie¶æ niezwykle smutn±, brudn±, przyt³aczaj±c±. O takich Indiach nie wspominaj± ¿adne przewodniki. Bieda, korupcja, prostytucja, bezprawie. Indyjski wielki brud, smród, smog, spo³eczne skrajno¶ci - od ogromnej nêdzy umieraj±cej pod mostami, po nadmierne bogactwo rozpychaj±ce brzuchy. Je¶li kto¶ mia³ nieszczê¶cie urodziæ siê w niskiej ka¶cie, nie ma dla niego ratunku. Nasz bohater urodzi³ siê na wsi zapomnianej przez ¶wiat w ka¶cie, która nie wró¿y³a mu sukcesu. Jako jedyny z rodziny nauczy³ siê czytaæ i pisaæ. To ju¿ by³o ogromne osi±gniêcie i powód do dumy. Nauczy³ siê te¿ prowadziæ samochód. Z nikogo sta³ siê prawie nikim. Awansowa³ troszkê na drabinie spo³ecznej, poniewa¿ zosta³ kierowc± bogacza. Jednak musia³ byæ na ka¿de zawo³anie swojego pana. Odpoczywa³ w ma³ym pokoju, dziel±c go z karaluchami i jaszczurkami, których panicznie siê ba³. W¶ród biedoty sta³ siê kim¶, ale nie mia³ prawa wstêpu do marketów, bo by³ tylko kierowc±. Markety s± dla ludzi bogatych i wp³ywowych. Reszta musi siê zadowoliæ targowiskami lub wyjadaniem ze ¶mietników.
Obserwacje otoczenia, ¿ycia, zrozumienie licznych sprzeczno¶ci i niesprawiedliwo¶ci spo³ecznych doprowadzi³a Balrama nie tylko do wielkiego gniewu i na skraj wytrzyma³o¶ci, ale i do decyzji, by zmieniæ swój byt. Czy jednak poprawa jako¶ci ¿ycia usprawiedliwia kradzie¿ i pope³nienie zbrodni? Bia³y Tygrys sam stwierdzi³, ¿e morderstwo pomog³o mu staæ siê cz³owiekiem „Czy nie odnios³em sukcesu w walce, jak± powinien podj±æ ka¿dy biedak – w walce o to, by nie zbieraæ ciêgów, jakie zbiera³ ojciec; by nie skoñczyæ na stosie niedaj±cych siê rozró¿niæ cia³ gnij±cych w czarnym mule Matki Gangi?”. Czy naprawdê nie by³o dla niego innej alternatywy? Zapoznajcie siê z jego histori±, przeanalizujcie, wczujcie siê w ni± i wtedy spróbujcie znale¼æ odpowied¼ na to pytanie.

INDIE. Jeden z najliczniejszych i najwiêkszych krajów na ¶wiecie. ¦wi±tynia Tad¿ Mahal, barwne i kolorowe stroje, ¶wiêta rzeka i festiwal ¶wiat³a Diwali. To równie¿ Niebieskie Miasto, barwne musicale Bollywood i niespotykane nigdzie indziej mieszanki przypraw. Bombaj, Agra, Jodhpur czy Nowe Delhi. Czy to ju¿ wszystko? To piêkne i pozytywne aspekty podró¿y do odleg³ego kraju. Ale to jedna strona tego azjatyckiego kolosa. A czy ten kraj na drugie oblicze, drug± twarz? Czy s³ynie równie¿ z innych walorów, byæ mo¿e niechlubnych?

Aravind Adiga pokazuje nam dwa oblicza Indii. Widzimy ¶wiat ludzi bogatych i zadowolonych z ¿ycia, robi±cych ogromne interesy, nie zawsze uczciwie. Ale te¿ nie oszczêdza czytelnika i pokazuje to drugie, mniej chlubne oblicze. Ogromn± biedê, wyzysk biednych przez bogatych, upokarzanie na ka¿dym kroku, zepsucie moralne, bród, ubóstwo i wszechobecn± korupcjê. Czy tak wyobra¿amy sobie tego azjatyckiego tygrysa? Jestem przekonana, ¿e wiele osób nie dopuszcza do siebie takiego widoku i obrazu. Ale on jest bardzo prawdziwy i obdarty z upiêkszeñ i z³udzeñ. Takie s± te prawdziwe, nam nieznane, Indie.

Wiele osób ¿yj±cych na skraju ubóstwa ma za cel wyrwanie siê z marazmu i biedy, chwyta siê ró¿nych prac, aby tylko zarobiæ na utrzymanie. Czêsto godz±c siê po drodze na poni¿anie i zmuszanie do upokarzaj±cych czynno¶ci. Prawa bogatych, zepsutych biznesmenów. Jak wiele w stanie jest przyj±æ na siebie przeciêtny mieszkaniec Indii, aby zapewniæ minimum egzystencji swojej rodzinie? Powiem szczerze, bardzo wiele, nawet nie jeste¶my w stanie sobie wyobraziæ, jak wiele. Smutny i tragiczny obraz, krusz±cy nasze serca.

Oczami bohatera, Balrama Halwai, poznajemy wiele twarzy mieszkañca Indii. Bohater jest s³u¿±cym, kierowc±, przedsiêbiorc±, a nawet … morderc±. Przez lata przeobra¿a siê, zmienia swoje podej¶cie do ¿ycia, z czasem przestaje siê godziæ na niesprawiedliwo¶ci. Buntuje siê wewnêtrznie. Widzi ró¿nice miêdzy klasami spo³ecznymi, miêdzy biednymi a bogatymi i stara siê zbli¿yæ do tego nieosi±galnego ¶wiata zamo¿nych. Demaskuje i pokazuje wszechobecne z³o, ukazuje zepsut± twarz swojego kraju. Jest odwa¿ny i przedsiêbiorczy i spróbuje zmieniæ swoje ¿ycie na lepsze. Tylko czy wystarczy mu si³ i odwagi na walkê z systemem? Nauczy³ siê byæ cwany i sprytny, by³ bacznym i uwa¿nym obserwatorem. I pó¼niej bêdzie stara³ siê wykorzystaæ swoje atuty. Czy to w ogóle jest mo¿liwe i realne w takim kraju?

Ca³a historia opowiedziana jest z humorem i szczypt± ironii, nie brakuje chwil, w których nasze usta siê raduj±. Takie spojrzenie z boku, odkrywanie przed nami powoli tajemnych kart o ¿yciu w Indiach z ka¿d± chwil± wzmaga w nas ciekawo¶æ. Mno¿± siê pytania i w±tpliwo¶ci. Czym jeszcze autor nas zaskoczy? Czego nie spodziewali¶my siê po tak du¿ym kraju? Przyznam, ¿e ukazany obraz jest szczery i obdarty ze z³udzeñ, maska fa³szu zosta³a brutalnie zdjêta i widzimy przera¿on± i smutn± twarz azjatyckiego tygrysa.

Ale ca³a relacja napawa te¿ optymizmem, wyra¼nie pokazuje, ¿e warto mieæ marzenia i trzeba mieæ w sobie odwagê, aby d±¿yæ do ich realizacji. Nie wszystko jest stracone, zawsze jest wyj¶cie z sytuacji, nawet tej beznadziejnej. Zmusza do g³êbokich refleksji, takie sytuacje, jak opisane w ksi±¿ce, maj± miejsce równie¿ w innych krajach. Bolesne jest to, ¿e nie zawsze rz±dz±cy widz± to co powinni i nie reaguj± odpowiednio na z³o i przemoc.

Historia ciekawa, pe³na emocji, od smutku i bólu do rado¶ci i spe³nienia. Cieszê siê, ¿e dziêki Bia³emu Tygrysowi mia³am mo¿liwo¶æ i szansê na wycieczkê po du¿ym kraju, tak diametralnie zró¿nicowanym i intryguj±cym.

Zachêcam do satysfakcjonuj±cej podró¿y z Bia³ym Tygrysem do odleg³ego i bardzo ró¿norodnego ¶wiata. Czy warto? Na pytanie odpowiedzcie sami ...

Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2011-08-07,
Fantastyczna ksi±¿ka, polecam. I zabieram siê za "Miêdzy zabójstwami" Adigi
Avatar u¿ytkownika - KarkaReads
KarkaReads
Przeczytane:2021-02-12, Ocena: 5, Przeczyta³em,

“Przede wszystkim musisz wiedzieæ, ¿e w Delhi drogi s± dobre, a ludzie ¼li”

“Bia³y tygrys” to opowie¶æ Balrama Halwai o swoim ¿yciu i Indiach. Historia sukcesu g³ównego bohatera jest przedstawiona za pomoc± siedmiu listów pisanych przez niego do Premiera. Poznajemy Balrama jako syna, wnuka, kierowcê, s³u¿±cego, filozofa, mordercê i przedsiêbiorcê.

Autor ukazuje tu Indie o jakich siê nie mówi. S± one pe³ne korupcji, biedy, bezprawia, zacierania zbrodni, prostytucji i ogromnego bogactwa, do którego maj± dostêp ludzie z najwy¿szych kast. Obywatele ni¿szych kasy s± tylko po to, ¿eby im s³u¿yæ. Autor pokazuje jak ogromna jest ró¿nica pomiêdzy biednymi, a bogatymi mieszkañcami tego pañstwa. Bogaci mog± dostaæ siê wszêdzie i wszystko co tylko chc±, oczywi¶cie o ile maj± okre¶lon± sumê gotówki. Biedni nie maj± wstêpu do miejsc, do których chodz± bogaci. S± szczê¶liwcami, je¶li który¶ z cz³onków ich rodzin dostanie pracê jako s³u¿±cy lub kierowca, bo wtedy maj± ¼ród³o utrzymania. Je¶li tak siê nie stanie to trafiaj± na ulice, a tam umieraj± z g³odu lub chorób.

“Bia³y tygrys” to historia o pogoni za pieniêdzmi i sukcesem. Aravind Adiga zabiera czytelnika do Indii i niczego nie ukrywa opowiadaj±c o nich. “Bia³y tygrys” bardzo mnie wci±gn±³ i zaciekawi³, chwilami intrygowa³ i przera¿a³. Nie wiedzia³am, ¿e podzia³ spo³eczeñstwa jest tam a¿ tak ogromny. Przera¿a mnie to, ¿e nikt nie interesuje siê tam lud¼mi ¿yj±cymi w nêdzy.
“Bia³y tygrys” nie tylko pokazuje Indie, przede wszystkim opisuje historiê Balrama, który pomimo tego co przeszed³ pozosta³ sob±.

Avatar u¿ytkownika - Antosia
Antosia